Najdi forum

Čebelji pik

To je sladica menda najbolj znana na štajerske…jaz sem jo jedla enkrat v študentskih letih in zdaj sem spet našla recept…bo treba sprobat. Ker ne znam vpisat recepta v bazo, ga dajem kar sem.

ČEBELJI PIK
KREMA: Iz mleka, sladkorja, pudinga, moke oz. gustina skuhamo gosto pudingovo kremo. Ko se ohladi, ji dodamo posebej stepene rumenjake, vino, sneg iz beljakov, na koncu dodamo še stepeno smetano.

BISKVIT: Stepemo rumenjake in sladkor, dodamo moko in pecilni, na koncu dodamo sneg.

Rabimo še dve plasti listnatega testa (preden ga pečemo ga na gosto nabodemo…kot za kremšnite).

NALOŽIMO:
listnato testo
krema
biskvit
sadje iz kompota
krema
punč
krema
listnato testo
tanka plast kreme
mleti orehi

Biskvit pečemo v velikem pekaču, ki je v pečici. Spečemo tanek biskvit kot za rolado. Nalagamo v visok za polovico manjši pekač.

No, ravno sem na KulSlo napisala en recept iz moje kuharske knjige, amapak je precej drugačen od tvojega.
Če ne zameriš, ga bom kar napisala za primerjavo 🙂 :

Čebelji pik

500g moke
20g kvasa,
50 g sadkorja
1/4 l mlačnega mleka
2 jajci
50g masla
ščep soli

5 žlic medu
100g masla
125 g sladkorja
200g mandeljnovih palčk

1 zavoj praška za vanilijev puding
1/2 l mleka
2 žlici sladkorja
2 žlici medu
100g razmehčanega masla
3 žlice sladkorja v prahu

Pekač namastimo. Iz sestavin od moke do soli zamesimo kvašeno testo, vzhaja naj 30 minut (to se meni zdi bolj malo, če bi sama pekla, bi vzajala več). Pečico segrjemo na 200 stopinj.

Med , maslo in sladkor mešamo na šibki vročini, da se setavine spojijo, nato dodamo mandljeve palčke in putimo, da zmes enkrat zakipi. Ohladimo jo. (tu vam res ne zanm razložiti, kako naj ta stavr zakipi, ker kot že rečeno, nisem še nikoli pekla)

Kvašeno etsto razvaljamo, položimo na pekač in namažemo z medeno zmesjo. Pečemo na srednji vročini okoli 30 minut.
Iz praška za puding, mleka, medu in sladkorja skuhamo puding in ga ohladimo. Maslo penasto umešamo in mu po žlicah dodajamo puding in sladkorni prah (pazi, da se ne sesiri)

Ko je kolač oz. kvašeno testo pčemno, ga ohladimo in razrežemo na 30 enako velikih koščkov. Vsakega vodoravno razpolovimo, enakomerno namažemo s kremo (ob robovih si pomagamo z nožem n postrgamo kremo ob robovih, ki leze ven, ko pokrijemo z zgornjim pokrovom testa) in spet sestavimo.

Sem pa prepričana, da je zgornji recept bolj fin, kar se vidi že po sestavinah….sama ne vem, kakšne je pravi čebelji pik, ker ga še nisem nikoli niti idela niti jedla v kakšni slaščičarni.

LP

Saj jaz tudi ne vem kakšen je ta pravi…se bo morala kakšna mariborčanka oglasit, da bo povedla:)))!

Evo me, pristno ex Mariborčanko :))))))))))))))))))))))

ja pristen recept za famozen čebelji pik je od Pikce… Rezine Čebeljega pika so takšne “de lux varianta” kremnih rezin, ampka nepreklicno in nebeško boljša.

in vsakokrat ko sem v MB grem na ta sladico, ki ji resnični ni para nikjer v Slo.

Sem pa že zatežila slaščičarkam Kruh Peciva iz MB in dobila naslednji namig;

sladico Čebelji pik v bistvu delajo iz “pekarskih ostankov” in potem to naredijo po receptu oz. skladajo plasti kot je napisala Pikca.

se še zadeve nisem lotila, bom pa v kratkem in toplo, pardon VROČE priporočam!!!

edino ta korektura:

sadja iz kompota v originalni recepturi ni, v bistvu zmešajo in zmiksajo maline in jagode ter to porazdelijo po celi plasti.

lp
Nika

Hey, pikica.

Lahko dobim točne količine sestavin za čebelji pik? Mislim, da bo tvoj recept pravi!

To kar sem napisala je vse kar imam…tko da bolj kot tko žal ne znam pomagat. Tudi še nisem sama nikol delala, bom pa najbrž še ta teden poskusla.

Lp, Anita

Na spodnjem linku je recept, ki je podoben tistemu od Pikce (napisla ga je Zupca)

No sej Zupca…to sem jaz :)))…sam sem pod drugim linkom registrirana tam, ker se pod tem nisem mogla.

Ej punce!

takšne skomine ste mi naredile, da ta vikend zagotovo pade ta varianta…

Moz pa me bo spet sekiral, da ga redim!!! Bodo pa v službi bolj veseli…

lp
N.

Hej!

Sem z zanimanjem prebrala:)

Prvo: Zakaj ” Cebelji pik”?
Pri nas recemo , da je za piknit, ce je na pladnju samo malo in majhni koscki. Mogoce iz tega?

“Dvelj” za cebelce nasitit ? :)))

Drugo: Zakaj nabolj znana na Stajerskem? Zaradi tistega vina v kremi? 🙂
Potem bi bila v redu tudi za Primorsko:))) Mi damo marsikam kapljo refoska:)

Ko se bo katera ojunacila, naj poroca, prosim.

Pikca. V bazo pa vpises tako, da kliknes v desnem kotu na Dodaj recept.
Potem samo sledis navodilom.

Malo sem se posalila z zgornjimi stavki, ko pa je tako leeeep dan; ze pravo poletje in morje vabi!

Lep pozdrav Babi

Pozdravcek Babi!

A veš, da sem tudi sama razmišljala zakaj čebelji pik???

je preveliko, da bi samo piknil, ker zgleda kot res ena ogromna kremna rezina in kot sem napisala po kalorijski bombi je to “de lux varianta”

medu noter tudi ni, tako, da nima veze s čebelami…

…vino kot sestavni del v kremi me je presenetil, kot štajerko pomiril…

in zakaj je najbolj znana na štajerskem – ker če to ješ enkrat v omenjenih slaščičarnah je resnično pecivo za “dol past”

lp
N.

Ja, to bo verjetno pravi recept. Jaz ga sicer delam po tem receptu

Ampak ga bom naslednjič naredila po receptu od Pikice, s tem da bom uporabila kar to mojo kremo, ker mi surove jajce v kremi niso všeč.

Lp, Maja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close