Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek ce se komu da brati

ce se komu da brati

Pozdravljeni

Ne vem kaj naj naredim.Prosim vas za mnenje, zenski nasvet 😉

Torej, naj vam povem svojo zgodbo.

Stara sem 19 let.Zivim z mami in ocimom.Ker so nasi dohodki nizki – mami sicer dela kot negovalka, ocim pa ubistvu po mojem mnenjo NE dela – bil naj bi pac “privatnik”, mami zivi v neki krivi veri – ampak glede na to, da domov ne prinese (skora) nic denarja in da sem o njem marsikaj slisala, da spi do enajste ure dopoldan ( ko je mami v sluzbi ), da ubistvu hodi naokrog kot “klosar”, brez volje, energije, mislim da ima tudi rahle tezave s”pijaco”, skratka ga glede tega rahlo preziram.Je sicer dober clovek ( globoko v sebi ) ampak ne vem – preziram njun odnos do druzine.
Nikoli nama nista z bratom nudila ljubezni, sicer ne vem kako se jima lahko zdi, da naj bi ziveli normalno – vendar to ni res.Menim, da v grobem seveda z polbratom imava osnovne zivljenske potrebe – zivimo v babicini hisi, tako jo dedek in babica tudi vzdrzujeta.Sicer pa smo vedno brez denarja, zamujamo splacevanjem elektrike, olja … hrana je v hladilniku samo takrat, tisti teden ko dobita denar.Oziroma mami dobi placo.
Jaz imam stipendijo, pac – 34 000 sit na mesec.Dela gimnazijo v Ljubljani, zadnji letnik.Denar porabim za hrano – v Ljubljani sem od 7 ure zjutraj do 5 popoldan, tako je vsak normalen clovcek lacen, zejen.V soli nimamo malice, vendar me na dan sigurno stane 500 sit, zraven grem pac se na kaksno kavico s sosolkam.Popolnoma sama si moram kupovati solske potrebscine – tiste osnovne, mami mi seveda kupi nekaj knjig.Sama si kopujem vsa oblacila, obutev – ce si pac ne kupim, je to moj problem.Sama si kupujem tudi kozmetiko, imam probleme s kozo, tako da pac ne morem uporabljati istih stvari kot “druzina”, pac pa dermatoloske zadeve iz lekarne.Seveda 34 000 sit ni nic, za vse te stvari, ampak pridem skos in se ne pritozujem.

Pravega oceta ne poznam.Vceraj, pa sem zvedela zgodbo.Do zdaj sem zivela v veri, da me noce, noce stikov, zdaj pa sem zvedela, da pac mu je mami to prepovedala, da je zahtevala da se mi odrece… itd.
Oce mi placuje prezivnino.Vzame jo mami.
In zdaj se mi poraja po glavi vprasanje.

Glede na to, da imam zdaj prrimek ocima, on pa zame ne da nic denarja.Ne zivi me! In vse – vedno sem za vse sama.Kot da ne obstajam.Niti se mi ne posvecajo, niti se ne obremenjujejo z mano.Mi ne kazejo nobene ljubezni.

Torej, vsak mesec pa vsi vneto cakajo na mojo prezivnino, da si kupijo cigarete, za jest, placajo telefon …

IN KAKO JAZ TO SOVRAZIM!

Ze tako sem neopazena, zdaj sem se “vir dohodka”!
In glede na to, da je mami prepovedala stike z ocetom in mi vsa ta leta lagala , kljub temu, da se ne zmeni za mano, se pocutim prav izigrano.

In se sprasujem.Ali imam pravico vzeti prezivnino? Sem sicer dobrega srca in se mi nekako “smilijo”, saj so ubogi, ko so tako zelo ne vem – leni, nesposobni.
In sem ji do 19 leta puscala denar.Mami mi kupi karto za vlak. To je vse kar dobim.Vec ali manj.In hrana, ki jo vec ali manj ni.

In zdaj res ne vem – zakaj bi jim prezivnino pustila – glede na to, da se nihce ne briga zame … in ne delam to iz sovrastva, vendar ce je OCIM tako uredu, ce sem “njegova” naj me pa se zivi …

tako pa sem jaz “smet”, moj denar ( ki je namenjen meni ) je pa dober.

vem da se mail zdi sebicen, da sem egoisticna – VENDAR, ne morec vec zadrzat obcutka – tega, da jim je vseeno!

Seveda ce bi vzela denar, bi si sama placevala karto.Vendar.Ce bi ga vzela – me resnicno ne bi vec bilo.Mami je rekla, da potem lahko grem.Da mi ne bo NIC dejala denarja ( kot da mi ga zdaj ) … in ocim mi pravi, da denar vzames : ” to pa ne bo slo”

Torej, imam pravico =??

Sicer ni ženski nasvet pač pa moško mnenje: seveda imaš pravico, glede na to, da si polnoletna, imaš verjetno pravico izvedeti tudi ostale podatke o biološkem očetu – tudi stika z njim ti ne bi smel noben preprečiti. Khm… pomisli, da bi tvoj oče izvedel, da plačuje cigarete tvojemu očimu?!
Ne smeš se spraševati ali se oni smilijo tebi, pač pa koliko se ti smiliš njim. Kakorkoli se boš odločila, pa priporočam zvrhano mero potrpljenja in diplomatskih spretnosti.

Pravico do preživnine imaš, saj si vendar polnoletna. vkolikor se šolaš redno, te je tudi mama dolžna preživljati.

Draga Iskrica
Tvoj položaj res ni zavidanja vreden, je pa vseeno lepo da imaš pogum oz. voljo in te to ne spravi v obup. Ni vredno. Res ni lepo od tvojih staršev da se tako neodgovorno obnašajo do vaju z bratom. Naj ti pa povem, da te imata sigurno ravno tako rada, samo tega NE ZNATA pokazat (in verjetno tudi nikoli ne bosta)
Človek pa se mora iz vsake take izkušnje ali situacije naučiti nekaj novega in poizkusit poiskat najugodnejšo rešitev. No, da gremo lepo po vsti;
Praviš da naj bi tvoja mati zate dobivala preživnino. To lahko enostavno izveš na Centru za socialno delo (brez da mama to zve). Kaj pa otroški dodatek? Ne vem če ti še pripada (glede na to da imaš 19 let a še vedno hodiš v šolo) pozanimaj se tudi o tem. Najbolje je, da se kar osebno odpraviš na CSD in jim tudi okvirno predstaviš svoj problem. (saj ni treba povedat da si “nekdo” občasno s tvojim denarjem privošči pijačo, cigarete… Pač povej da gre denar za druge stvari in da te zanima kakšne so tvoje pravice. To opravi čimprej, potem se pa spet javi

Srečno in lp

Hm, mislim da je preživnina namenjena tebi!!?!!

Najbrž bi bilo dobro vzpostaviti stik z biološkim očetom, ampak problem je v tem da v resnici ne veš kakšen je in ali bi lahko računala nanj…

Malo si preračunaj, koliko je te preživnine, in če je res kot praviš, da si vse plačuješ sama, bi ti mogoče zneslo s preživnino in brez mamine pomoči. Seveda če ti vseeno ostane streha nad glavo… Ker drugače ti pa najbrž res ne bi zneslo 🙁

Denar je tvoj in od tvojega brata. Glede na to, da si polnoletna, tvoja mama ni več tvoja skrbnica v pravem pomenu besede. Na tvojem mestu bi se povezala z očetom in se dogovorila, da ti preživnino nakazuje na tvoj TR.

Vsi pozabljate na to, da jo lahko, če bo zahtevala denar zase, vržejo iz hiše, češ potem se pa kar v celoti sama preživljaj in plačuj račune. Ampak glede na to, da naj bi to pri njih počela babica in dedek, menim, da si iskrica več kot zasluži preživnino in ji mama in očim ne moreta vzeti domovanja. najbolje bi bilo, če bi se povezala z očetom in zmenila tako, kot na koncu posta pravi koka.

Neža, tu pa se motiš. Mama in oče sta otroka dolžna preživljati dokler se redno šola, najdlje pa do dopolnjenega 26 leta. Tudi če se šola izredna, ampak v tem primeru otrok ne sme biti zaposlen (niti prijavljen kot iskalec zaposlitve), in ne sme biti poročen.

tako je tudi pri prejemanju pokojnine, če je eden izmed staršev pokojni. Tako da je mama nima pravice vreči na cesto. Oziroma jo lahko, ampak jo je potem dolžna preživljati s preživnino. Ta pa se določi na podlagi otrokovih stroškov in izdatkov.

Preživnina in dokladi ti pripadajo do konca šolanja oz. največ do mislim 27. leta starosti vkolikor študiraš. Preživnina je del sredstev, ki ga prispeva oče, drugi del sredstev je na materi oz. staršu pri katerem bivaš (v tega se štejejo vsi stroški bivanja). Oče naj ti nakazuje denar na tvoj račun. Obrni se na socialno službo v šoli ali v kraju bivanja in dobila boš več informacij in bolj natančnih.
Življenje na žalost niso samo rožice. Vsi imamo dolžnosti in obveznosti, ki smo jih dolžni upoštevati in izvajati.

Že dve ali tri leta je starostna meja znižana na do dopolnjenega 26 leta.

In, ja (to sem prej pozabila napisati), pripada ti tudi otroški dodatek.

Kolikor vem, polnoletnost ne igra nobene vloge pri preživninah in otroških dodatkih. Meja je zaključeno redno šolanje, najkasneje pa 26 let. Edino to, da si menda od 18 naprej sama upravičenka za te prejemke, ne pa mama. Tako kot so ti že svetovale, pojdi na socialno in se dobro pozanimaj. Tudi glede očeta.

Lahko bi ti napisala zelo dolgo zgodbo o tem, kako se (verjetno) tvoja mama počuti, razpeta med otroki in partnerjem. Tudi očim ima mogoče težave, ki jim ni kos, in je zato tak, kot je. Pa o tem, da imata očitno toliko svojih problemov, da tvojih in bratovih niti ne opazita. Ne obsojaj ju, ker ne veš, in ne moreš vedeti, dokler ne skusiš.

Bi pa vsekakor poskusila navezati stike z očetom, to pa ja. Pa ne zaradi preživnine. Denar ni vse.

…da te opomnim, mama dobi še tvoje otroške dodatke, do katerih si sedaj, ko si polnoletna tudi upravičena TI 🙂

Veš iskrica tvoj položaj finančno ni lahek, očitno pa tudi finančni položaj tvojih staršev ni rožnat. Ker si mlada in neizkušena meniš, da starše nič ne staneš in, da je tvoje bivanje zastonj. Poiskusi s preživnino in štipendijo živeti sama v svojem stanovanju-še za najemnino in hrano ne bo. Tudi jaz sem menila, da bi moja mama lahko s penzijo, ki sem jo dobila po očetu meni nudila več – kako pa to zgleda v resnici sem videla, ko sem šla na svoje. Glej, da boš čimprej doštudirala potem boš sama svoj gospodar. Sedaj pač moraš revščino deliti s starši.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close