če na del. mestu nimaš pol ure pavze
Zanima me, kako je s tem, če delavec nima obvezne pol ure pavze na 8 ur dela? Recimo za manjše prodajalne, kjer si edini prodajalec in te ne more nihče zamenjati, kupcev in ostalega dela pa čez cel dan toliko, da komaj 1x na wc odideš? Bi ti moral delodajalec v takem primeru 8,5 ur na dan plačati? Pravzaprav delam vsak dan 1 uro zastonj, pol ure pred odprtjem in potem pol ure te pavze, ki je nikoli nimam… Se počutim kot suženj in razmišljam o odpovedi.
Ko razmišljaš o odpovedi, povsem prav razmišljaš. Išči, išči. Kaj tako slabega kot imaš sedaj, boš sigurno našla.
Jaz sem imela tudi bolj bedno situacijo. Teoretično sicer dovolj časa za malico, praktično je bilo pa to tako, da, ko sem kaj pojedla, so vletavali turisti z vprašanji. Me morili s tem kam naj gredo na WC, otroci zakaj jem, kaj to jem. Pogosto morala kar stoje pojesti, ker preprosto ni bilo možnosti se kam usesti. Plačano sicer vse, apmak zelo slabo. Našla drugo službo.
TUdi ti išči, ni vrag, da najdeš kaj drugega.
Aja pa plačati ti bi moral 9 ur. Ne 8.
Delovni čas se šteje od prihoda na delovno mesto. Če je urnik določen s strani šefa ob osmih, prideš ob osmih. Pol ure malice ti pripada in na vrata obvestilo malica. Vse si datiraj in zapiši, če bi ti kaj rekel. Da obvestiš inšpekcijo. Pa ne bo, ker ve, da so hude kazni. Ti kar naredi tako. Ker tako se dela.
Pol ure malice, če jo koristiš, se všteva v delovni čas. Ker jo pa ne moreš koristiti, bi ti ta čas moral plačati, ravno tako čas, po katerem imaš odrejen čas prihoda na delo. Ča malice je zakonsko določen, kot dopust. Če ga ne moreš izkoristiti, ga morajo izplačati. Poskušaj se sporazumno dogovoriti, da ti plačajo to uro. Lahko pa vložiš tožbo na delovno in socialno sodišče. Za en primer vem, da je bila tožba ugodna za delavca in so morali izplačati. Ljudje se ponavadi bojijo boriti za svoje pravice zaradi groženj delodajalcev, vendar praviš, da tako ali tako razmišljaš o odpovedi.
Pri nas imamo tak sistem, da se pride v sluzbo eno uro prej, sprejme dostavo, pomete prostor in vse pospravi in pripravi, po zakljucku izmene pa se ostane se eno uro za urejanje papirjev in dokumentacije, zakljucek blagajne itd. Izmene so zato dolge 6 ur, v tem času malicamo le takrat, ko izjemoma ni toliko strank.
Moje mnenje, 20.02.2022 ob 10:53
Joj, če sta vam malica in čik najpomembnejša v službi, potem pa res ne vem, kako bi shajali še s kakšnimi hujšimi izzivi. Pa ste kdaj pomislili na tiste, ki ne kadijo, pa nimajo čik pavze? Kako morajo biti šele oni diskriminirani. Ampak ok, tu govorimo o malici.
Od kje ti ideja, da avtorica kadi? Tega ni nikjer omenila. To je zraslo samo na tvojem bolnem umu.
Ja, pravico, da malice imamo pa vsi. Če je tako v zakonodaji, se naj to upošteva. Če jo ti šenkaš, je to tvoja stvar. Pameten delavec se pa bori za svoje pravice.
Res ste eni golazen. Najprej jo goljufajo, ker mora pol ure prej priti pa to ni plačano. POtem še, ko ne sme imet časa za malico. Ti jo pa še napadeš.
Zraven dela pa še za minimalca.
Malica Je namenjena regeneaciji. Ni čudno, da fol pregoreva, če morajo suženjsk delati neprekinjeno 8 ali več ur, pri čemer praktično ‘ne smejo’ jesti, za biološke potrebe naj nosijo pa plenice ali imajo sekret kar pod nogami. Saj ne obstaja samo Zdr. Je še kolektivka, pa varnost zdravja pri delu npr.. Izzivi so pa ustrezno nagrajeni, vendar se vedno ne smejo odstopati v skdo delavcev. Obstaja pozitivni stes in negativni. Negativni kvari zdravje, lakota pa stres. Se pitno vodo jim zaprite, da bo nekatera slovenska politika delodajalcev idilična.
Za Moje mnenje, če citiranje ne prime.
Plus in minus, 20.02.2022 ob 11:35
Malica Je namenjena regeneaciji. Ni čudno, da fol pregoreva, če morajo suženjsk delati neprekinjeno 8 ali več ur, pri čemer praktično ‘ne smejo’ jesti, za biološke potrebe naj nosijo pa plenice ali imajo sekret kar pod nogami. Saj ne obstaja samo Zdr. Je še kolektivka, pa varnost zdravja pri delu npr.. Izzivi so pa ustrezno nagrajeni, vendar se vedno ne smejo odstopati v skdo delavcev. Obstaja pozitivni stes in negativni. Negativni kvari zdravje, lakota pa stres. Se pitno vodo jim zaprite, da bo nekatera slovenska politika delodajalcev idilična.
Za Moje mnenje, če citiranje ne prime.
prav razmišljaš, 20.02.2022 ob 11:14
Od kje ti ideja, da avtorica kadi? Tega ni nikjer omenila. To je zraslo samo na tvojem bolnem umu.
Ja, pravico, da malice imamo pa vsi. Če je tako v zakonodaji, se naj to upošteva. Če jo ti šenkaš, je to tvoja stvar. Pameten delavec se pa bori za svoje pravice.
Res ste eni golazen. Najprej jo goljufajo, ker mora pol ure prej priti pa to ni plačano. POtem še, ko ne sme imet časa za malico. Ti jo pa še napadeš.
Zraven dela pa še za minimalca.
Jaz sem tudi dala odpoved, ampak razlog ni bila malica. Naj bo razlog za odpoved na primer minimalec. Ne pa to, da ne more na malico.
prav razmišljaš, 20.02.2022 ob 11:49
Moje mnenje, še enkrat, posebej za najbolj butaste: pol ure malice je pravica in prav je, da se želi boriti za to. Pa, če mora priti pol ure prej delat, je tudi prav, da se bori, da je to plačano. Goljufajo jo za 1 uro na dan. 22 dni je 22 ur, kar pomeni skora 3 delovne dni v enem mesecu.
Samo tako in tako.
Ne, ne kadim. Skoraj redno naredim prvi požirek vode po 6ih urah dela ali odidem na wc skoraj pred zaključkom, ker imam neprestano stranke. Celo izmeno laufam gor in dol, vsa prešvicana pod masko, delaš vsak dan uro zastonj in ko vzamem flašo za vodo natočit in se ustavim 2 minuti, da zadiham in spijem, mi reče šef, da ko že imam čas, bi lahko šla še ploščice čistit???? Pa par minut nimam nikoli zase, pa naj bo to malica, počitek, wc v miru, samo sedenje ali karkoli že, vsaj par minut. Pa čeprav te zakonsko pripada pol ure. Saj razumem, če so cel dan stranke, da ne moreš, ampak bi te moral pol ure več plačati? Že tako pol ure prej začneš. Pa če bi vsaj odnos s šefom bil ok. Ne zdi se mi sploh vredno več.
Moje mnenje, 20.02.2022 ob 11:39
Jaz sem tudi dala odpoved, ampak razlog ni bila malica. Naj bo razlog za odpoved na primer minimalec. Ne pa to, da ne more na malico.
Jah, z malim se začne, ko delodajalec ne zagotavlja tega in onega. Po slovensk je pametno skoz migati, biti tiho in se pustiti izkoriščati mende. Delodajalec je dolžan zagotavljati pol urni odmor za malico. In ga mora zagotavljati kot ve in zna. Navsezadnje obstajajo krivdni razlogi tudi na strani delodajalcev.
kako je, 20.02.2022 ob 12:04
Ne, ne kadim. Skoraj redno naredim prvi požirek vode po 6ih urah dela ali odidem na wc skoraj pred zaključkom, ker imam neprestano stranke. Celo izmeno laufam gor in dol, vsa prešvicana pod masko, delaš vsak dan uro zastonj in ko vzamem flašo za vodo natočit in se ustavim 2 minuti, da zadiham in spijem, mi reče šef, da ko že imam čas, bi lahko šla še ploščice čistit???? Pa par minut nimam nikoli zase, pa naj bo to malica, počitek, wc v miru, samo sedenje ali karkoli že, vsaj par minut. Pa čeprav te zakonsko pripada pol ure. Saj razumem, če so cel dan stranke, da ne moreš, ampak bi te moral pol ure več plačati? Že tako pol ure prej začneš. Pa če bi vsaj odnos s šefom bil ok. Ne zdi se mi sploh vredno več.
Ali se ti malo hecas?
Ne piješ šest ur? Veš kaj to pomeni za telo?
In šefa mate tam? Nej dela ti greš pa na malico.
Eni so ritolizniki, 20.02.2022 ob 12:11
Ali se ti malo hecas?
Ne piješ šest ur? Veš kaj to pomeni za telo?
In šefa mate tam? Nej dela ti greš pa na malico.
Potem pa že daj odpoved pri tem Hoferju, pa te bojo pol vsi osovražili, češ: ja, Hofer je pa za delavne. In če daš odpoved, potem nisi delavna.
S takimi stereotipi se boš mogla pol ukvarjat. No, če ti gre skozi eno uho noter, skozi drugo ven, potem ni panike. Samo, nismo vsi ljudje taki – flegmatiki.
Potem pa že daj odpoved pri tem Hoferju, pa te bojo pol vsi osovražili, češ: ja, Hofer je pa za delavne. In če daš odpoved, potem nisi delavna.
S takimi stereotipi se boš mogla pol ukvarjat. No, če ti gre skozi eno uho noter, skozi drugo ven, potem ni panike. Samo, nismo vsi ljudje taki – flegmatiki.
pikopoko276, 20.02.2022 ob 19:31
Danes mnogi delodajalci iščejo sužnje in ne delavce.
Ampak z mlajšo generacijo nimajo uspeha, ker se ne pustijo jeb. At. To lahko delajo z generacijo po 40 50. Govorim o pridnih mladih in sposobnih zaposlenih, ne tisti, ki imajo na vsako uro čik pavze in telefon v rokah.
Forum je zaprt za komentiranje.