Če bi bile službe takšne, da bi že same po sebi motivirale ljudi za delo, ne bi bilo treba motivirati ljudi z nizkimi so
Poslušam in berem, da so socialne pomoči zato tako nizke, da bi ljudje imeli motivacijo, da bi iskali službo in ne bi samo od socialne želeli živeti. OMG!
Mislim, da se da ljudi še drugače motivirati za delo, ne le s skrajnim omejevanjem socialnih pomoči.
Če bi bili v službah takšni pogoji, bi vsakdo šel delati, ne pa da bi vlekel socialno pomoč, pa četudi znaša ta toliko kot plača, ki jo oseba zasluži:
– fer odnosi v službah;
– nobenega mobinga v službah;
– možnosti za napredovanje za vse enake;
– služb se ne daje po vezah in poznanstvih, pač pa po tem, koliko je kdo usposobljen oz. pripravljen na usposabljanje;
– možnost izobraževanja / dokvalifikacije na delovnem mestu;
– plačane vse nadure;
– možnost koriščenja prostih ur, ko bi človek to res potreboval (npr. če ima v času, ko naj bi bil v službi, nujen zdravniški pregled);
– dovolj dopusta (pa ne takšnega, ki ga je treba preživeti na delovnem mestu ali pa vsaj v neprestani zvezi s službo in ob stalni pripravljenosti, da greš delat);
– možnost socialnih stikov v službi (s tem mislim na to, da bi bil možen kakšen sproščen klepet in ne samo delo – eni ljudje si socialne stike očitno predstavljajo kot to, da ljudje skupaj delajo, zame pa to niso socialni stiki – socialni stiki so zame to, ko se ljudje med seboj sproščeno pogovarjajo – če nimate enakega pogleda na to tematiko, me ne napadajte, ampak mi lepo povejte, kaj socialni stiki res so);
– upošteva se varnost in zdravje pri delu (tudi v pisarnah ergonomični delovni pogoji);
– možnost prilagoditve delovnih mest za tiste, ki zaradi objektivnih zdravstvenih razlogov ne morejo delati (uspešno) na sistemiziranih delovnih mestih brez diskriminacije za tiste, ki delajo na teh delovnih mestih;
– ustrezno nagrajevanje za uspešnost pri delu (tudi nedenarno);
– možnost počitka in odmora med delom;
drži uvodni post. Zaradi psihičnih pritiskov sem imela na izbiro pomirjevala in tresenje na delovnem mestu ali socialo. Zdravje je zmagalo, čeprav zdaj tudi živci trpijo, pa ne le od pomanjkanja, ampak ker me imajo ljudje za izkoriščevalko države. Zlobni pogledi in besede…ali še huje molk naredijo ogromno škode.
Moje mnenje je malce drugačno; ni problem v motiviranju in vseh zgornjih faktorjih, problem je v celotni klimi, k je v Slo.
Imamo razpisani DVE delovni mesti in že šest mesecev ne najdemo ustreznega kandidata. Glavni razlog je po mojem mnenju ta, da se večini jebe delat, ker
“vse Hilde, Zidarji in podobno kradejo na veliko, dnarja imajo ko pečka, nobeden jim nič ne more, a jaz pa da bi delal za 1000- 1200€ neto?? Raje sem doma, pa malo delo na črno.”
To je glavni problem. Pa dejstvo, da ljudje, ki so iz Lj ali njene okolice, ne bi delali. Ne bi. Sploh ne, če je delo malc ebolj odgovorno, včasih zoprno, pa če morajo sami odnesti smeti, si skuhati kavo in počistiti za seboj. (BTW: veste da pri Boscarolu sami čistijo za seboj?? )
Seveda je še kup mehkih dejavnik, ki določajo zaupanje/nezaupanje med zaposlenim in nezaposlenim.
Mi smo že resno razmišljali, da bomo vzeli samo osebo, ki ji bo delo tako všeč, da bo prvi mesec delala zastonj :)))
Kje pa ti živiš(to je mišljeno kot hec in ne provokaciaj)…..to kar si naštela je že pravljica. Tega nikoli ni bilo in ne bo. Ker je preprosto nemogoče.
Bi bila dovolj ena sama stvar, ki bi motivirala ljudi za delo:
-REDNA PLAČA in MINIMALNA PLAČA tako visoka, da lahko ena družina dostojno preživi (govorim le o osnovah, ne o luksuzu…da ne bom pretiravala praveč)
In morda še to, da bi bilo delo cenjeno in plačano.
Naj bodo razlike med izobrazbo, saj eni so se vendarle šolali zato, da bodo v življenju uspešni. Ampak, da nekdo, ki je fizičen delavec ne pomeni nič je pa žalostno.
In kar je še bolj pomembno : da je nekdo doma(so izjeme…bolezen…) in lenari, prejema socialno in se dobesedno znajde na tuj račun………..živi enako kot NEKDO ki dela cel mesec za ta piškav denar.
Sicer pa je to kar si ti zapisala res pravljica. Glede na to, da Sloveniji delovnih mest ni
Kje pa ti živiš(to je mišljeno kot hec in ne provokaciaj)…..to kar si naštela je že pravljica. Tega nikoli ni bilo in ne bo. Ker je preprosto nemogoče.
-REDNA PLAČA in MINIMALNA PLAČA tako visoka, da lahko ena družina dostojno preživi (govorim le o osnovah, ne o luksuzu…da ne bom pretiravala praveč)
Naj bodo razlike med izobrazbo, saj eni so se vendarle šolali zato, da bodo v življenju uspešni. Ampak, da nekdo, ki je fizičen delavec ne pomeni nič je pa žalostno.
In kar je še bolj pomembno : da je nekdo doma(so izjeme…bolezen…) in lenari, prejema socialno in se dobesedno znajde na tuj račun………..živi enako kot NEKDO ki dela cel mesec za ta piškav denar.
Sicer pa je to kar si ti zapisala res pravljica. Glede na to, da Sloveniji delovnih mest ni[/quote]V Nemčiji delavcem ponudijo vse to, kar sem zgoraj napisala – to ni pravljica – pa tudi redno plačo dobijo, ja!
Sicer pa je to kar si ti zapisala res pravljica. Glede na to, da Sloveniji delovnih mest ni[/quote]V Nemčiji delavcem ponudijo vse to, kar sem zgoraj napisala – to ni pravljica – pa tudi redno plačo dobijo, ja![/quote]
Kaj pa vem koliko je dobro primerjati Nemčijo z nami. Težko.
Moraš vedeti, da v tujini poleg vsega kar praviš še dodatno motivirajo delavce. Kar je seveda pravilno. Od družabnih prireditev, do izletov.+ in ne vem kaj še. Morda res ni tako zlato kot se nam zdi. Ampak delodajalec se zaveda, da je njegov zaslužek odvisen od delavcev….zdravih, zadovoljnih delavcev.
Pri nas je politika drugačna in zgrešena. Bo trajalo dokler bodo na vrhu piramidnega sistema imeli kaj krasti direktorji in ostali kravatarji in dokler bo kaj krasti iz državne blagajne. Ko se bo piramida zrušila , kar se bo potem se bo moralo marsikaj spremeniti.
Malo bluzim. Pa ne bom več. Itak nimam časa.
Je pa to tema na katero se da debatirati. lep večer
So delali eno analizo, mislim, da v Švici. Koliko denarja prinesejo fizični delavci. Od tega denarja se dejansko živi. Če ne bi bilo pridnih delavcev, potem tudi v pisarnah ne bi bilo dela in tako dalje…..Delavci delajo dobiček in profit. Delodajalec poskrbi za delo in pravično delitev denarja.
Zato pravim, da je to pri nas pravljica.
No, Zdaj pa res grem
Točno to in to ni kriva služba in delovno mesto, temveč okolje in čas v katerem smo, ljudje so non stop nezadovoljni, v sei ne najdejo prav nič kar bi jih zadovoljilo.
Hkrati se pa nekateri ne zavedajo, da recimo delo, ki ga jaz danes delam, ga bo moj delodajalec “jutri” dal kitajcu, indijcu ki bo delal več kot jaz za manj denarja. In to sploh ni nemogoče… gre za danes v Sloveniji dobro plačane IT službe.
@brezposelna: hm ne, stalno bivališče ni pogoj, to niti ni bilo bistvo, seveda smo najprej iskali po vezah in priporočilih, predvsem ljudi, ki so ostali brez služb…. in so bili iz lj/okolica.
ja, pa ene 12 % brezposelnost majo tudi, a ne? Dejte no dejte, pa kaj bi rade. Med delom imele socialne stike (po domače- 0 delale in pile kufe), pa noben ne bi smel nč rečt, ko kofetkate, ker je to kao mobing, pa k zdravniku bi šle, kadar se vam zljubi, pa še plačal bi vam te ure nedela, pa še več dopusta, kot ga imate, pa še več malic (kufeta med delovnim časom), pa ….. In to vse iz mojega? Kajti vaša produktnivost bi bila 0,00000…. Puste moj tošl pr mir, moram za svojo plačo pa za davke delat !
Forum je zaprt za komentiranje.