cd
Ojla!
Ker sem še nekako zelena pri uporabi računalnika, bi vas prosila, če mi kdo lahko pove naslednje: wordov dokument sem shranila na cd. A lahko zdej, ko sem ga dopolnila shranim na cd samo popravke (tako kot se je to dalo pri disketi), ali je treba cel dokument še enkrat shraniti?
Joj, sej ne vem, če sem dobro vprašala. Upam da boste razumeli, kaj sem hotela.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Lep sončen dan, Miška
Dokumentu najprej spremeni ime, npr. Vloga_2 ali Vloga_spr, nato ga z opcijo dosnemavanja shrani na CD. Na njem bosta potem obe datoteki.
Prepisovanje obstoječega dokumenta na cd-ju (podobno kot npr. na disketi) pa je možno le na posebnih RW cd-jih, ki so nekoliko dražji in jih je treba pred uporabo v ta namen formatirati (npr. s programom Nero InCD) – potem jih lahko uporabljamo podobno kot disk ali disketo – nanje zapisujemo datoteke kar z Raziskovalcem brez posebnega programa za peko cd-jev, jih prepišemo, brišemo, ustvarjamo na cd-ju mape, karkoli pač želimo. Večina uporabnikov te možnosti skorajda nikoli ne uporabi, ker nima ustreznega programa za formatiranje RW cd-jev, pa še dražji so.
Poleg tega so tako formatirani RW cd-ji berljivi le na računalnikih, ki imajo nameščen program, s katerim smo jih formatirali.
Navadni cd-ji so danes zelo poceni, zato večina uporablja le klasično zapisovanje z Nerotom ali kakšnim drugim programom. Z dosnemavanjem navadno ni težav, včasih pa le-to tudi povzroči okvaro že posnetih datotek. Zato pri vsakem dosnemavanju priporočam kontrolo dodanih datotek.
Forum je zaprt za komentiranje.