Najdi forum

CD-R in DVDR

Pozdravljeni.
Imam preprosto vprašanje. Za kaj vse se lahko uporablja CD-R in za kaj DVD-R?
Hvala vnaprej za odgovor in lp

Razlika je le v količini podatkov, ki jih lahko zapišeš na en ali drug medij in med tem ,da veš katere naprave lahko berejo anega ali drugega ali oba.

Torej bi lahko z računalnika prenesla fotografije tudi na DVD? Sem probala, pa mi ni uspelo.

Seveda bi moglo delovati.
Verjetno kje pri izbiri formata ali načina snemanja, fališ.

Kako pa to počneš in s katerim programom ?

Sem probala enako kot to delam s CD-R, vstavila DVD in ko hočem prenesti nanj datoteke, me računalnik opomni, naj vstavim zapisljiv CD v pogon. Ne vem, kateri program naj izberem, da bo lahko datoteko zapisal na DVD.

Živjo.

V programu imaš možnost, da spremeniš na kaj boš pisala. Imaš CD in DVD. Ti si verjetno imela nastavljeno na CD in vstavila DVD, zato ti ni hotelo pisat.

lp,vevi

Na netu poišči kakšen free program za snemanje, če slučajno to sedaj počneš v winsih.

Kako star comp imaš? Preveri ali tvoja enota sploh podpira zapisovanje na DVD. Šele nekoliko novejši PC-ji imajo avtomatsko tudi DVD zapisovalnik. Starejše CD enote so lahko sicer brale DVD, zapekel pa si lahko le na CD.

LP
Dare

Že cel dopoldan se matram, inštalirala sem program NERO in program CyberLink PowerDVD, ki sem ju imela na CDjih. Računalnik je letnik 2005, med podatki sem zasledila DVD/CD-RW combo, 24x8x12x4. Kaj pa če z DVD-jem ni vse v redu? Dobila sem jih zelo poceni, znamka ULTRA 4,7 GB.

Poizkusi z NERO. Delaj z Nero Express! Ko se ti odpre, v vrhnjem delu poglej če imaš izbrano pravo DVD enoto (če imaš samo eno in nimaš inštaliranega kakega programa, ki ustvari navidezen DVD, potem je že samodejno izbran). Ne vem katero verzijo Nerota uporabljaš, ker pri različnih verzijah različno izbiraš medij na katerega zapisuješ. V starejši (mislim, da v verziji 6) imaš gumb “CD/DVD” v 7-ici pa izbereš “ustvari podatkovni DVD”.

Lahko je kriv tudi slab medij (DVD), vendar po tvojem opisu težav, malce dvomim. Razložila si, da sploh ne moreš začeti zapisovati, medtem ko slab medij ponavadi odkriješ šele pri preverjanju zapisa!

Če težav še ne moreš odpraviti, mi napiši e-mail, pa bova poizkusila težavo rešiti še kako drugače!

LP
Dare

Ne me ravno vlečt za besedo, ampak eni “DVD/CD-RW combo ” so pač znali brati dvd-je in brati in zapisovati cd-je. Zapisovati dvd-je pa ne.

------------------------------------------------------------------------------------------- Na svetu so tri ( 3 ) vrste ljudi. Tisti, ki znajo šteti in tisti, ki ne znajo šteti

Kot sem zapisal v predzadnjem zapisu in kot trdi “En pameten, da se kar kadi” imaš lahko enoto, ki podpira branje in zapisovanje na CD/CD-RW, DVD-je pa lahko samo čitaš.

Kako preveriš?
Ker imaš Nerota: Start -> Nero -> Nero Tools -> InfoTools
Zaženi torej InfoTools in tam lahko pogledaš, če tvoja enota podpira zapis na DVD.

LP
Dare

Hvala vsem za pomoč, še posebej Daretu. Sledila sem navodilom in na Info Tools razbrala, da moja enota res ne podpira zapisa na DVD ampa samo branje.

iaia;

predvidevam, da imaš doma že pripravljene prazne DVD-je, ki jih je škoda zavreči.

Rešitev: stopi v najbližjo trgovino z računalniško opremo in kupi DVD pekač, saj je cena le-teh že pod 20€!

Priklop pa lahko opraviš tudi sama. Enostavno odpreš PC (snameš obe stranici) iz stare “combo” enote odstraniš dva kabla (manjši je “power” širši pa povezava z matično ploščo) izvlečeš stari pekač – nato namestiš novega, sedaj pa kabla na enak način priklopiš v novi DVD pekač.

Pomembno!!!!!!!
Vso to menjavo opraviš, ko je PC izklopljen iz elektrike (potegni vtičnico iz štroma).

LP
Dare

Super. Bom poskusla. Imam prenosni računalnik-ali je postopek enak?

Ne. Malo težji.

iaia:

JA, it… ima prav. Postopek je težji, pa še DVD enota ni enaka tisti, ki jo kupiš kar v trgovini in vgradiš v navaden PC.
V tvojem primeru, bi se jaz raje odločil za servis. Pokliči jih in se pozanimaj za cene!

LP
Dare

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close