Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Častiti koga ali komu

Častiti koga ali komu

Živijo!

Spet sem v dilemi. Kolegica bi “me častila s pijačo”, jaz pa bi “njej častila pijačo”.

Kaj je prav? Dajalnik ali tožilnik?

Hvala,
Tjasa

-- <http://www.cenim.se> Spletna revija za aktivne ženske

Ne eno ne drugo. Povabiti nekoga na pijačo ali plačati nekomu pijačo.

Kolegica bi MI častila pijačo. NJEJ sem častila pijačo.

Torej dajalnik.

LP

En problem je pri tem: tole ni slovenščina.

Vsak časti svojega boga. Rodilnik torej, pa naglas je drugačen in pomen seveda tudi :))

S svojega boga počastiš (izkažeš čast) z molitvijo, šprtnega junaka s ploskanjem, prijatelja pa s pijačo. Res pa se tudi meni zdi, da smo pri zadnjem prevzeli srbski (hrvaški) naglas.

Nek smisel torej to vseeno ima.

lp
t.

ah napisal:

> S svojega boga počastiš (izkažeš čast) z molitvijo, šprtnega
> junaka s ploskanjem, prijatelja pa s pijačo. Res pa se tudi
> meni zdi, da smo pri zadnjem prevzeli srbski (hrvaški) naglas.

Niste (ne “nismo”, ker ne velja za vse) prevzeli le naglasa, temveč tudi pomen. Prepisujem iz Jurančičevega srh/slo slovarja:

částiti
1. častiti, izkazovati čast
2. gostiti: častiti koga vinom, ručkom

SSKJ in SP seveda za slovensko besedo častiti navajata samo en pomen in ne verjamem, da bo kdaj kaj drugače. Saj smo vendar Slovenci, krucifiks :))

> Nek smisel torej to vseeno ima.

Ima – prijatelju izkažeš čast, če ga pogostiš s pijačo, hehe … In ni mi jasno, kako nekaterim ni jasno, da “částiti pijačo komu” popolnoma neslovensko.

Študenti množično častili kri | castimkri.si….

Plemenito dejanje in smo ponosni na mlade darovalce in hvaležni organizatorjem, ampak……

Če smo pa s slovenščino tako daleč, da ga že v naslovu tako pomembne akcije “srbimo”, bi lahko rekli tudi “svaka čast” organizatorju, kar se je pri nas že močno prijelo.

Citat Filip:
SSKJ in SP seveda za slovensko besedo častiti navajata samo en pomen in ne verjamem, da bo kdaj kaj drugače. Saj smo vendar Slovenci, krucifiks :))

Hočeš reči, tožilnik?

Res je, hvala 🙂

New Report

Close