Cassatta
Lepo pozdravljeni vsi na tem forumu.
Velikokrat vas berem, danes pa vas prosim za pomoč. Včeraj sem jedla božansko sladico Cassatto z vanilijevim sladoledom prelito z vročimi višnjami in okrašeno s sladko smetano.
Zanima me ali mogoče kdo ve kako bi se to dalo narediti doma. Meni je to zgledalo kot nekakšna rolada (?) na debelo namazana z vanilijevim sladoledom.
Že vnaprej hvala za kakršnokoli informacijo.
Metka
Hej!
Klasicna italijanska cassatta je sladoledna masa(po posebnem receptu,ki ga imam);je pa med dvema ploskvama dobrega krhkega testa-
podobno kot za napolitanke. Verjetno se lahko da tudi med piskotno testo
(rumenjak,sladkor,malo moke,sneg). Take,kot jo navajas ti,ne poznam.
Ce te moj recept zanima,se oglasi. Lp Babi
Hej! Kar sem ti zgoraj opisala, je cassatta,ki jo dobim v Trstu-torej sever Italije.
Recept,ki ga bom prepisala iz italijanske kuharice, je pa cassatta s Sicilije in bolj podobna tvoji. Testo je “Pan di Spagna”,nekaksno piskotno testo z dodatkom zmehcanega masla.
Torej
Pan di Spagna
150 g presejane bele moke,150 g sladkorja,25 g masla,5 jajck,malo soli
Zmlet sladkor mesamo (el.strojcek) z rumenjaki tako dolgo,da lepo naraste in se zgosti.Potem po malem dodajas moko in mesas ves cas s kuhalnico,da postane lepo homogeno(in se umesa zrak).K temu dodas se
na pari skoraj stopljeno maslo in na koncu se trd sneg,zelo previdno od spodaj navzgor .Maso das v podolgovato oglato namasceno in pomokano
posodo(tradicionalna oblika- potem rezes navzdol rezine),ali na peki papir in peces 30 minut pri 170 do 180 stopinjah-priblizno.
Peceno testo nekako odstopi od sten. To pecivo je osnova za nadevanje raznih krem ali marmelad.
Cassatta
rezine Pan di Spagna
500g skute,300g mesanega kandiranega sadja,250g sladkorja,200g marelicne marmelade,100g mlecne cokolade,2 zlici olupljenih pistacij,
1 silce maraskina,1 silce pomarancne rozne vode(ne vem,ce se dobi pri nas-lahko bi nadomestila z aromo pomarance-tiste majhne steklenicke),
strok vanilije
Ko se testo ohladi,narezi 1 cm siroke rezine in z njimi oblozi stirioglat ali okrogel model,ki si ga oblozila s peki ali oljnim papirjem.
Te rezine na tanko premazi z marmelado,ki jo razmesas s to rozno vodo
in malo pogrejes.
(Moj nasvet: jaz bi v malo vode kapnila nekaj kapljic pomarancne esence in prilila k marmeladi)
V posodici segrevaj sladkor s pol kozarca vode in vanilijo in mesas,da dobis nek svetel sirup(pazi,da ne karamelizira).
Skuto( Italijani imajo sladko skuto-kupila bi ricotto) dobro razmesas,dodas
sladkorni sirup,ki si mu odvzela vanilijev strok(ce si nadomestila z vanilijevim sladkorjem,se je stopil) in to nakaj casa mesas,da je brez grudic.
V to dodas drobno narezane koscke kandiranega sadja,na majhne kocke narezano cokolado,olupljene pistacije in maraskino.
Zdaj napolnis s tem model,oblozen z rezinami.Ko uporabis maso,dobro potolci s posodo po delovnem pultu,da ni vmes zraka.
Das v hladilnik za nekaj ur ali cez noc,da se dobro ohladi.Posodo z rezinami bi jaz ze prej ohladila,da je vse mrzlo.
Zelo pazljivo sprazni model(pomagaj si s podlozenim papirjem).Jaz bi ga obrnila na glavo .Povrsino prekrij z mesanico marmelade in rozne vode(kot prej rezine).Ponovno v hladilnik do serviranja.
Recept je preveden dobesedno,razen kar je v oklepajih.
Tvoja varianta: Lahko uporabis visnjevo marmelado in potem na mocno ohlajeno
topel preliv-visnjev sirup s plodovi.
Sama se nisem delala;si mi dala pa idejo. Ponavadi kar kupimo v slascicarni v Izoli ali v Trstu.Koper je vcasih premogel,zdaj pa ze nekaj let ne. So pa take,kot opisane v prvem postu. Maso sproti rezejo in jo vtaknejo med dve plosci. Masa je navidezno razdeljena po diagonali;pol cokoladne,pol vanilijeve. Dobro in nasitno.
To je bolj industrijska varianta,domaca in restavracijska pa je res s piskotnim testom za rulade.
Mislim,da je lani bilo tudi govora o kasatah,malo poglej na kulinariki.
Upam,da ti bo uspelo. Lep pozdrav Babi
Metka, tudi jaz sem včeraj jedla to sladoledno rolado prelito z vročimi višnjami in borovnicami ter kepico sladoleda zraven ( ker je zmanjkalo smetane). Si bila na Kozini pri Mahniču? To mi je delovalo kot čisto navadna rolada, ki ima namesto kreme sladoled. Dve rezini, na vrh pa fantastičen višnevo – borovničev preliv. Mnajm, da si prste oblizneš – ne samo na roki, še tiste na nogi zraven.
Mene bolj zanima recept za tisti preliv.
Lep pozdrav vsem
No, tole pa sploh ni slaba ideja.
Ravno zadnjih nekaj dni imam “manijo” peke rulade, pa bi bilo to za preizkusiti. NIsem še delala kaj podobnega, ampak imam v mislih, da bi rolado dala ohladiti v zamrzovalnik, potem namazala s sladoledom in nazaj v zamrzovalnik. Ali bo biskvit preveč zamrznjen?? Kakšen je bil občutek, jzst, je bilo vse skupaj zamrznjeno, ali so morda zavili “tik pred zdajci”??
Hvala za kakšen nasvet že v naprej in prijeten večer!
Vladka
Sicer ni cassatta (tista od Babi je ta prava), vendar sem med svojimi zapiski našla nekaj podobnega in preprostega za vsakdanjo rabo. Imenuje se Biskvit presenečenja, recept sem ujela nekje na forumu.
Biskvit presenečenja (biskvitni ovoj, znotraj vanilijev sladoled, vmes sadni pire, zamrznjeno, okrašeno s stepeno smetano)
Spečemo lahek biskvit iz 3 jajc v navadnem velikem pekaču. Ohlajenega razrežemo tako, da prekrijemo z njim dno in stene modela za srnin hrbet, kot da bi “oblekli” pekač od znotraj, prihranimo še ploščo za pokrov. Na dno oz. na biskvit naložimo vanilijev sladoled, na sladoled nadevamo breskov in jagodni pire, nato pa še enkrat sladoled. Pokrijevo z biskvitnim pokrovom. Sladico postavimo v zmrzovalnik za 3 ure. Pred serviranjem okrasimo s sladko smetano.
Hvala za info. tudi od mene. Tole s sladoledom bom definitivno preizkusila, a danes je spet navadna rolada, tokrat z jagodami in smetano, ker imajo tako narisano na tovornjakih neke pekarne in me naš 4-letnik vsakič vpraša, kdaj bom naredila tako :o)
Pozdravček vsem!
Vladka
Hej!
Jzst,tebe zanima preliv.V nekaterih slascicarnah imajo ze narejene prelive ala Sladki greh,potem pa se nekaj sadezev dodajo.Verjetno jih tudi sami naredijo,vsaj ponekod.
Jaz jih tudi delam (in moji so kar zadovoljni),kar tako na priblizno.
Pogoj je sladkor,nekaj tekocega (voda,limonin sok,vino…),nekaj mojih priljubljenih zacimb(kardamom,cimet,ingver,klincki…).To pokuham in na koncu se visnje( nekaj stolcenih kosci zavitih v gazo-to naredi aromaticno,potem odstranim),pretlacim,vcasih zmiksam in noter potem se cel plod.Isto z ribezom,borovnicami.Kaplja aromaticnega likerja je tudi dobrodosla.
Sem pa te dni videla na RAI(kuhanje) nekaksen recept s kolicinami.
Enake kolicine sladkorja,vode,vina in kisa(tu bi jaz bila previdna) das na plosco (ne prevroco),da se pokuha do “nitke”.To pomeni,da z zlico zajames tale sok in ga spustis skozi cedilce- potegniti se marajo nitke.
Pazi,da ne karamelizira! V to das jagodicje in se malo pokuhas,potem zmiksas. Jaz sem pogresala kaksno aromaticno zacimbo.
Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.