Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Čas za malico v službi

Čas za malico v službi

Zanima me koliko imate dejansko časa za malico v službi.
Naj bi bilo 30min a pri nas ni nikoli toliko, imamo 10-15min, toliko, da hitro poješ tisti sendvič ali jogurt, drugače te že postrani gleda ševica ali pa njena namestnica. Smo že rekle, da nam to ni všeč, pa je bil odgovor, da nikjer ni 30min malice in da se pričakuje, da poješ in greš nazaj na delo (po možnosti čimprej). Tudi prostorov svoje trgovine (v trgovskem centru) ne smemo zapustiti, razen ena gre lahko po malico za vse dopoldan (popoldanska izmena ne). Malicamo v skladišču, večkrat kar v stoje.
Ali ni to malo preveč rigorozen način.
Kakšen nasvet morda?

v skladu s slovensko delovno-pravno zakonodajo pripada 30 minut malice na 8-urni delavnik. V tem času lahko greš kamor ti srce poželi malico tudi pojesti.

Moja v službi v trgovini ga ima samo na papirju.Malico poje, ko ni strank, za pultom.Enkrat je ob 10h, enkrat ob 11h…12h.Kakor nanese.

Mi delamo 6,5 do 7 ur na dan, razen ko podaljšamo do 9 ur. Tudi v kolektivni pogodbi piše 30min. Baje v nobeni trgovini dejansko ni 30 min, pa me zanima če je res tako.

Timot mi za pultom ne smemo jesti, tako in tako je vedno vsaj kakšna stranka v trgovini. A je sama v trgovini in je nobena ne more zamenjat?
Kaj pa v drugih službah, imate 30min malice?

Jam mam sreče, da sem veliko na terenu, zato malicam v avtu. Sam ne me vprašat kakšen je potem avto.

No, če sem bolj natančen sedaj trenutno prvič dela v trgovini, kjer sta po dve na izmeno, tako da lahko na hitro poje tudi v skladišču, ven za čas malice ne sme.Tudi ob sobotah, ko dela po 11 ur ne.Prej pa je vedno delala sama…Tako pač je v tem našem sistemu, ki ga nekateri poveličujejo, v bistvu pa ni včasih nič bolje kot v tretjem svetu.

Mi imamo malico tako dolgo, kot si jo vzamemo.

Upam, da imate še plačo tako veliko, kot si jo po želji vzamete:)

Jaz tudi včasih naletim na kako prodajalko, ki malica pod pultom – večinoma je to v kaki manjši privat prodajalni in me to sploh ne moti. Rečem vedno dober tek in če grem še izbirat tudi rečem, kar v miru, grem še izbirat. Naj poje za božjo voljo tisti sendvič, saj je človek kot jaz. Saj nisem kraljica samo zato, ker sem prišla en sukanec kupit. Če hočete imet zdrave delavce, morajo tudi redno jesti.

saj tudi drugje ni 30 min. je ja čas za malico je 30 min, določen časovno kaj pa vem od 10.30 do 11-h, ampka to pomeni da so vsi zaposleni v tem času na malici. kar pa je težko ko gre za delo kjer mora bit vedno nekdo na razpolago, in takšnih del je večino.

Ko sem delala v trgovini (z oblačili) sva bile vedno dve na izmeno in sem normalno šla na malico za pol ure ven iz trgovine, kamorkoli sem želela, le da sem bila v pol ure nazaj. To mi je pripadalo in ni bil nikoli problem.

Na 8 urni delavnik ti pripada 30 minut za malico (če je tako določeno v pogodbi. S sodelavcem imava na voljo tudi eno uro – če sva v službi cel dan. Za ta čas lahko trgovino tudi zapreva in greva jest kamorkoli. Če sem sama, pač pojem v pisarni, je pa odvisno koliko je strank. Se pač malo pokombiniramo in gre. Nisem pa zaposlena v kakšni živilski trgovini tako da je v bistvu časa za vse, ne pa vedno ob isti uri.

V glavnem 30 minut, v petek 20 minut, v sredo pa 45 minut:)

Kao 30 minut,imamo jedilnico in noben ne štopa koliko časa smo tam, včasih več, včasih manj. Odvisno od tega koliko imamo za opravljat.

30 minut ti pripada, šefica gor ali dol. Madona, saj smo ljudje in ne pujsi, da bi morali v 10 minutah vreči vase tisti sendvič.

Meni pa je zelo grozno, ko pridem v trgovino in prodajalka je sendvič za pultom. Pa ne zaradi mene ali da bi me to motilo, ampak da nima tiste pol urce frej da bi šla v miru pojest! še med jedjo mora na hitro dol pogoltnit in skrit sendvič pod pult, ker se kupec car pojavi na vratih.

In še odgovor na tvoje vprašanje: pri nas imamo za malico toliko, kolikor pač porabimo, da kot ljudje normalno pojemo. Moji podrejeni gredo ven jest in pač pridejo nazaj, ko pridejo. Jasno če jih dve uri ne bi bilo nazaj bi jih že kaj vprašala, za 15 minut gor ali dol pa ne kompliciram. Itak smo vsi navajeni, da mor biti delo pač opravljeno. Če kosilo potegnemo za pol ure, tudi delo potegnemo za pol ure. Pri normalnih ljudeh se da vse normalno zmenit.

Upam, da imate še plačo tako veliko, kot si jo po želji vzamete:)[/quote]

Ne, to se pa na žalost še nismo dogovorili.

Absolutno ti po zakonu pripada po 4-ih urah 30 min malice, ki jo lahko poješ kjer želiš!

Pri nas sem pa videla, ko sem šla plačat položnico na komunalo, da je uslužbenka kar sredi dela jedla sendvič. Na okencu imajo napisano, da delajo od 8h do 15h in nikjer ni naveden odmor za malico. Ta gospa je pa sama tam na blagajni in nisem še videla, da bi jo kdo zamenjal. Vem, da ne glede na to, ali piše da imajo malico ali ne, ji po zakonu pol ure za malico vseeno pripada. Če pridem recimo in vidim, da je sendvič, jo počakam, da poje in šele nato nadaljuje z delom. Žal niso vsi tako razumevajoči.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close