Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek čas med vpihi ventolina in flixotida

čas med vpihi ventolina in flixotida

pozdravljeni.

že nekaj let smo dali ventolin samo po en vpih, ker je bilo stanje vedno zadovoljivo. danes pa kašlja in kašlja in ne vem, če ne bi dali kar 2 vpiha, sem pa pozabila koliko časa mora preteči med prvim in drugim vpihom.
vem, da je med ventolinom in flixotidom čas 10 minut.

prosim tiste, ki redno prakticirate več vpihov, za odgovor.

moj bog kakšno skropucalo sem spisala zgoraj! se opravičujem.

Torej, zanime me, če dam dva vpiha Ventolina, koliko časa mora preteči med tema dvema vpihoma istega zdravila.

hvala.

Ena minuta.

Mi imamo od otrokovega pulmologa takšna navodila:

Med posameznimi vpihi Ventolina ali Flixotida mora minit 1 minuta (da se potisni plin in zdravilo pramešata).

Med Ventolinom in Flixotidom pa naj mine 20 minut (da se dihalne poti primerno razširijo).

Mi v takšnih primerih merimo PEF pred Ventolinom in po 20 min predno damo Flixotide in to beležimo.

Upam, da vam bo kmalu bolje! 🙂

Jaz kar eno za drugim:):(

nikoli ne “merim” časa med vpihom…ventolin vzamem po potrebi…za flixotide, če se pa prav spomnim, sem imela dva vpiha zjutraj in dva zvečer

flixotide mu ne bo pomagal proti kašlju, saj je to za zdravljenje astme…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Don't cry, just say "f°ck you" and smile ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

Če vzameš več vpihov Ventolina (ali Flixotida,… skratka vse kar je v pumpici) en za drugim pri drugem in naslednjih vpihih dobiš v pljuča samo potisni plin zdravila pa ne! 😉

Zdravila v diskusu (Flixotide, Seratide) ali pa recimo Symbicort turbuhaler pa lahko jemlješ več vdihov zapored, ker nimajo potisnega plina.

Če sem jaz prav razumela, je otrok astmatik na stalni terapiji s Flixotidom in sedaj ob poslabšanju potrebuje še Ventolin.

Mi imamo za našega fanta takšna navodila:

Ko ni težav: po 1 vpih Flixotida zjutraj in zvečer

Ko pade PEF pod neko mejo: po 2 vpiha Flixotida zjutraj in zvečer

Če je PEF še slabši: 3-5 vpihov Ventolina na 3h (ko je malo bolje na 4h, 5h, 6h) in Flixotide 2×2 vpiha

Je pa tako, da otroci dobijo dostikrat na prvi pogled kar velike doza predpisane, vendar ker ne znajo še povsem pravilno vhihniti , pride temu primerno dosti manj zdravila v pljuča. Če se uporabljajo podaljški pri malčkih in dojenčkih, je učinek še manjši (vsaj dokler otrok vsaj približno ne sodeluje.

Nimamo PEF, nam ga ni dala, ker je bilo stanje boljše. Niti ne vem, če sedaj ne delam panike brez veze, ne bi pa reskirala.
Otrok je živahen, je pa bled in začel je kašljat praktično kar naenkrat, vendar vsako uro pogosteje, kar naprej in naprej. Tak globok, suh kašelj.
V ponedeljek smo bili na redni kontroli pri pulmologinji in je pihal v tisti aparat in je bila več kot zadovoljna. Na tisti krivulji mi je pokazala, da so zadovoljni že z vrednostjo 80, on je pihal 116. Ali je možno, da je to danes že tako hudo poslabšanje? Do včeraj ni bil niti prehlajen, včeraj zvečer je začel smrkat, danes zjutraj pa kašljat.

Hvala vsem za odgovore in lepe želje.

Nimamo PEF, nam ga ni dala, ker je bilo stanje boljše. Niti ne vem, če sedaj ne delam panike brez veze, ne bi pa reskirala.
Otrok je živahen, je pa bled in začel je kašljat praktično kar naenkrat, vendar vsako uro pogosteje, kar naprej in naprej. Tak globok, suh kašelj.
V ponedeljek smo bili na redni kontroli pri pulmologinji in je pihal v tisti aparat in je bila več kot zadovoljna. Na tisti krivulji mi je pokazala, da so zadovoljni že z vrednostjo 80, on je pihal 116. Ali je možno, da je to danes že tako hudo poslabšanje? Do včeraj ni bil niti prehlajen, včeraj zvečer je začel smrkat, danes zjutraj pa kašljat.

Hvala vsem za odgovore in lepe želje.[/quote]

Štej mu vdihe. Kašelj je včasih samo kašelj. In seveda je pri virozah in prehladih možno, da začneš kašljat v enem dnevu.

Jaz bi mojemu na tvojem mestu dala brez pomislekov Ventolin (vsaj 3 vpihe). Če bi se kašelj potem pomiril, bi nadaljevala z Ventolinom (ko bi učinek popustil in bi otrok začel spet kašljat). Če pa ne bi bilo prav nobenega učinka, bo pa treba do zdravnika. Nam je pulmolog rekel, da naj kar dam Ventolin brez strahu. Če se pljuča odzovejo, super, če ne je pa kaj drugega in morava do zdravnika. Koliko je pa star vaš otrok? Pri virozi (prehlad in sorodstvo) se astma skoraj vedno poslabša. Kašelj je pa tisti, ki ga najprej opazimo. Ne čakat, da pride do hujše dihalne stiske. Kakšna imate pa navodila za ukrepanje ob poslabšanju? Ali ste dozo Flixotida že dvignili?

Srečno!

kaj pomeni PEF?

Če sem jaz prav razumela, je otrok astmatik na stalni terapiji s Flixotidom in sedaj ob poslabšanju potrebuje še Ventolin.

Mi imamo za našega fanta takšna navodila:

Ko ni težav: po 1 vpih Flixotida zjutraj in zvečer

Ko pade PEF pod neko mejo: po 2 vpiha Flixotida zjutraj in zvečer

Če je PEF še slabši: 3-5 vpihov Ventolina na 3h (ko je malo bolje na 4h, 5h, 6h) in Flixotide 2×2 vpiha

Je pa tako, da otroci dobijo dostikrat na prvi pogled kar velike doza predpisane, vendar ker ne znajo še povsem pravilno vhihniti , pride temu primerno dosti manj zdravila v pljuča. Če se uporabljajo podaljški pri malčkih in dojenčkih, je učinek še manjši (vsaj dokler otrok vsaj približno ne sodeluje.[/quote]

Da, tudi to bi morala napisati.
Nekako tako je, ja. Otrok je star 6 let, od 2,5 let dalje obravnavan, na terapiji s Flixotidom, vendar zaradi zadovoljivih rezultatov najprej znižan iz 125 na 50, nato spomladi 2012 ukinjen. Od takrat ni bilo težav do danes.

peak expiratory flow….merilnik pretoka zraka v pljučih

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Don't cry, just say "f°ck you" and smile ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

Štej mu vdihe. Kašelj je včasih samo kašelj. In seveda je pri virozah in prehladih možno, da začneš kašljat v enem dnevu.[/quote]

Frekvenco dihanja se meri samo v spanju! V budnem stanju nam pri 6-letniku ne pove kaj dosti, saj lahko otrok do neke mere nadzoruje tempo dihanja (posebej še če opazi, da štejemo vdihe :-)) Poleg tega je potrebno poznat tudi frekvenco dihanja v spanju pri povsem zdravem otroku, da lahko potem primerjamo ali je frekvenca povišana in za koliko. Upoštevat je tudi treba, da se pri povišani telesni temparaturi dvigne frekvenca dihanja (in da takrat le ta ne pomeni nujno tudi težav z dihanjem).

Pri astmatikih ob virozah pogosto pride do zožitve dihalnih poti, kar najprej zaznamo kot kašelj in je uporaba Ventolina prva izbira. Če nič drugega, se dihalne poti razširijo in se sluz iz pljuč lažje izloči.

Če še nimate PEF-metra, vam zelo priporočam nabavo le tega. Lahko ga sicer na naročilnico napiše pulmolog ali pa ga enostavno kupite v Sanolaborju (cena niti ni tako visoka). 6-letnik se je že sposoben naučit pravilnega pihanja (naj vam pokažejo pri pediatru) in na ta način boste v prihodnosti najlaže zaznavali poslabšanja še predno pride do dihalnih stisk in pravočasno ukrepali. PEF se v obdobjih, ko ni težav, meri zjutraj in zvečer in meritve potem vnašate v tabelo.

Mogoče dobite kakšen dodaten nasvet tudi TUKAJ

Vedno se jemlje Ventolin pred Flixotidom in to vsaj 15 min prej, da se poti razširijo in zdravilo prodre v delepljuč, kamor je pravzaprav namenjeno. Načeloma j edoza za Ventolin 1 vpih na vsakih začetih 10 kg tel. teže. Torej za 11 kg otroka 2 vpiha, za 33 kg otroka 4 vpihe itd

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close