Canon A95 in baterije!
Lep pozdrav!
Sem se trudila iskat odgovor na moje vprašanje s pomočjo iskalnika, ampak nisem imela sreče, zato bom kar vprašala.
Imam Canonov A95 in v njem štiri 2000 mAh baterije. Pa se mi zdi, da so le-te na začetku dolgo zdržale, zadnjih parkrat pa so “crknile” zelo hitro (nekaj slik in nekaj filmčkov in je blo konec). Pa ne vem, ali sam fotoaparat toliko kuri baterije, ali so baterije fuč.
S tem, da naj povem še to, da zraven baterij in polnilca ni bilo nobenih navodil, tako da jih polnim kar po svoji pameti, enih 18h, ker mi je tako svetoval en kolega. 😕
Pa še to bi vprašala, če že sprašujem- recimo, ko kaj slikam, pa se mi te baterije spraznijo- če jih nato zamenjam z enimi rezervnimi navadnimi AA baterijami, ki niso za ponovno polnjenje, saj bi to tudi šlo, ali? Tako, da vem, ko kam grem, da imam s seboj kak paketek navadnih AA baterij, da jih potem dam not, če one “crknejo”.
Že vnaprej hvala za pomoč!
Škoda, da nisi napisala kakšne akumulatorčke imaš, če imaš oznako
Ni-MH jih moraš pred ponovnem polnjenejm popolnoma sprazniti.
Sprazniš jih tako, da pustiš aparat na prikazovanju slik (slide show)
in ti aparat ugasne, šele potem jih daš polniti za približno 6-7 ur
odnosno dokler ti ne začne lučka na polnilcu utripati.
Pri tej vrsti akumulatorčkov pride do spominskega učinka in se ne
naplonijo več pravilno. Nikoli ne smeš te akum. dopolnjevati.
Seveda pa lahko kupiš tudi baterije, boljše seveda.
Poskusi te akum. tako napolniti in če ne bo šlo, kličejo nove zaradi
nepravilnega ravnanja, nisi edina.
LP
p.s. akum. polni 7 ur ker ni nujno, da ti bo lučka utripala, če so fuč.
Ja kje si pa to slisal!? Too much!
NiMH baterije LAHKO mirno dopolnjujes (ne popolnoma prazne), ker zanje NI znacilen tak spominski ucinek kot za obicajne NiCd baterije.
Tista o tem, da baterije izpraznis s prizganim LCD-jem na aparatu je pa sploh dobra…
še en napisal:
> Škoda, da nisi napisala kakšne akumulatorčke imaš, če imaš
> oznako
> Ni-MH jih moraš pred ponovnem polnjenejm popolnoma sprazniti.
> Sprazniš jih tako, da pustiš aparat na prikazovanju slik (slide
> show)
> in ti aparat ugasne, šele potem jih daš polniti za približno
> 6-7 ur
> odnosno dokler ti ne začne lučka na polnilcu utripati.
> Pri tej vrsti akumulatorčkov pride do spominskega učinka in se
> ne
> naplonijo več pravilno. Nikoli ne smeš te akum. dopolnjevati.
> Seveda pa lahko kupiš tudi baterije, boljše seveda.
> Poskusi te akum. tako napolniti in če ne bo šlo, kličejo nove
> zaradi
> nepravilnega ravnanja, nisi edina.
>
> LP
> p.s. akum. polni 7 ur ker ni nujno, da ti bo lučka utripala, če
> so fuč.
Imam NiHM, ja, se opravičujem- sem mislila napisati, pa sem pozabila.
In polnit sem jih vedno dala šele takrat, ko se mi je na zaslonu izpisalo, naj jih zamenjam in se je zaslon tudi ugasnil ter se fotoaparata sploh več ni dalo prižgat- torej so bile popolnoma prazne in sem jih dala polnit.
Ne razumem pa, kaj misliš s tem, da jih ne smem dopolnjevati?
Pa še to- 7 ur v primerjavi z 18 urami je kar razlika, mogoče da sem imela predolgo not in da tudi to škodi?
Tina,
Mozno je sicer, da so ti baterije tudi opesale. A stvari niso take, kot ti jih opisuje “še en”.
1. NiMH baterije je dopustno polniti tudi neizpraznjene. Ucinek “spomina” je pri njih namrec bistveno (veliko) manjsi kot pri obicajnih NiCd baterijah (te pa je zares zelo priporocljivo popolnoma izprazniti pred ponovnim polnjenjem).
2. NiMH baterije se tudi neprikljucene relativno hitro praznijo same od sebe (za razliko od NiCd ali navadnih alkalnih baterij). Morda je to razlog tvojih tezav? Zato teh baterij ne mores napolniti “na zalogo” za prav dolgo.
3. Za optimalno polnjenje NiMH baterij se uporablja posebne polnilce, ki so prilagojeni prav za baterije tega tipa. Ali imas tak polnilec?
4. Polnilci so najrazlicnejsih vrst. Ponavadi imajo vsaj lucko ali nek indikator, k pokaze, kdaj je ciklus polnjenja koncan. Najboljsi pa so taki, ki nadzirajo pri polnjenju vsako baterijo posebej (ker se ne polnijo vse enako hitro, ne gelede na to, ce so od istega proizvajalca, starosti, tipa itd.). Taki polnilci so tudi veliko drazji.
5. Najbolj prirocno je imeti dva kompleta NiMH akumulatorjev, enega v uporabi in drugega (napolnjenega) v rezervi. Ce pa zelo poredko slikas, potem imas cisto dovolj tudi en komplet akumulatorjev, za rezervo pa za silo se en komplet navadnih baterij (ki pa jih itak lahko kupis v vsaki trgovini).
6. Navadne baterije so za rabo v digitalnih fotoaparatih bolj slaba rezerva, ker kmalu odpovejo. Pa zato se niso prazne. Kamere namrec v dolocenih trenutkih uporabe potrebujejo zelo velik elektricni tok, ki ga navadne baterije lahko zagotavljajo le malo casa (za razliko od NiMH ali recimo Li-ionskih akumulatorjev). Zato lahko “navadne” baterije, za katere ti fotkic javi, da so se “izpraznile”, se dolgo casa uporabljas v drugih aparatih (walkmanih, CD-manih itd.), ker v resnici niso prazne. Le dovolj toka za digitalca ne zmorejo vec zagotavljati.
Prakticna izkusnja: ze dve leti imam A80 in dva seta 2300 mAh NiMH akumulatorjev. Se vedno delata kot nova, se vedno eno polnjenje zadosca za vsaj 200 slik, pri cemer imam vedno prizgan LCD (ta je poleg bliskavice najvecji porabnik), ce le ne mine prevec casa od polnjenja. V tem casu sem baterije pogosto tudi samo dopolnjeval. Pravzaprav to naredim vedno, ce kam grem za vec kot par dni in kamere pred tem dalj casa nisem uporabljal.
Se opozorilo: nad polnjenjem akumulatorjev je priporocljivo imeti stalen nadzor, saj se nekateri polnilci pri tem zelo segrejejo. Zato pazi tudi, kam jih med polnjenjem odlagas. Tega tudi nikakor ne pocni v blizini lahko vnetljivih snovi.
LP,
Tomaz
TinaA napisal:
> Lep pozdrav!
>
> Sem se trudila iskat odgovor na moje vprašanje s pomočjo
> iskalnika, ampak nisem imela sreče, zato bom kar vprašala.
>
> Imam Canonov A95 in v njem štiri 2000 mAh baterije. Pa se mi
> zdi, da so le-te na začetku dolgo zdržale, zadnjih parkrat pa
> so “crknile” zelo hitro (nekaj slik in nekaj filmčkov in je blo
> konec). Pa ne vem, ali sam fotoaparat toliko kuri baterije, ali
> so baterije fuč.
> S tem, da naj povem še to, da zraven baterij in polnilca ni
> bilo nobenih navodil, tako da jih polnim kar po svoji pameti,
> enih 18h, ker mi je tako svetoval en kolega. 😕
> Pa še to bi vprašala, če že sprašujem- recimo, ko kaj slikam,
> pa se mi te baterije spraznijo- če jih nato zamenjam z enimi
> rezervnimi navadnimi AA baterijami, ki niso za ponovno
> polnjenje, saj bi to tudi šlo, ali? Tako, da vem, ko kam grem,
> da imam s seboj kak paketek navadnih AA baterij, da jih potem
> dam not, če one “crknejo”.
>
> Že vnaprej hvala za pomoč!
>
Tomaz, najlepša hvala za vse odgovore in obrazložitve, si zelo razumljivo vse napisal. 😉
Torej jih lahko dam polnit tudi, ko niso popolnoma izpraznjene, tega nisem vedela, sem mislila, da s tem kvarim baterije.
Aja, še to, da ti odgovorim- polnilec in te baterije so bili v kompletu, torej mora pasat. Gor sta dve lučki in ko dam v vtičnico, gorita obe, potem čez čas samo ena (mogoče bi to pomenilo, da je takrat napolnjeno), potem pa spet obe. Saj ravno to me je zmedlo, da potem gorita spet obe.
Zmedena ženska. :))
> Tomaz, najlepša hvala za vse odgovore in obrazložitve, si zelo
> razumljivo vse napisal. 😉
Ni za kaj.
>
> Torej jih lahko dam polnit tudi, ko niso popolnoma izpraznjene,
> tega nisem vedela, sem mislila, da s tem kvarim baterije.
Ja, absolutno to lahko naredis. Obstajajo tudi taki polnilci, ki ti avtomatsko dopolnjujejo NiMH baterije z zelo majhnim tokom. Tako imas baterije vedno polne. Kot ze receno, NiMH akumulatorji se sami od sebe kar hitro praznijo. Po dveh mesecih so lahko ze prazni, ceprav so bili na zacetku napolnjeni in jih nic ne uporabljas. Zato je tako “dopolnjevanje” o.k. in celo neizogibno, ce noces nenadoma ostati s praznimi baterijami. Spomnim se, da sem nekje videl, da sicer tudi za NiMH nekateri priporocajo, da jih na vsakih 10 do 20 polnitev res enkrat spraznis do konca, preden jih spet napolnis (Enostavno jih vsake toliko, recimo enkrat na leto, z normalno uporabo pokuris do konca.). Ampak to je samo detajl.
Je pa res, da lahko s pretiranim in prehitrim polnjenjem (da z velikim tokom “polnis” baterije, ki so ze polne) te akumulatorje s casom tudi unicis/pokvaris. Tu pa potem pride do izraza (ne)kvaliteta polnilcev. Tisti boljsi namrec tako pretirano polnjenje preprecujejo. Po moje bi tvoj polnilec ze moral biti tak.
Ce te zanima kaj vec, poiskal sem nekaj linkov na to temo. Taprvi spodaj je napisan zelo razumljivo za vsakogar. Ceprav je nekaj starejsi in je od enega konkretnega (v ZDA sila priljubljenega in hvaljenega) proizvajalca, odgovori veljajo za vse NiMH akumulatorje.
http://thomas-distributing.com/maha-educate-batteries.htm
http://www.powerstream.com/NiMH.htm
Tule pa je link na obsezen test razlicnih NiMH akumulatorjev. Poucno je predvsem to, da so lahko baterije z isto nazivno kapaciteto zelo razlicne po DEJANSKI kapaciteti pri uporabi in da je izkoriscenost akumulatorjev zelo zelo odvisna od tega, kako (s kaksnim tipom polnilca) jih polnis.
http://www.imaging-resource.com/ACCS/BATTS/BATTS.HTM
LP,
Tomaz