Canon A520
Tvoje sicer kratko vprašanje je pa tako široko, da je nanj nemogoče odgovoriti. Kot bi nekdo rekel: “Kupil sem nov avto, pravil vožnje sicer ne poznam, ampak vas prosim da mi poveste, kako naj dobro vozim brez nesreč…..
In kakor je prometnih pravil za celo knjigo, je tudi fotografskih pravil vsaj toliko, če ne še več. Verjemi, da se jih ne da stisniti v 5 stavkov. Kupi kakšno knjigo o fotografiji, udeleži se kakega tečaja, zagnjavi kakega soseda ki obvlada, naj si nekaj dni rezervira zate… to je edino kar ti lahko svetujem v takem primeru. In poskušaj, poskušaj, poskušaj… vaja dela mojstra… saj na kartici lahko sproti izbrišeš neuspele posnetke. Ampak prej pa le dobro preštudiraj kaj je zaslonka, kaj je čas osvetlitve, kaj je globinska ostrina, kaj so rezi, kaj je vodilno število, kaj je občutljivost senzorja, kaj je nastavitev beline, kako je z dinamiko, kako je s šumom, kako je z ločljivostjo…. če hočeš seveda delati lepe slike.
Za ženo in otroka sem pred nekaj tedni kupil Canona A520. Sam sicer uporabljam (D)SLRje. Zato sem bil precej skeptičen in sem iskal aparat, ki za zmerno ceno omogoča vsaj nekaj nastavitev. Vendar sem po nekaj dneh testiranj prišel do zaključka, da se A520 najbolj obnese, če uporabljaš nastavitev AUTO. In konec debate.
Pri tem je fotoaparat prav uspešen, nad kvaliteto fotografije pa sem bil presenečen jaz in tudi dva moja kolega – tudi profesionalna fotografa (eden je recimo ravno včeraj dobil aparat za 1.5 mio SIT in je z veseljem primerjal).
No, da ne zaidemo – pusti na AUTO ali pa uporabi tiste Canonove ikonice (preberi sicer dobra slovenska navodila). Paziti moraš le še na uporabo bliskavice – saj jo lahko hitro zahtevaš ali pa zahtevaš, da je aparat ne uporabi. Vsekakor je število dobrih posnetkov pri tem fotoaparatu zelo veliko. Barve so nasičene, slike ostre (algoritem je precej spreten na robovih), tonski razpon je velik… mogoče mu manjka malo širokega kota in hitrosti pri proženju, vendar je oboje rak rana kompaktnih aparatov. Zelo priporočam.
Se strinjam !
Aparat je vsekakor odličen kompromis med ceno in kvaliteto, poudariti pa je treba, da je zelo enostaven za uporabo. Res je da je pozicija AUTO najoptimalnejša, je pa res da je primikanje vrtljivega gumba (predvsem za slikanje premikajočih se tarč) hitro in zelo, zelo enostavno.
Skratka dober začetniški digitalec in ne boj se kakšnega experimeta (vsi imajo funkcijo Delete – hehehe)