Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Čakanje na delo

Čakanje na delo

Pozdravljeni,
v podjetju smo bili napoteni na čakanje.
1./ Kaj se upošteva za izračun 80% nadomestila plače? Samo osnovna plača ali tudi minulo delo?
2./ Ali imajo zaposleni tudi v primeru čakanja pravico do izredne odpovedi delovnega razmerja s strani delavca, če delodajalec ne izpalčuje nadomestila v roku ? Če ta pravica pripada, kdo mora opozoriti delodajalca na odpravo nepravilnosti, sindikat ali zaposleni delavec, ki namerava dati odpoved in kakšna je osnova za izračun odpravnine ?

Hvala in lep pozdrav !
F.

Gleda se celotna povprečna plača iz zadnjih treh mesecev, se pravi tudi npr. dodatek za popoldansko delo, dodatek za uspešnost ipd., pač sešteješ bruto zneske plač iz zadnjih treh polnih mesecev in deliš s tri (137/7 in 138/1 ZDR-1)

Izredno odpoved pogodbe lahko daš, če plača oz. nadomestilo zamudi dvakrat v zadnjih šestih mesecih. Pred tem moraš dati pisni opomin, obvestiti Inšpektorat RS za delo, nato pa po preteku 3 delovnih dni lahko daš odpoved (111. člen ZDR-1) Po pomoč se obrni na Inšpektorat ali pa na sindikat.

Višini odpravnine pa imaš v 109. členu ZDR-1, je odvisna od delovne dobe pri delodajalcu in višine bruto plače (se pravi polne plače).

Plača zamuja vsak mesec že več kot eno leto in je izplačana v več delih nekako do naslednje plače, sedaj je prvič nadomestilo, spet v delih.

Kako je potem z izplačilom odpravnine in povračilom izpada dohodka v odpovednem roku? Kdo izračuna vsoto? So kakšni roki ?
Lp, F.

Odpravnina mora biti izplačana ob prenehanju delovnega razmerja. Če jo delodajalec ne plača ali pa če izplača premalo, lahko sprožiš postopek pred sodiščem. Zastaralni rok je pet let.

Pozdravljeni,
delodajalec bi me dal zaradi zdravstvenih tezav ki jih imam na cakanje. Kaj se mi lahko zgodi, ce mi novega delovnega mesta ne more poiskati ? Ali me lahko odpusti po preteku 6 mesecev ?
hvala za odgovor

Prejsne vprasanje dopolnjujem s podatkom da sem stara 55 let in imam 36 let sluzbe

Odvisno, če ti manjka do upokojitve manj kot pet let te ne more odpustiti iz poslovnega razloga. Kdaj se lahko upokojiš, lahko preveriš tule:

http://www.zpiz.si/cms/?ids=content&inf=114

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close