“čakanje” hrane v hladilniku
Jaz bi pa lepo prosila, če mi poveste, katere jedi, omake lahko “počakajo” v hladilniku en dan in se jih naslednji dan pogreje? Vse se mi zdi bolj rizično puščati shranjeno v hladilniku in potem še pogrevati. Ampak nujno rabim to informacijo, ker moram sestaviti jedilnik na ta način za 10 dni vnaprej.
Za vse nasvete najlepša hvala!
Mislim, da je izbor kar velik. Uporabiš lahko skoraj vse zelenjavne juhe, ki nimajo krompiraj. Tudi goveja juha počaka v hladilniku do 3 dni. Moja tašča je zakuho vedno skuhala v slanem kropu in nato shranila do naslednjega dne v hladilniku v posebni skledici, ter dodala v juho samo ponovno pogret.
Od bolj krepkih jedi :
– golaž in polenta, ki jo lahko zapečeš v pečici.
– dunajski zrezek je po mojem mnenju še boljši, če ga poješ hladnega
– sarme
– filane paprike
– razni hašeji
– že podušena zelenjava za sataraš. Naslednji dan samo ponovno pogreješ in dodaš jajčka
Je pa v trgovinah veliko že pripravljenih iz zamrznjenih jedi, ki jih lahko samo vzameš iz vrečke in skuhaš. Pri nas pridejo v poštev cmoki, štrukji, njoki.
Jaz bi vprašanje obrnila: česa ne? Zdi se mi namreč, da danes v teh plastičnih, dobro zaprtih posodicah, s temi folijami ipd. lahko za en dan v hladilniku shraniš takorekoč vse, surovo, polkuhano ali kuhano.
Glede pogrevanja je vprašanje bolj načelno. Kdor tako misli in živi, ne bo pogreval ničesar; velika večina (praktičnih) ljudi pa pogreva takorekoč vse, upošteva samo kratek spisek, česa ne pogrevati.
Bolj pomembno se mi zdi, kaj se s hrano dogaja med štedilnikom in hladilnikom. Tisti čas mora biti čim krajši, se pravi čimprej ohladiti. V kakšni knjigi najdeš, da v korito natoči mrzlo vodo in čimprej ohladi vsebino kozice, potem v hladilnik. Jaz dajem v hladilnik tudi toplo-mlačno skledico, samo zaradi tega ne puščam na pultu, da se čisto ohladi (seveda pa ne vroče v hladilnik). V gostinstvu imajo profesionalni hladilniki poseben oddelek za ohlajanje jedi, namreč največ pridobiš v času od štedilnika do hladilnika. Ko je stvar enkrat ohlajena in na konstantni temperaturi, ni več toliko rizična.
Kaj torej ne shranjevati in pogrevati? Špinača (menda se tvorijo neke sorte nitr…tov), gobe. Kakšni morski sadeži so hitro rizični že v prvo. Pa je zame spisek skoraj končan :-))
Poglej še stare poste pod “Pogrevanje” ipd., smo že pisali o tem in delili mnenja, pogrevati krompir ali ne…
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.