Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti čakam zapuščinsko,kaj me čaka?

čakam zapuščinsko,kaj me čaka?

Pred nekaj tedni mi je umrla mama.
Imele sva bolj slabe stike.Nazadnje je bila v domu starostnikov.Razliko do polne cene pri oskrbi v domu starostnikov je plačevala občina,ker jaz kot edini sorodnik nisem bila zmožna plačevat razliko,ker sem brezposelna.Sedaj pa sem izvedela,da ima na bančni knjigi nekaj 1000€ gotovine(4000-6000,ne vem) in ničesar drugega glede nepremičnin,dolga do občine pa cca 20.000€.
Kako je sedaj s tem?A bom jaz morala vrnit razliko občini,koliko je ostala dolga od mame,mi kaj pripada kaj denarja od njenih prihrankov na knjigi kot nujni delež?Če dobim v kasnejšem času službo,ali bom takrat morala vračat njen dolg?Nimam pojma,kaj me čaka.

Spoštovani!

Kot edina potomka zapustnice ste tudi edina njena dedinja. V skladu z Zakonom o dedovanju dedič odgovarja za zapustnikove dolgove do višine podedovanega premoženja/vrednosti zapuščine z vsem svojim premoženjem. Dedič, ki se je odpovedal dediščini, pa za zapustnikove dolgove ni odgovoren.
Občina bo v zapuščinskem postopku tako ali tako uveljavljala omejitev dedovanja za znesek, ki ga je za vašo mamo plačala zaradi sokrbe v DSO, tako, da po vsej verjetnosti zapuščine sploh ne bo. Počakajte na zapuščinsko razpravo, na katero boste vabljeni, sodišče vas bo tam seznanilo z zahtevki občine – v kolikor pa bi občina na to pozabila, bi bilo dobro, da to omenite, saj boste v nasprotnem primeru dedovali po vaši materi, kasneje pa se bo občina gotovo spomnila uveljaviti zahtevek (lahko ga uveljavi tudi s tožbo) in vrednost podedovanega premoženja boste morali vrniti.
V kolikor se dedovanju odpoveste, za dolgove vaše matere ne boste odgovarjali.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close