buttermilch
Lepo pozdravljene !
Prebiram tale forum in sem ugotovila, da ste pravi strokovnjaki.
Zato bi tudi sama nekaj vpršala: ali morda katera ve kje bi se dobil BUTTERMILCH, ki sem ga zasledila v nemških receptih in kaj to sploh je
mleko, smetana,… ?
Hvala za odgovore, če bomo ugotovile kaj to je vam pošljem tudi kakšen dobre recept s to sestavino
LP Marjeti
Draga Maja!
Ne bom ti dobesedno prevedla,podala ti bom le srz zgodbe.
Gospoda “Mr.Breakfast” je dopisovalka vprasala,kaj je to buttermilk(dobesedni prevod-masleno mleko) in ga z vprasanjem spomnila casov,ko je obiskoval s sosolci kuharsko solo.Pohvalil jo je za pametno vprasanje.
Sam se je kot ucenec ze veckrat srecal s tem izrazom,ko je jedel palacinke
ali kaj drugega narejenega s tem mlekom.Nikoli se pa ni globlje vprasal,kaj to v renici je.
Pri pouku,ki ga je vodila uciteljica, se je le opogumil in kljub pricakovanemu
posmehovanju sosolcev,da lahko kaj tako neumnega vprasa in vsem skupaj trati dragoceni cas,vprasal,kaj je to mleko in ce ga lahko nadomesti s sojinim mlekom.
Uciteljica je bila z vprasanjem zelo zadovoljna in vse na dolgo razlozila;seveda ga je tudi pohvalila,da je postavil res pametno vprasanje.
“V starih casih so doma tolkli smetano in iz nje pridobili maslo.Stranski produkt je pinjenec-ali buttermilk,ki peciva naredi res dobra.
Povedala je tudi,da ga zdaj kupujemo v trgovinah.Razlozila je se natancno
sestavo,skratka poudarila vse dobre lastnosti.
Ko jo je vprasal,ali ni zdravju skodljivo,ker je mastno itd.,mu je razlozila,da
bi se v bistvu moralo imenovati butterless milk(kar pomeni brez mascobe),saj je mascoba sla v maslo in v tekocini je je ostalo samo res malo,ravno dovolj,da so potem peciva tako okusna.
Ucenec je bil zadovoljen,ker je uciteljica cenila njegovo vedozeljnost(sedel je vedno v prvi vrsti) in sosolci so ostali dolgih nosov,ker so pricakovali nasprotno uciteljicino reakcijo.
Seveda so v zgodbi se opisi uc.mimike,oprsja,premikanja prstov,njegova razmisljanja …
Gospod je potem dodal se navodila za pripravo pinjenca doma.
V posneto mleko dodamo nekaj kislega(kis,limonin sok…) in pustimo.
lahko pa v kombinaciji z jogurtom.
Natancno bo kdo drug prepisal-kolicine(zdaj ne vidim teksta).
Saj bi prevedla natancneje,toda ne znam teksta spraviti predse,da bi lahko sproti brala.Racunalniskih ukazov ne obvladam najbolje.
To je res hiter povzetek;ne me kritizirat,dodajte se kaj,kar sem spregledala,da bo Maja zadovoljna. Bila je majhna domaca naloga za moje mozgane. Lp Babi
Babi, še jaz se ti zahvaljujem za prevod. Saj veš tisot: ko sem bila mlada, nisem imela možnosti hoditi v šole, sem morala čimprej v uk in delat. Takrt ni bilo možnosti, da bi se prešolala. Danes ugotavljam, da bi bila zelo tečen (natančen) inšpektor, če bi me takrat sprejeli na šolo, kamor sem se vpisala. Tudi kasneje mi niso dali možnosti, da bi delala aranžersko, čeprav sem že v času učenja v trgovini (4 mesece šole , ostalo praksa), kazala kar veliko nagnenje in veselje do takega dela (aranžiranje izložb, krašenje itd). Danes pa izkoristim vsakršno možnost, kadar je potrebno zaviti darilo, da to naredim. Mi gre zelo dobro od rok. Materilae pa je treba tako celo leto iskati in pripravljati. Malo sem se razgovorila, tema sicer ni o pinjencu, a vendar. V zadnjem času imam malo manj možnosti, da vam “prisluškujem” Lep pozdrav vsem Mica
Hej,Mica!
V vsakem od nas je kaksna neizpolnjen zelja;v zivljenju vsako najmanjse znanje pride prav,tako ali drugace!
Ko mi je veterinar po sivanju rane rekel,da bom psu sama pobrala sive,sem ga debelo pogledla.Pa sem si mislila,da je tudi on enkrat to prvic naredil in se naucil. Po enem tednu sem vse razkuzila, polegla psa na balkonsko mizo in zacela.Moz je pravocasno odsel,da ga ne bi prosila za pomoc. Pes je bil na sreco zelo zaupljiv do mene.Stavek:Pridi,ti bom pomagala! je pri njem zelo zalegel.In uspesno sem prerezla in potegnila 5 sivov. :))
Oprostite za klepet. Lp Babi
Pozdrav Babi!
Sem v ZDA in edini navadni jogurt, ki ga lahko dobis, se imenuje buttermilk. Moz ga redno pije, sama pa ga uporabljam pri receptih. Moje mnenje je, da so od nasega navadnega jogurta ne razlikuje, vsaj po okusu ne. Vcasih je prav nerodno prevajat sestavine v receptih. Naprimer to, kar se tukaj imenuje kefir, ima enak okus in gostoto kot tisti ta prvi sadni jogurti od Ljubljanskih mlekarn, se pa spomnim, da ko sem v Sloveniji pila kefir, je bilo cisto vodeno in prav nic podobno jogurtu…
LP!
Hej,Oxana!
Res se vse nekako spreminja od dezale do dezele in casovno tudi.
Domaci pinjenec je bil cisto redek,nekako voden. Industrijski pa je skoraj tako gost kot jogurt.
Sicer pa je kar prijetno,ko se te niti odvijajo iz Slovenije v Anglijo,na Svedsko,v Kuvajt,na Hrvasko in v Ameriko:))
Lepo se imej,tam dalec – Babi
Forum je zaprt za komentiranje.