Burma/Tajska
MarkoP piše:
“Viza, ki jo dobiš na letališču v BKK in tudi tista v LJ je za enkratni vstop – če hočeš za večkratni vstop moraš žal kupiti več viz. Neumno, ampak tako pač je (veliko držav ima namreč multiple entry vize). Nimam pa nobene info, da bi bila za 2x vstop (pa je kar nekaj prijateljev v zadnjem času potovalo tja).
Če ne zapuščaš mednarodnega prostora (si v tranzitu) potem ne potrebuješ tajske vize.”
To je sicer oboje res, vendar bo superstar, če bo v Burmo letela z nizkocenovnikom, morala kupiti vizo – če bo hotela pobrati svojo prtljago, ki bo izkrcana na tajskem teritoriju in ne v tranzitu. In celo če bi imela samo osebno prtljago, bo morala pri nizkocenovniku pobrat vstopni karton, za kar mora spet do check-ina na tajskih tleh 😉 …
Nazaj grede enako.
Kakorkoli obrneš, potrebuješ dve tajski vizi, kar je cena za nizkocenovnika. Računica je preprosta – če je tvoja karta tako več kot deset jurjev (cena dveh tajskih viz) cenejša, se še zmeraj splača, drugače pa vzemi redno linijo in prtljaga gre sama naprej.
Vito za enkratni vstop dobiš takoj, seveda pa lahko v Lj nabaviš tako za dvakratnega in prihraniš kake 20 minut na letališču (vsakič). Denarno te 2×1 viza na letališču pride pet tisočakov manj kot 1×2 v Ljubljani. Takso 500 bathov plačaš v obeh primerih, in to dvakrat. (Aha, torej tistim desetim jurjem zgornje razlike lahko prištejemo še pet.)
Ko sem šel jaz poleti v Kambodžo, se je vseeno precej bolj splačalo jemati vize na meji in celo dvakrat prespati, kot pa iti z direktnim letom.
Vse dobro, pa poročaj potem, kako je bilo v Burmi!
Sori Saharin, a ne drži.
Sam sem imel januarja let iz LJ do Dunaja z Adrio, z Dunaja do BKK z Evo in iz BKK do Luang Prabanga (Laos) z Bangkok Airways (ni pravi nizkocenovnež – sicer pa jih med BKK in RGN itak ni). Prtljago sem čekiral na Brniku!!!!! Za Bangkok Airways nisem imel karte (nabava preko interneta) ampak zgolj sprintano registracijsko kodo in številke in datum leta.
Pa tudi, če bi jo čekiral le do BKK se lahko tam dogovoriš z Bangkok Airways, da ti poberejo prtljago in jo spravijo na svoje letalo. (tako so mu povedali njihovi uslužbenci) – čeprav ne vidim smisla zakaj bi jo čekiral le do BKK.
Bangkok Airways ima (je imel vsaj na starem letališču) svoj šalter v mednarodnem prostoru (a nisem to že 1x napisal) in ni nobene potrebe, da bi zapuščal tranzitno cono – še več, na voljo ti je njihov lounge z zastonj prigrizki, pijačo in internetom.
Če imaš mjanmarsko vizo pred prihodom v BKK potem je najbolj smiselno imeti tudi letalsko karto (sem že tudi napisal, da je najcenejša na netu). Če pa nimaš vize, potem je pa pač računica nekaj postov višje 😉
No, si boš vsaj v miru pogledala novo letališče 😉
Priporočam ti, da najprej pogledaš na netu koliko stane karta direktno pri Thai, potem greš pa na agencijo kjer si kupila letalsko karto (swiss) in jih povprašaš še za ceno BKK-RGN-BKK.
Definitivno raje s Thai, kot pa z Myanmar Airways (je opazna razlika v letalih) – samo pazi; družbi imata code sharing, kar v praksi pomeni, da sta za isti čas napovedana dva leta (en s Thai, drugi z Myanmar), dejansko pa leti eno letalo.
Mimogrede: Swiss in Thai sta člana Star Alliance, tako da lahko zbereš še nekaj dodatnih milj.
Aja, menim, da se ti nakup na letališču ne bi splačal (pa še komplikacije bodo s prtljago) – navadno je dražje, kot predhoden nakup. Za Thai jo lahko kupiš preko neta in potem lepo čekiraš prtljago do RGN v Zurichu (ali pa že ne Brniku, če boš šla v Zurich z letalom). Le prej si sprintaj podatke z internetne karte (ne potrebuješ klasične karte).
Izračunaj si tudi ali ni ceneje return karta iz RGN s Thai, kot pa da kupuješ one way karto pri kaki drugi družbi.
S Thai sem letel že večkrat – malce se slabšajo, a v primerjavi s kako Iberio so perla 😉
Myanmar Airways letala sem videl le na stezi in mi niso delovala ravno zaupanja vredno, pa tudi kritike na spletu jim niso naklonjene.
Če potrebuješ kake podatke o cenah, prenočiščih, prevozih… mi pošlji ZS ali pa javno in glasno vprašaj – bodo odgovori še komu koristni (samo konkretno sprašuj in dobiš konkretne odgovore).
Čao,
bi še jaz kakšno pripomnil… S punco sva bila poleti tam, in sicer 3 tedne na Tajskem in 2 tedna v Burmi. Plačala double entry vizo za Tajsko v Lj (15 kSIT). Mjanmarsko vizo sva dobila v BKK, ampak bi tu poudaril, da ima ambasada določeno kvoto viz, ki jih podelijo na dan in če si prepozen (kot sva bila midva), te odslovijo in moraš kratkomalo naslednji dan še enkrat nazaj. Ambasada se odpre ob 9ih, dejansko pa se ljudje tam začnejo zbirat že ob 8ih. Za ekspres vizo moraš doplačat, in sicer če se prav spomnim ene 450 Bt za isti dan in 200 Bt za naslednji dan, drugače jo dobiš v dveh delovnih dneh za 800 Bt.
Kar se tiče letalskih kart, je bila, ko smo bili mi tam, najcenejša opcija (ki sicer ni točno ta, ki si si jo zaželela) Chiang Mai -> Mandalay in nato Yangon -> Chiang Mai z Air Mandalay. Smo pa povsod videvali oglase za Air Asia lete BKK -RGN in povratno za nekih 40$ v eno smer, vendar takrat še niso leteli (smo bili ene par tednov prezgodaj), zdaj verjetno že leti.
Midva sva se cepila proti hepatitisoma (A+B) in imela s seboj doksiciklin, ki je antimalarik in kul tudi proti črevesnim parazitom. Po Burmi sva potovala skupaj s še enim parčkom iz Turčije, ki niti nista bila cepljena niti nista imela nobenega potovalnega zdravstvenega zavarovanja in seveda nista jemala nobenih antimalarikov, pred komarji sta se (neuspešno) branila z neko kremo iz Indije, ki je bila povsem neuporabna, tako da sta imela na koncu toliko spraskanih pikov, da sta zgledala kot neka narkomana, pa sta prišla nazaj živa in zdrava in sta sedaj spet na tistem koncu sveta. Tako, da ni nič nujno, morda pa pride prav. Vsekakor se bova pred naslednjim izletom v JV Azijo cepila proti steklini, ker je sploh na Tajskem toliko garjavih psov, da te kap.
Pa še o prevozih, za Mrauk U sicer ne vem, ampak za vsako destinacijo računaj vsaj en dan samo prevažanja (za primer: Bagan -> Inle 350 km, 13 ur). Slišal sem, da so imeli aprila letos na morju nek hud orkan, ki jim je uničil precej infrastrukture, tako da se ti splača pozanimat, če so stvari že uredili. Gre le za Burmo, kjer se stvari ne uredijo čez noč.
Hvala za info za info za Air Asia.
Očitno so še cenejši kot Bangkok Airways – dobrodošla konkurenca.
Na Air Mandalay pa se ni za zanašat. Sicer imajo na urniku res polete med Tajsko in Burmo, a dejansko ne letijo. Sem že 2x hotel leteti CNX-> MDL (ali RGN) pa sem obakrat moral v BKK.
Vem, da je veliko povpraševanja za lete med CNX in MDL, a nisem še slišal, da bi kdorkoli dejansko letel. Ponavadi te na aviokompaniji odslovijo, da je let že zaseden (res naj bi bil le en polet tedensko), na agencijah pa preprosto rečejo “no flight”.
Pa sploh je nekaj čudnega pri vsej stvari: letalo naj bi sprejemalo potnike le med CNX in MDL, v obratni smeri pa naj bi priletelo prazno.
Hvala biohazzard za izcrpne info in airaisa.
Res stane povratna BKK-YNG-BKK 50$!!! Samo kaj ko leti iz BKK zgodaj zjutraj in mi spet uide, :(( tako da mislim, da bo edini let s Thai (placam 3x vec, prisparam pa pri vizi, prevoz letalisce-hotel in prenocisce).
MarkoP, hvala tudi tebi za prijazno pomoc, vseekakor vprsanj se ne bo zmanjkalo!! 🙂
Imam pa problem kupit karto preko Thai na internetu…mislim da imajo okvaro ze kar lep cas ???
Mogoče bi se ti pa splačalo udobje zamenjati za nižjo ceno.
V prevodu: kupi karto pri Air Asia in počakaj na letališču do jutranjega leta (nihče te ne bo prepodil z letališča).
Na starem letališču sem zadnjič preživel skoraj 30 ur ( v treh delih), pa je res dolgočasno, a včasih pač ne gre drugače.
“Računica” je pa tvoja 😉
Zdravo!
Sicer se moj problem nanaša na Kambodžo, ampak vidim, da mi bo tu marsikdo lahko proskočil na pomoč: imam kupljeno karto do Bankoka in želim nadaljevati do Phnom Penh’a, torej glede na prebrane poste zgoraj sklepam sledeče:
1)če kupim karto prek interneta za povezavo BNK-PNH, potem mi dejansko ni potrebno vstopiti v Tajsko (sem le v mednarodnem prostoru) in zato ne rabim vize…verjetno tudi to, da bi moral za nadaljni let čakati cca 10h v mednarodnem prostoru ni problem?
2)prtljago lahko že v Evropi čekiram za PHN, tudi če imam karto kupljeno preko interneta (torej je verjetno dovolj samo print strani s podatki o letu)
3)je kdo preveril, če je možno dobiti vizo za Kambodžo na letališču v PHNu?
Hvala vse za info in LP!!
kako leto nazaj se je najcenejše karte za bkk-rng dobilo na biman bangladesh airlines , ki imajo linijo (se mi zdi da 2x na teden) karthmandu-dhaka-yangon-bangkok.obvezen stop v dhaki.
kako je z cenami sedaj ne vem, vendar kot sem slišal leti air asia tja iz bkk za cca 1500thb z taksami.
air mandalay leti iz mdl v cnx vendar so v visoki sezoni ti leti polno zasedeni.v času od maja do konec novembra pa ni panike in še ful nekih popustov imajo.se pa stvari spreminjajo iz leta v leto….je treba preveriti
Forum je zaprt za komentiranje.