Burma, Tajska, Kambodža v januarju
Hej, pred kratkim sem se vrnil s podobnega potepanja, le Myanmara nisem obiskal. Sem ga sicer planiral, vendar so me zgodbe popotnikov, ki sem jih srečal v Kambodži in Laosu, in ki so se vračali iz Myanmara, odvrnile od tega. Namreč, to da je država totalitarno komunistična in zaprta pred zunanjimi vplivi, me ne moti, moti me, da se država aktivno otepa turistov. To izgleda tako, da te stalno nadzorujejo, popisujejo, pošiljajo na točno določene turistične destinacije in prenočišča itd.
Drugače je pa država lepa, le totalitarizma bi se morali znebiti, nekaj takega kot mehki socializem v Vitnamu ali Laosu bi bilo dobrodošlo.
No, to se pa ne strinjam. Res je, da je rezim militaren, da se ne more povsod hoditi in da v glavnem ne vidis stvari, ki jih nevladne organizacije obsojajo in zaradi cesar so pod mednarodnim embargom. Vendar, letos sem bila tam in mi nikoli ni nihce izrecno prepovedal, da kam ne smem iti, da se moram izogibati dolocenih tem. Niti nadzoroval. Ce se nekdo sam hoce razgovoriti o necem, si je vredno vzeti cas. Domacini verjetno veliko bolj vedo, kaj se sme v njihovi drzavi in kaj ne, kot pa mi. Sicer pa je povsod tako, da si tam tujec in da bos zanje vedno tujec, pa da si zaradi tega avtomatski bolj opazen. Vse se da zmeniti, se sproti pozanimati. Opazovati ljudi in jim ne povzrocati zadrege, ker mi lahko gremo iz njihove drzave, oni pa bodo verjetno za vedno ostali tam. Nam se zdi situacija boljsa v Laosu ali Kambodzi, njim pa ne. Seveda je bolj odprto za kapitalizem, navadni ljudje pa od tega nimajo prav veliko, ne v smislu splosno priznanih pravic kot jih poznamo tukaj. Pa tudi mislim, da se te drzave na neki tocki radikalno razlikujejo in jih ne gre primerjati. Zatorej, srecno pot v te kraje.
Mjavmjav, očitno si imela popolnoma drugačne izkušnje, kar je razveseljivo. Meni sta sicer dva Avstralca natvezila, da so ju nonstop nekaj preverjali, nadzorovali ( v nekem manjšem kraju sta se jima za vrat obesila 2 policista ), t.i. vladni turistični uradi so ju pošiljali v vladne namestitvene kapacitete, niso jima nudili turističnih informacij itd, imela sta probleme pri nakupu kart za avtobus itd. Se mi je takrat zazdelo, da turistov pravzaprav ne potrebujejo in da so odveč. Kako se je zdelo tebi, to drži?
Helou. Moja osebna izkusnja je predvsem pozitivna, tako da se bom tja se zagotovo vrnila. Predvsem zato, ker imas veliko za videti v tej ogromni drzavi in en mesec se mi ni zdel dovolj. Sicer pa je tako- vladni uradi bodo te seveda posiljali v vladne hotele, pa na vladna transportna sredstva, za kar pa sploh ni potrebe, saj imas na voljo majhne privatnike. Vse je odvisno od tega, koliko se ti da sam poizvedovati in koliko zaupati agencijam oz. raznim agentom. Treba je povprasati na vecih mestih in iz zbranega nekako sklepati, kaj se najbolj splaca. Zagotovo bo vsaka agencija nekaj zasluzila, ni pa nujno, da njene storitve vzames. V manjsih krajih si pa se bolj opazen, pa vsakega zanima, zakaj si tam… Pravzaprav se mi zdi, da imajo tujce radi. Kar pa ne pomeni, da jih nekatere oblike obnasanja ne spravijo v zadrego, recimo dramaticni izbruhi taksnih ali drugacnih custev ali pa pretirano razgaljene zenske, kar nam ali pa na Tajskem ni nic nenavadnega. Druzba se je vedno relativno konzervativna, ceprav se stvari pocasi spreminjajo in pozna se vpliv sosednje Tajske ali Kitajske, ker meje niso hermeticno zaprte. Poleg tega jim te pravice seveda ne moremo odrekati, ker si zelijo biti delezni napredka, ne pa tega opazovati po TVju . Tujci po svoje vplivajo na druzbo in ekonomski vlozek, ki ga vnasajo v drzavo ni majhen. Razen tega pa, glede na to, da v drzavi vlada militarni rezim in se po medijih omenja le tisto, kar zelijo generali v Yangonu, je marsikateri domacin poskusil vzpostaviti stik in ga je zanimalo, kako je ‘zunaj’ in izpovedal, kaj se dogaja. Ker ljudje navsezadnje hocejo, da se tudi njih slisi in jih mednarodna skupnost ne pozabi. Zdaj so recimo pod embargom, oblasti pa so vseeno trdno zasidrane in uzivajo vse mozne dobrine, navadni ljudje pa so tisti, ki imajo najvec problemov zaradi mednarodne izolacije. Tudi zato je turizem eden od nacinov, da opozorijo nase. Seveda pa je odvisno od pristopa, ki ga ima posameznik; nekega pomilovanja vendarle ne rabijo. Oprosti, da sem se tako razpisala, ampak vcasih me potegne v tako razmisljanje. Priporocam branje- ce koga zanima vec- In the land of green ghost od Pascal Koo Thwe, ki zelo lepo opisuje zivljenje plemena Padaung v Shan provinci do protivladnih demonstracij in pokolov l. 1988 ter zivljenje v begunskih taborih, pa na netu imas neodvisne informacije, ce te zanima: freeburma.org. V myanmaru se da dobiti vladni casopis New light of Myanmar, ki pa je ziva propaganda rezima z raznimi natolcevanji predvsem na racun manjsin.
Srecno.
tudi moja izkušnja iz Myanmara je odlična, najbolj prijazni ljudje nikoli nikakršnih problemov z komerkoli se najmaj pa z oblastmi.
Ne vrjemi dokler ne sprobas sam sploh pri myanmaru kjer ljudje, ki imajo neke principe, spuscajo iz travel poti zaradi rezima, ne zavedajo pa se da s tem zamudijo lepo drzavo prijazne ljudi in predvsem njim odtegnejo zasluzek, ce ga seveda ze v startu zapravljas med njimi.
lp
damjanc
Hojla,
pridruzujem se vsem tistim, ki pravijo da je Burma res ena čudovita izkušnja. Prijazna in nenavadna dezela, zanimiva in polna nasprotij in presenecenj; sam sem jo dozivljal skoraj 2 meseca na kolesu in prepricala me je, da se bom se vrnil. Res pa je, da imajo Ameri o njej cisto drugacno mnenje, kar me pa ne preseneca; zatorej toplo priporocam Burmo; je popolnoma drugacna kot Tajska, kjer lahko vidis debele, ohole Nemce v spremstvu mladih Tajk; tega v Burmi ni; ce ti pomenijo pristna narava, pristni ljudje in iskren smeh vec kot le MONEY, potem je to pravi kraj za potepanja; odvrzi materialne spone in pojdi …
Aja pa še to : v majski stevilki Svet in ljudje je clanek z naslovom Kolesarsko potepanje po Burmi;
morda se ti bo zdel zanimiv.
Zdravo,
tudi sama se imam namen odpraviti v ta del sveta, in sicer predvsem v Burmo in mogoče Laos, potovanje planiram enkrat konec februarja, začetek marca za mesec do dva, tako da če bi ti mogoče to ustrezalo se lahko kaj domeniva.
Lahko mi pišeš na naslov
udraskovic@yahoo.co.in
Lep pozdrav
Urša
nisem bral vseh postov.
ampak vse kar lahko povem je da se drzava ne otepa turisov da nisi nikjer nadzorovan in da so ljudje eni najbolj prijaznih v tem delu sveta.
Rezim je cudn visi neki v zraku a kot turista te ne bo nihce obremenjeval.. Tut tisti miliataristi se grejo neko vrsto demokracije.
vcasih se uprasam le zakaj bi morali imeti po celem svetu iste rezime in nazore…a ne bi blo bornig?
lp
damjanc
Forum je zaprt za komentiranje.