BUREK
Veliko plasti tankega testa, vmes jih mažeš z maščobo (emulzija olja in vode). Tako se lepo listajo, zaradi vročine zapečejo.
Hm, pri meni ni ravno tako zelo hrustljavo, ker šparam pri tistem mazanju z oljem (šiptarji prav nič in to je eden od razlogov, da je njihov burek dober), prej in na koncu ga polijem z vodo. Raje imamo bolj sočnega. Mislim, da ga tudi šiptarji na koncu polijejo s kozarcem vode, takoj se vpije in menda ne “pokvari” hrustljavosti.
Aja, ko sem prvič delala burek, sem ga delala bolj kot sirov štrudel in res je izpadel bolj tako. Namreč skutni nadev sem dala na vsako plast testa, skoraj celo kilo skute na pol kile testa. Naslednjič sem se bolj držala receptov, dala samo pol kile skute na pol kile testa, in sicer vse skupaj naenkrat na sredini. Torej 3-4 plasti testa, vsa skuta, 3-4 plasti testa, vmes oljnata emulzija. Lepše se je zapekel, bil bolj hrustljav in bolj “pravi” burek. Delam vse naenkrat v pravokotnem pekaču, ne zavijam kačic.
O, kar zavidam vam današnjo večerjo… Pozdrav, Mimi
Jaz sem tudi delala kot štrudelj, pa je bil preveč zbit. Danes ga pa bom tako kot si ga ti drugič v pravokontnem pekaču. Bom pa posamezne plasti testa malo nagubala, da bo šel zdrak noter, da bo bolj rahlo vse skupaj.
Ma je fajn burek, ga dam v skrinjo porcijsko, če ga kaj ostane. Pride prav za nenapovedane lakotnike, pa še 3 kg skute domače imam, v Tušu sem pa ranokar dobila 410 g kislo smetano po 80 sit, ker je danes zadnji dan rok trajanja.
Lep pozdrav
Super, me veseli. Vmes se plasti seveda gubajo, zrak rahlja. Tole v navadnem pravokotnem pekaču je tudi mene navdušilo, ajnfoh in mimogrede. Prvo plast dam čez cel pekač, da na vseh straneh gleda čez, vmes gubam, zmečem približno na mero odtrgane kose, vmes koščke. Zadnjo plast potem pregrnem s tistimi zavihki, tako je vse lepo skupaj, nič ne izteka ali nič se ne žge ob strani.
Zadnjič sem slučajno dva dni po “mojem” bureku šla iskat burek k šiptarju, tako je naneslo. Moram reči, da sem prvič ugotovila, da je moj boljši. Ja, predvsem manj masten. Doslej sem mislila, da bo zaradi tega izgubil na okusu, sedaj vem, da ni nujno :-))
In osvojila sem to, da imam eno testo in 1/2 kg skute vedno v zamrzovalniku. V nedeljo zvečer nič bistveno dalj ne traja kot praženje šmorna, pa še zraven mi ni treba stati.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.