BUREK-še enkrat
Iz vseh receptov, ki jih imam, delam tako.
1/2 kg zavitek vlečenega testa, 1/2 kg skute, sol, 1-2 dl radenske, 1/2-1 dl olja.
Testo seveda lahko narediš sama, vendar meni se zdi podobno za pitulice, namreč zavitek kupljenega (delno posušenega, delno pečenega) je tako dober in uporaben, da svoje testo “šparam” za štrudle in štruklje :-)) Kakšen zavitek imam vedno v zamrzovalniku, tako je burek 1-2-3 na mizi brez packarije.
V skledi pripravim skuto, jo solim in malo zalijem, da se lepo maže, seveda pa ni tekoča. V ta namen lahko dodaš jogurt, lahko radensko, mleko, navadno vodo. Če imaš, lahko en del skute nadomestiš s kakšnim slanim sirčkom ala feta. Posebej si tudi pripravim v kozarcu emulzijo olja in vode, recimo 1/3 olja in 2/3 vode.
V pravokoten pekač dam plast testa, robovi naj kar gledajo čez. Pomažem s čopičem s tisto oljno emulzijo, gor naslednji list testa. Pri notranjih gledam, da so bolj natrgani na mero. Vsako plast pomažem z oljno emulzijo, plasti zlagam bolj narahlo, nagubano. Recimo kakšne 4 ali 5 plasti. Potem dam vso skuto naenkrat. Nato zopet plasti testa, vsakič pomažem z oljno emulzijo. Na vrhu zapognem proti sredini tiste krajce, ki so pri prvi plasti gledale čez. V ogreti pečici na 180°C pečem kakšnih 40 ali 45 minut. Pečenega polijem s pol kozarca vode in pustim kakšnih 10 minut.
Na dolgo napisano, vendar preprosto. Bo še katera napisala, receptov je seveda več. Pravi šiptarski ima precej več olja.
Dober burek in lep pozdrav, Mimi
Jaz delam vse skupaj malo drugače. Ne vem sicer, če je to pravi burek, ampak pri nas gre za med.
Sestavine: en zavitek vlečenega testa od Albanca, 1/2 kg skute, ne pasirane, 20 dag kajmaka ali sira ala feta, 2 jajci, sol, mleko in malo Radenske po potrebi, da dobim tako srednje gosto maso.
Delam pa takole. Na dno pomaščenega pekača dam najprej eno celo plast testa, vogali gledajo ven, poškropim z mešanico vode in olja, potem dam gor drugo plast testa. Na njo pa potem nalagam. Ene tri plasti testa natrgam na krpe in jih namakam v mešanico skute, potem to v takih kepah nalagam na testo. Ko je pekač poln, polijem po vsem skupaj še preostanek skutine zmesi in zavihke od prve plasti potegnem čez. Na vrhu dam še eno plast testa. Dvojno. Imam tako velik pekač, da plast prepognjena na polovico, ravno pokrije površino. Vmes še poškropim z mešanico vode in olja. Ravno tako poškropim na vrhu. Dam v ogreto pečico in pri 180 stopinjah pečem slabo uro. Ko je burek zgoraj lepo zapečen, ga polijem z malo slane vode, pomešane z oljem, potisnem nazaj v pečico (ugasnjeno) in tam pustim še 15 minut. Potem narežem na kose, dam na krožnike in dober tek. Poleg dam zeleno solato ali pa jogurt.
Upam, da sem dovolj razumljivo napisala.
lp
Jaz pa burek delam vedno zavit. naredim vlečeno testo-sama. Raztegnem ga, ga namažem z domačo mastjo( seveda če jo imam), nato pa na rob ( 10cm) dam nadev. Ponavadi delam mesnega-nam gre bolje v slast. NO, potem prepognem, testo namažem z maščobo, še enkrat prepognem, namažem z maščobo in to ponovim enih 5 krat. potem odrežem testo in dam v pomaščen pekač kot kačo. In potem nadaljujem, odvisno od tega koliko imam testa-ponavadi ga naredim kar čez celo mizo. Ko imam v pekaču več kačic, dam v pečico. Ko je burek pečen, ga vzamem iz pečice in premažem z mešanico masti in vode( vroče)-pokrijem s servieto in pustim enih 5 minut. Povem vam, da je to odličen burek. Zraven pa seveda tekoči jogurt. mnjami
Julija, tudi ta način za burek je dober. Na forumu so me naučili, da so to vse srbske gibanice, konkretno tale tvoja s pomakanjem in mečkanjem testa se menda imenuje gužvara. Na krožniku je zame vse to božansko, pa naj so naši štruklji, sirov štrudel, šiptarski burek ali srbska gibanica.
Velikokrat se spomnim na tisti odlomek iz Kajmak in marmelada (pred kratkim je bil spet na televiziji): “Pa kakvi ste mi vi to Slovenci, koji stavljate šečer u burek.” Hehe, u principu da.
Pozdrav, Mimi
Živjo!
Vzamem 1/2 kg mešanega mletega mesa. Opražim čebulo, dodam strt česen in ko le ta zadiši, dodam meso. Meso malo opražim- začne se mi prijemat k dnu. Potem pa ga čisto po malem ( res po malem)zalivam z vodo. DOdam sol in poper in mleto rdečo papriko( lahko ljuto ali sladko). Ko je meso spraženo(15 minut), ga odstavim. Ko se malo ohladi, mu primešam eno stepeno jajce. In to je to. Zame je ta burek res odličen in ko ga naredim, je zelo podoben temu, ki ga kupim pri kakemu “našemu sosedu”.
Upam, da vam bo všeč
Mimi, tale burek jaz delam pravzaprav po ustnem izročilu moje mami. Vem samo to, da je ona recept “pobrala” iz neke srbske?? žepne knjižice o mlečnih izdelkih. Recept pa se je menda imenoval burek-pita. Kakorkoli že, zadeva je zelo dobra. Sem pa že tudi videla podobne recepte, imenovane, natlačena pita, zgužvana pita ipd. Tako da, kot praviš ti, je to ena izmed neštetih variant.
Tanaja, tebi pa hvala za recept. Preizkusim ob prvi priliki in poročam.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.