buhteljni
Hej!
Nisi neroden, le nekateri recepti so bili napisani ze dve leti nazaj. Moras premakniti tistih 90 dni na 2 leti:) Meni je naslo – je tudi kup navodil zraven.
Saj sem napisala direktni link, pa mi pokaze nekaj tretjega:(((
1/2 kg presejane moke, 1/4 l mleka, 2 rumenjaka, 1 jajce, 10 dag sladkorja, 2 do 3 dag kvasa, zravnana zlicka soli, limonina lupinica, 10 dag surovega masla; 15 dag pogrete marmelade, s2 8 dag masla( da namazes0, vanilin sladkor za potresanje
Se podatek: najprej vzhajas, potem razvaljas in das marmelado, zlozis v pekacek in se enkrat vzhajas, potem pa v pec.
Lep pozdrav
Joj Babi! V ponedeljek sem se lotila tehle tvojih buhteljčkov! Prvič sem jih delala, ker do sedaj sem imela vedno nekak “rešpekt” do kvašenega testa (no, razen potice, ki jo delam že mnogo let:))
Naredila sem take male, dvakrat za ugriznit, z domačo marelično marmelado – super so mi rtali, dva imam še zdajle s seboj:) Več jih pa ni ostalo:)
Moram pa še malega pohvalit – v nedeljo je, čisto sam, spekel svoje (in moje) prve žemljice! Tudi te so bile skrajno dobre. Izgledalo je pa tako, da je vzel svoj predpasnik(ima ga že iz vrtca), potem sem mu odprla knjigo z otroškimi recepti, dala te veliko desko in rekla, da se samo drži navodil – in je tehtal, meril, mesil, valjal … mislim, da bomo še delali:)
Buhteljne delam tako, da na kose razvaljanega testa položim žličko marmelade, vse štiri vogale testa stisnem zgoraj skupaj in vse skupaj oblikujem v cmok. Tega namočiš v raztopljeno maslo (da se pečeni lažje ločijo) in zlagaš v pekač. Preden jih dam v pečico, jih še malo premažem z raztopljenim maslom in, ko so pečeni jih pokrijem s krpo, ker se tako skorjica zmehča.
Vladka
Joj, sele zdaj vidim napake v svojem zgornjem postu( sem zjutraj hitela).
Tim, tam je pravilno se 8 dag masla za mazanje in ne s2 8 dag…. Upam, da si pravilno razumel in nisi porabil 28 dag za mazanje:)))
V starih postih sem napisala, kako jaz zavijam: Kvadratek v mislih razdelim na tretjine; na namisljeno drugo tretjino dam marmelado, nato prepognem z vrha in se s spodnje strani. Ob straneh pritisnem, okrog namazem s stoplenjim maslo in polozim v pekac, da je tista dvojna stran spodaj.
Lp
a veš jaz pa iz tega testa za buhteljne po vzhajanju oblikujem kroglice v obliki ping pong žogice, položim z 0,5 cm razliko , spečem, potem to lepo naraste in dam s “pištolo”marmelado notr in potresem s sladkorjem v prahu. Dobiš take mini buhteljčke (tko kot mini rogljički) primerni za na pot za v usta z enim eli mogoče dvakratnim ugrizom in ga ni več.
Forum je zaprt za komentiranje.