Najdi forum

BUČNO OLJE

Zanima me še za bučno olje, kje ga uporabljate?

Hvala!

V raznovrstnih solatah.

Bučno olje je najboljše za cvrtje. Dunajski zrezki in podobno so v njem dosti bolj okusni kot v belem olju.

Viktor,
tale je pa malo za lase pri vlečena, a ne?!
W.

Pri nas na bucnem olju recimo preprazimo cebulo, vse skupaj pa potem polijemo na ajdove zgance namesto ocvirkov.

Predvsem za solato. Za kaj drugega pa pe nisme slišala, da bi se uporabljal. Viktor, a resno pohate v bučnem, al je blo to, tko, mal za hec???

Kolikor vem , se ne sme pogrevat , torej jaz ga uporabljam samo za solate. LP

Samo za solate. Ena moja prijateljica pa na njem peče jajca na oko.

Vzamemo 1/2 kg skute, dodamo na kocke narezano čebulo, sol in poper. Zmešamo.
Čez prelijemo bučno olje in damo za dve uri v hladilnik. Odlična priloga k mesu na žaru.
LP
Ela

Mislim, da se Viktor ne šali. Tudi jaz ga občasno uporabin pri pečenju pečenke – pač namesto belega olja – in je res super, noben ne more prehvalit. Slišala sem tudi, da so ribe najboljše na bučnem olju, nisem pa še poskusila. Sem pa zadnič tudi kokice spekla na bučnem olju in so bile super, bolj krhke so bile.

LP

Samo hladno za solate, predvsem tiste poletne s paradižnikom.

Ko sem bila majhna, smo pri prababici otroci vozili posušeno bučno seme v oljarno in ga zamenjali za sveže stisnjeno olje. Ko smo se vrnili domov, je bil to vedno praznik. Olje smo nalili v jušni krožnik (danes si kar težko predstavljam 2 ali 3 dcl olja!?), noter vsuli veliko na grobo narezanih čebulnih obročkov in jedli s sveže pečenim kruhom iz krušne peči. Jedli smo vsi iz enega krožnika in na koncu s kruhom pomazali. Kako je tisto olje dišalo! Takrat sploh nisem vedela, da je solato mogoče zabeliti tudi z belim oljem, vse smo delali z bučnim, vendar ga nikoli nisem videla segrevati.

Predvesm za solato RADIČ/FIŽOL/JABOLČNI KIS/BUČNO OLJE. Za druge solate sploh ne.

To naj bile sladkovodne ribe. A ima kdo slučajno recept za pripravi rib z bučnim oljem?

Hvala in lp

Hej. Škoda bučnega olja za pregrevanje, je veliko bolje, da ga uporabiš na solatah. Sicer pa poskusi peči kot z navadnim, pa ti bo žal, kot je bilo meni. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Zame je tudi fižol (stročji ali zrnje) v solati z bučnim oljem zakon.

Pa bučno olje na gobovo (jurčkovo) juho….mnjam.

Ne samo na gobovo, skoraj na vse kremne juhe gre odlično (česnova, krompirjeva, cvetačna in seveda bučna), in to direktno na krožnik.

Bučno olje uporabljam samo pri pripravi solat. Sebi z njim belim vse solate, mož ima raje olivno olje. Imam pa sosedo, ki je Prekmurka, kjer imajo najboljše bučno olje na svetu in mi je povedala, da so ji kot otroku, za malico kos kruha polili z bučnim oljem. Da ima na to slastne spomine! Ji prav rada verjamem. Lep pozdrav!

Na rezine tlacenke dam obrocke cebule, prelijem z bucnim oljem in svez kruh. njami…

Po rodu sem iz Prlekije, dežele buč in bučnega olja. Jem ga 40 let, nikoli drugače kot v solati. Endivija, krompirjeva, fižolova in druge solate.

Da bi ga cvrli, to je za Prleka greh.

Pozdrav iz Obale.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close