BUČNO OLJE
Mislim, da se Viktor ne šali. Tudi jaz ga občasno uporabin pri pečenju pečenke – pač namesto belega olja – in je res super, noben ne more prehvalit. Slišala sem tudi, da so ribe najboljše na bučnem olju, nisem pa še poskusila. Sem pa zadnič tudi kokice spekla na bučnem olju in so bile super, bolj krhke so bile.
LP
Samo hladno za solate, predvsem tiste poletne s paradižnikom.
Ko sem bila majhna, smo pri prababici otroci vozili posušeno bučno seme v oljarno in ga zamenjali za sveže stisnjeno olje. Ko smo se vrnili domov, je bil to vedno praznik. Olje smo nalili v jušni krožnik (danes si kar težko predstavljam 2 ali 3 dcl olja!?), noter vsuli veliko na grobo narezanih čebulnih obročkov in jedli s sveže pečenim kruhom iz krušne peči. Jedli smo vsi iz enega krožnika in na koncu s kruhom pomazali. Kako je tisto olje dišalo! Takrat sploh nisem vedela, da je solato mogoče zabeliti tudi z belim oljem, vse smo delali z bučnim, vendar ga nikoli nisem videla segrevati.
Bučno olje uporabljam samo pri pripravi solat. Sebi z njim belim vse solate, mož ima raje olivno olje. Imam pa sosedo, ki je Prekmurka, kjer imajo najboljše bučno olje na svetu in mi je povedala, da so ji kot otroku, za malico kos kruha polili z bučnim oljem. Da ima na to slastne spomine! Ji prav rada verjamem. Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.