BUČNI CVETOVI
Hej!
V pivskem palacinkinem testu ocvrte cvetove verjetno poznamo vsi.
Je pa hec, da je nekoc gost res ugibal vse mogoce in ni uganil, kaj mu tako tekne.
V torek sem v Oni ( priloga Dela ) pregledala nekj jedilnikov za ljubitelje italijanske kuhinje. Vedno pregledam;zadnje case pa se mi zdi vse skupaj malo prevec sofisticirano.Zet bi rekel: Imamo zdaj se kaj konkretnega za v usta?
Tale recept s cvetovi bom verjetno udejanila, mogoce malo po svoje.Torej, se ni preverjeno.
Prepis:
Nadevani buckini cvetovi s spageti in paradiznikovo salso
Potrebujemo:za nadevane bucke:600 g buck s cvetovi, 300 g svezega lososa( jaz bi raje prekajenega), 70 g masla, 2 jajci, 1 dcl smetane,koper in sol
300 g spagetov latini(ne vem,kaksni so)
Za salso: 300 g paradiznikov pelatov, 3 zlice olivnega olja, 80 g cebule, 30 g masla, 1 dcl suhega vina, malce sladkorja, sesekljan cesen, lovorjev list, petersil, rozmarin, timijan, zajbelj in sol – zakaj ne bazilike, ne vem
Priprava: Iz lososa naredimo sufle tako, da damo v kuhinjski mesalnik narezano lososovo meso, mehko maslo, jajce, sol in koper. Med sekljanjem pocasi dodajamo smetano. Mesamo se nekaj minut. Z maso napolnimo garnirno vrecko in z njo nadevamo oprane buckine cvetove( ki se drzijo buck). Bucke zavijemo v folijo in kuhamo v slani vodi priblizno 15 minut.
Jaz bom raje soparila. Mislim, da za majhne bucke zadostuje tudi 10 minut kuhanja.
Postopek za salso poznas. Skuhamo se spagete. Na kroznik damo spagete,salso in bucko s cvetom.
Zdaj pa se moje mnenje. Bucke same bodo brez okusa. Cvet z nadevom verjetno dober. Razmisljam, kaksno bi bilo popeceno v pecici.
Prilozena slika je pa taksna: Na krozniku lepo zavitih kaksnih 8 spagetov- so malce debelejsi, ena majcena bucka s cvetom, okrog 6 zlick salse( kot neke packe) in za okras list bazilike. Aha, sem so jo dali, v omako pa ne.
Zet bi res bolj zalostno gledal.:((
Tega in se druge recepte je zbral Jozef Oseli, vodja gostinstva v hotelu Lev.
Joze, zdaj se pa izkazi.:))) lep pozdrav Babi
Babi, čutit je zelo dobro.
jaz bi recimo cvetove ločil in jih potem polnjene kuhal na pari,bučke pa bi prerezal na polovico, jih začinil in pekel v pečici skupaj z krompirjem.
Evo, Ti izdam en dobr (moj) recept za pečen krompir:
manjše krhlje krompirja namstim z olivnim oljem.potresem (bogato potresem) z rdečo sladko mleto papriko, posolim id dodam približno čajno žličko timijana na 1.5 kg krompirja-dobro premešam z rokami in v peč…
poleg bi dal seveda pečt še bučke, le da bi jih dodal malo kasneje k krompirju, da se nebi preveč izsušile.
lep dan želim
Pozdravlejni!
Danes sem se spomnila, da je cvetove buč pripravljala tudi gospa Jelena. Vem, da vam kakšen recept ne bo škodil 🙂 Cvetovi buč so afrodizijak.
Naj omenim, da so za pripravo dobri vsi cvetovi, vseh vrst buč.
NARASTEK
Dve čebuli dušite na olju ali maslu, ko čebula porjavi, dodamo malo več kakor pol kilograma mletega mesa. Popražimo do suhega, dodajte sol, poper, koriander. S tem mesom nadevamo bučne cvetove (okoli 25).
Posodo za narastek namežemo z bučnim oljem in dno obložimo z rezinami belega kruha brez skorje.
Dve jajci pomešamo z deci in pol mleka, soljo, timijanom, majaronom, baziliko. Vso zems prelijemo čez rezine kruha in na njih zložimo polnjene cvetove buč in kolobarje dveh vrtnih bučk. Vse zalijemo s kislo smetano in pečemo na 200 stopinjah. Bučni cvetovi naj ne porjavijo, če začnejo rjaveti, jih pokrijemo z alufolijo. Pečemo nekje 15 do 20 minut.
Lep pozdrav, Aleksandra
Tile bucni cvetovi so obudili moje lepe spomine na Sicilijo, kjer sem prezivela dve cudoviti leti. Sicilijanke so me naucile kuhati in spageti z buckinimi cvetovi so bili moja najljubsa jed.
Buckine cvetove ocistimo: v cvetu odtrgamo prasnike,ki so grenki, pod cvetkom pri steblu obrezemo trdo lupinico (ce je) in jih prav nezno ospricamo z vodo.
Skuhamo spagete “al dente” v veliki kolicini osoljene vode. Odcedimo.
V siroki ponvi segrejemo malo olivnega olja, na vroce olje vrzemo strt cesen, da zadisi in takoj nato buckine cvetove, da ovenijo. Po zelji dodamo se zlico ali dve sladke smetane. Kaksno minutko pokuhamo, nato na cvetove stresemo spagete.
Za serviranje po zelji potresemo s parmezanom, a z njim se ne obcuti vsa sladkost mladih cvetkov, ki se topijo v ustih.
Okus, ki me spominja na cvetoce oranzevce in limone, staro kamnito hiso in cas, ko verjames, da si osvojil svet.
Prijeten vecer Lara
Forum je zaprt za komentiranje.