Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Bučna juha in jedi iz buč

Bučna juha in jedi iz buč

Pred tednom dni sem dobila v dar najrazličnejše vrste jedilnih buč. Jih veliko po imenu ne poznam, poznam pa špagetarko in me zanima kako se pripravi le ta. Vem, da jo moraš najprej malo navrtati, da se lepo skuha potem pa več ne vem kako nastrgati njeno meso, da postane kot špaget.
Pa še bučna juha me zanima kako se pripravi, če kakšna morda ve?
Hvala

Bučke malce spražimo na olju z malo čebule in zalijemo z vodo (ne preveč). Dodamo muškatni orešček in solimo. Pokuhamo in s paličnim mešalnikom zmiksamo. Na koncu dodamo malo kisle smetane. Dobro za prste polizat.

Tudi jaz sem dobila eno špagetarco (brez navodil za uporabo) in smo se je v nedeljo kar laično lotili: celo smo skuhali, pribl. 20 minut, nato sem jo “odprla” po eni strani, enostavo izluščila sredico s semeni, meso je bilo pa že “špagetasto” (po barvi in po obliki zelo podobno domačim nudeljčkom za juho), samo malo sem ga z vilico dala narazen in to je to.

Ja, za bučno juho tudi jaz naredim kot Luna. Na malo olja (lahko tudi masla) prepražim nasekljano čebulo, dodam buče (recimo hokaido, narezano na kocke; ali kakšno drugo), malo popražim, zalijem z malo vode. Od začimb v bistvu samo solim, mogoče še kanček popra. Preprosteje kot je, boljše je. Pokuham, da se buča zmehča. Palični za zmiksat. Po potrebi še malo zalijem. Malo smetane (sladke ali kisle) in konec.
Smetano lahko dodaš tudi šele na krožniku. Zame najboljša juha.
Hokaido ali druga škrobna buča je tako gosta, da jo moraš dejansko zalivati, juhi iz kakšne druge buče za zgostitev včasih dodam na drobne kocke narezan krompir.

Aja, za zalivanje si v zamrzovalniku pripravim nekaj bučne vode. Ko ribam buče za zamrznit (za polpete z ovsenimi kosmiči pozimi, imam ful rada), jih je potrebno solit, stisnit in odcedit, preden jih daš v vrečke. Tisto vodo mi je bilo vedno škoda zlivat stran, pred očmi sem videla ravno to bučno juho, ki jo zalivam z navadno vodo, ker druge nimam. No, vsaj nekaj tiste bučne vode nalijem v jogurtove kozarčke, zamrznem, potem pa vzamem ven iz kozarčkov in preložim v vrečke, tako zasedejo manj prostora. Zamrznem sicer več buč, tako da nekaj vode še vedno zlivam stran, a vsaj nekaj je “rešim”. Ne vem, če ima juha kaj bistveno drugačen okus, ali jo zaliješ z vodo ali to odmrznjeno bučnico, enkrat bi morala skuhati obe hkrati. Pa saj je vseeno, definitivno imam boljši občutek.

Mimi

Zame najboljša juha je z ingverjem. Bučo narežeš na kocke in prepražiš na malo olivnega olja, dodaš nariban svež ingver, soliš in zaliješ z jušno osnovo (jaz kar z navadno vrelo vodo), skuhaš do mehkega in spasiraš s paličnim. Na koncu dodaš poper in postrežeš v skodelicah s kapljicami domačega bučnega olja. Zgleda čudovito (oranžna in črne pikice) in je zelo okusna (zdrava in lahka).
Sicer pa jaz bučo pripravljam kot prilogo k tesneninam; koščke zdušim na olivnem, dodam mleto kumino ali koriander, mogoče malo suhega čilija, veliko soli (kot vse škrobne jedi) in na koncu vmešam v skuhane makarončke. Lahko vse skupaj tudi zapečeš z naribanim svežim kozjim sirom.

jaz izboljšam okus bučni juhici s prepraženim porom, dober tek

Meni je najljubša bučna juha samo iz buče.

Kogar zanima – za pestrost – pa še nekaj bučnih receptov:

JUHA IZ FIŽOLA IN BUČ

SESTAVINE:
30 dag fižola,1/2 kg buče, 2 žlici masti, 2 žlici moke, 10 dag suhe mesnate slanine, sol, poper, 1-2 stroka česna, 2-3 žlice smetane.

PRIPRAVA:

Fižol preberemo, operemo in namočimo čez noč. Naslednji dan ga skuhamo z bolj drobno narezano slanino v 2 1/2 l vode.Bučo olupimo, odstranimo seme in mehki del.Meso naribamo na rezance kot za kislo repo. Iz masti ali olja in moke naredimo svetlo prežganje, ki ga s prav majhno količino vode razkuhamo, dodamo naribano bučo, prevremo, nato zlijemo k fižolu, ki ga solimo, popramo, začinimo s strtim ali sesekljanim česnom. Primešamo smetano in kuhamo še kakih 10 minut, da prežganje juho zgosti.Po želji juho nekoliko okisamo.

BUČKE S SIROM

SESTAVINE:

1/2 kg bučk, 15 dag sira, sol, olje.

PRIPRAVA:

Bučke olupimo, po dolgem narežemo na rezine, pooljimo, posolimo ter pečemo v pečici, dokler se ne zmehčajo. Nato položimo na bučke še rezine sira in pečemo še 5 minut, da se sir zmehča. Jed ponudimo s krompirjevim pirejem in solato.

BUČNI NJOKI

SESTAVINE:

20 dag krompirja, 30 dag bučnega mesa, 18 dag ostre moke, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag masla, jajce, sol, 10 dag pršuta, 5 dag pinjol, 1,5 dl sladke smetane, 2 dag oljčnega olja in 2 lista svežega žajblja.

PRIPRAVA:

Posebej skuhamo krompir in bučo. Kuhan krompir pretlačimo, bučo zmiksamo. Še vročemu krompirju dodamo maslo. Priporočamo, da zmiksano bučo odcedimo skozi prtič, ker le ta vsebuje veliko vode in njoki lahko ne bi uspeli. Ko sta krompir in buča hladna, ju zmešamo, dodamo moko, zdrob, jajce in sol. Na hitro pognetemo v testo, oblikujemo tanek svaljek in iz njega narežemo majhne njoke ter jih kuhamo v slanem kropu. Ko priplavajo na površje in spet zavrejo, so kuhani. Odcedimo. Na oljčnem olju prepražimo na rezance narezan pršut in žajbljeve lističe, zalijemo s sladko smetano in dodamo njoke. Na hitro pokuhamo in primešamo na suho prepražene pinjole. Pred serviranjem žajblove liste odstranimo.

Ja, iz buč (hokaido) poleg okusne juhe lahko pripravimo tudi zelo dobro rižoto.
Sam riž skuham posebej. Ne sme se razkuhati. Na olju narahlo pražim čebulo in dodajam narezano različno zelenjavo. Najprej bolj trdo, nato mehkejšo. Skoraj ne gre brez nekaj koščkov rdeče pese. Dodam nekaj vode, da se vse skupaj bolj sopari, kot praži. Buče dodam bolj proti koncu.
Primešam kuhan riž in po okusu še začimbe. Meni se zdi zanimivo, ker spreminjam razmerje dodane zelenjave, tako da se spreminja okus in se rižot sploh ne naveličam.
Nikoli ne kuham predolgo, le toliko, da se zelenjava zmehča.
Parmezan tudi ni v napoto.

V moji bučni juhi ne sme manjkati stisnjen česen. Če je buče malo, lahko za zgostitev dodaš krompir ali korenček. Na koncu posujem s peteršiljem.

Natassa

Posredujem nekaj receptov, ki sem jih dobila od prijateljice.
Lep pozdrav!
Nala

POLPETI IZ BUČK

2 srednje veliki bučki
1 jajce
4 žlice moke
drobtine
sol, poper, česen v prahu, …
olje za pečenje

Bučki olupimo in ju naribamo. V zmes vmešamo jajce, sol in začimbe po okusu (k bučkam se prilega origano). Dodamo moko in žlico ali dve drobtin. Zmes mora biti gosto tekoča, da se lepo razleze (ampak ne preveč). V vroče olje z žlico polagamo zmes in jo oblikujemo v cca 1 cm velike kupčke ter jih popečemo po obeh straneh.

POLPETI IZ BUČ

1 kg bučk
cca 300 g ovsenih kosmičev
4 jajca
čebula (3 kom)
peteršilj
sol, vegeta, poper
2 pesti belega zdroba (ni nujno, naša mami pravi, da so potem bolj rahli)

Bučke olupiš in naribaš. Jih posoliš in pustiš stati, da spustijo vodo. Jaz jih ponavadi kar ožamem z roko. Čebulo popražiš, da porumeni. Jo dodaš bučkam, dodaš kosmiče in jajca. Vse skupaj zmešaš, dodaš začimbe, peteršilj, zdrob.
Pomembno je da masa nekaj časa stoji (kako uro, lahko tudi čez noč). Če se ti masa zdi preredka, dodaj kosmiče. Segreješ tponev in s pomočjo žlice oblikuješ polpete. Polpeti so pečeni zelo hitro (odvisno od debeline).

Variacije:
– namesto bučk sem uporabila jajčevce (malancane)
– del kosmičev sem zmlela, del je bilo celih
– dodali smo tudi že mleto meso in manj kosmičev (namesto celih jajc lahko poskusite del nadomestiti samo z beljaki (saj le-ti tudi vežejo, kajne?)
– polpete pekli v pečici. V ta namen oblikuješ malce debelejše polpete in jih pečeš. Na koliko stopinj ne vem , pečejo se pa malce dalj – 15,20 min.Polpleti so dobri tako topli kot hladni!

OCVRTE BUČKE

4–5 manjših bučk
100 g moke
1 rumenjak
1 žlica olja
1,25 dl piva
sol, poper
sneg iz 1 beljaka
olje za cvrenje

Bučke operemo, jih osušimo s papirnato brisačo in narežemo po dolgem na dober 1 cm debele palčke ali rezine.V posodi posebej zmešamo moko, rumenjak in žlico olja, solimo in popramo. Žvkrljamo z vilico in med žvrkljanjem počasi prilivamo pivo. Naredimo snega iz beljaka in ga vmešamo v testo. Bučkine palčke ali rezine namočimo v testo, da se jih testo dobro oprime in jih prelagamo v vroče olje in jih zlatorumeno popečemo. Pečene polagamo na krožnik, obložen s papirnatim prtičem, da vpije odvečno maščobo.

BUČKE V PARADIŽNIKOVI OMAKI

1 žlica olivnega olja
1 sesekljana čebula
4 debelo narezane bučke (1 cm)
400 gramska pločevinska olupljenih paradižnikov
2 na koščke narezana paradižnika, ki smo jim iztisnili semena
1 žlička koncentrata za zelenjavno juho
1 žlica paradižnikove mezge
sol in sveže zmlet poper

V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter pražimo 5 minut, da se čebula zmehča. Vmes občasno premešamo. Dodamo bučke in pražimo že 5 minut. Dodamo odcejen paradižnik iz pločevinke, svež paradižnik, koncentrat za juho in paradižnikovo mezgo. Dobro zmešamo in kuhljamo 10 – 12 minut, da se omaka zgosti, bučke pa zmehčajo. Posolimo, popopramo in ponudimo toplo ali hladno.Skupaj z bučkami lahko dodamo tudi 1 ali 2 očiščeni in na rezance narezani papriki.

POLETNE TESTENINE S PARADIŽNIKOM

275 g testenin
450 g jajčastega paradižnika
275 mozzarelle
4 žlice olivnega olja
1 žlička balzamičnega kisa
naribana lupina polovice limone
15 g sveže bazilike
sol in sveže mlet črn poper

Testenine po navodilu skuhamo. Paradižnike medtem narežemo na štiri dele, odstranimo semena, nato jih sesekljamo na majhne kocke. na enako velike koščke narežEmo mozzarello.
Zmešamo olivno olje, balzamov kis, naribano limonino lupino, 1 žlico limoninega soka in baziliko. Posolimo in popopramo. Dodamo paradižnik in mozzarello.Testenine odcedimo in jih zmešamo s paradižnikovo mešanico. Okrasimo s svežimi listi bazilike in takoj ponudimo.

Pozimi iz zamrznjene bučke pripravim na naslednji način:
– kose piščanca popečem (lahko uporabiš tudi purana). ko se že nekaj časa peče, dodam čebulo in skupaj pečem da čebula rahlo porjavi. dodam bučke, ki jih pred tem odtalim (če uporabiš zamrznjene je preveč vode) in vse skupaj malo dušim. na koncu dodam kislo smetano, če želiš pa lahko narediš tudi podmet iz moke in vode.
/Če želiš, pa lahko pripraviš omako iz bučk brez mesa po istem postopku./

Zgoraj opisani mesni masi dodam tudi izdolbeno meso buck, (kompaktno).
Naredim tudi tako maso: izdolbeno meso buck na hitro popeceno, ovseni kosmici, jajcek, parmezan, malo poprazene cebule,olive, kapre, petersilj, cesen in se kaksna sredozemska zacimba. Na vrh zlica paradiznikove omake ali nasekljanih pelatov in nariban sir proti koncu.

SANJSKO DOBRA MARMELADA

3 kg bučnega mesa
3 kg hrušk
2 dl ruma
20 dkg kokosa
sok 2 limon
30 dkg sladkorja

Buče naribamo, hruške narežemo na tanke rezine ter skupaj s sladkorjem kuhamo 30 minut. Nato dodamo kokos, limonin sok in rum. Kuhamo še 5 minut. Vroče polnimo v kozarce.

KREMNA JUHA IZ BUČK

2 žlici olivnega olja
1 žlica masla
1 sesekljana (večja) čebula
900 g bučk, narezane na kolesa
origano (sveži, posušen)
600 ml jušne osnove
300 ml sladke smetane
gorgonzola

Segrejemo olje in maslo, dodamo nasekljano čebulo in pet minut na nizki temperaturi dušimo, da se čebula zmehča (ne porumeni).Dodamo bučke in origano, posolimo, popramo. Na srednji temperaturi dušimo 10 minut, vmes premešamo. Prilijemo jušno osnovo (lahko juho iz kocke) in med mešanjem zavremo.Posodo na pol pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo 20 – 25 minut. Tukaj lahko dodamo na kocke narezan sir (gorgonzolo) in mešamo, da se stopi.
S paličnim mešalnikom juho pretlačimo v gladko zmes (lahko jo precedimo ali ne). Dodamo 2/3 smetane in med mešanjem segrevamo na nizki temperaturi (ne sme več zavreti). Če je juha pregosta, prilijemo še juhe. Po okusu še dosolimo in popramo.Na koncu dodamo še preostalo smetano in okrasimo z origanom, sirom, smetano in sveže mletim poprom.

Še ena čisto enostavna, ampak odlična juha:
cca. slaba kila oranžne buče, olupljene in zrezane na večje kocke
1/2 kg paradižnika, če so večji jih prepolovimo
2 rdeči čebuli, olupljeni in prepolovljeni
4-5 strokov česna, neolupljenih
dve vejici rožmarina
par vejic timijana
olivno olje

Pečico segrejemo na 200.
Vso zelenjavo damo v pekač in pokapamo z oliv.oljem. z rokami dobro premešamo. položino navrh še rožmatin in timijan in pečemo cca. 40-50 min, dokler ni buča mehka (vmes enkrat obrnemo).
Nato pripravimo jušno osnovo (kokošjo, zelenjavno…jaz kar stopim eno zelenjavno kocko v 0,75l vode), stisnemo česen iz lupine in odstranimo rožmarin in timijan. V dveh rundah z dodatkom juhe zmiksamo vso zelenjavo v gosto juho; poskusimo in še dodatno začinimo (ponavadi sol, malo popra).
Postrežemo s kruhki s popečenim sirom / zelišči / česnom…pri nas je hit letošnje jeseni, pa še naši češpli podtaknemo precej zelenjave ;))))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close