bučke
Bučke s pršutom –
v ponvi prepražiš koščke pršuta (se dobijo vakuumsko pakirani odrezki, so cenejši kot navaden pršut), ko so koščki že fajn prepraženi, dodaš na kolobarčke narezane bučke, malo česna, vegete, peteršiljček, bazilika… itd. pražiš, dokler bučke niso že voljne, vendar še vedno hrustljave. Zaliješ s kozarčkom kisle smetane. Lahko zraven k pireju, lahko le samo, pa kos kruha zraven. Mi imamo to radi za hitro večerjo.
T.
Jaz včasih naredim muffine. So fini sočni, za zimo si kar zapakiram v vrečke speštane buče, toliko, kot piše v receptu za eno maso.
Delam po tem receptu:
1 skodelica (250 ml) moke
1 skodelica polnozrnate moke (lahko tudi bela, če ti ni všeč polnozrnata), del moke lahko nadomestiš z ovsenimi kosmiči
2 žlički pecilnega
1/2 žličke soli
3/4 skodelice skuhane in zmečkane buče
1/2 skodelice rjavega sladkorja
1/4 skodelice olja
1/4 skodelice mleka
1/2 skodelice rozin
začimbe (lahko cimet, ingver, vanilija… jaz dam ponavadi kar mešanico začimb za medenjake)
Jaz naredim omako za na metuljčke ali pa svedraste testenine. Bučke narežem na tanke majhne koščke, jih pražim na olivnem olju do mehkega. Potem, če imam , dodam na tanke koščke narezano slanino, popražim še malo in zalijem s sladko smetano. Malo še zavrem in to je to. Zelo zelo dobro (več je bučk, boljše je) in zelo zelo hitro.
Helena
Hojla!
Tudi pri nas doma imamo ogromno buck. Delamo jih na različne načine: pohane, samo popečene s sirom po vrhu, polpete, kakšna omakca,….
Ti pa toplo priporočam, da si jih nekaj zmrzneš in jih tako ješ tudi preko zime. Naša mati to redno dela in je men zlo všeč. Bučke nariba in jih da v posodice. Nato pa iz njih delamo polpete, ki so men FUUUUL dobri. Kaj drugega ne vem če je že delala iz zmrznjenih bučk. Je pa dobra osvežitev pozimi, in še hitro je narejeno.
Lahko pa poskusiš kakšno sladico narediti, mislim da so že bili recepti tu gor!
Lep pozdrav in dober tek
Petra
Bacek prosim nakaj več informacij o polpetih iz zamrznjenih bučk.
nekaj vprašanj – ali polpete že pripravljene zamrzne in potem samo speče
– ali bučke odmrzne in iz teh naredi polpete.
Mislim , da bo prvo vprašanje bolj verjetno.
Prosim , če povprašaš mamo.
Hvala, zelo bom vesela odgovora. Bučke mi še kar rastejo.
Hej,se oproscam,da se vmesavam,ko vam tako lepo tece.
Polpete lahko zamrznes ze narejene ali pa same bucke.Iz zamrznjenih buck rada naredim juhico z dodatkom krompirja,korencka,cebule,cesna petersilja in zacimb.Zakuham riz ali naredim bolj kremno juho in popecene
kocke starega kruha.Ce ne bos dobila recepta za polpete,ga napisem jaz:
Na olju na hitro popecem sveze ali zamrznjene bucke(da izpari voda),dodam petersilj in cesen,ohladim,dodam star kruh namocen v mleku in dobro ozet,jajcek,sol,poper,se malo svezega petersilja in cesna,pest parmezana in oblikujem ploscate polpetke,ki jih povaljam v moki in specem na olju.Ce je preredko, se malo drobtinic.
Lahko pa vse se paniras v jajcku in drobtinah.Ce se hoces izogniti mascobi,
jih das v naoljen pekacek in speces v pecici.
Namesto kruha, dam tudi malo povrete ovsene kosmice,sojine kosmice…
Za popecene in dusene pa jih ne oporabljam,ker izpade kar vodeno.
vedno,ko naredim sveze popecene in dusene,spravim malo v zamrzovalnik.
Lep pozdrav Babi
Ojla Martina!
Upam da nisi obupala, ampak prenavljam si stanovanje in sem celo popoldne delala!
Kar se tiče bučk naša mati da naribane v skrinjo, pol pa iz teh dela polpete. Spodaj bom kar kopijo posta naredila (linka namreč ne znam 🙂
Bučke lahko kombiniraš tudi z mesom, ki ga prej že malo poražiš. Lahko dodaš drobtine. Skratka eksperimentiraš. Evo ti recept:
Meni so svetovno dobri polpeti iz bučk in kosmičev. Sliši se čudno, toda od kar je mami to prvič naredila mi je full dobro! Gre pa nekako takole:
bučke naribaš, malo posoliš da spustijo vodo. Prepražiš čebulo (veliko čebule), ne preveč, da malo postekleni. Vse skupaj zmešaš, dodaš vegeto, peteršilj in kosmiče. Aja, pa še kak jajček, da zadevo mal skupaj drži. Masa naj nekaj časa stoji, da se kosmiči napijejo. Ponavadi se pojavi še voda, omaka in jo enostavno odlijem.
Ponev (teflon) dobro segreješ in kar z žlico dam maso gor in oblikujem polpet. Ko se na eni strani popeče, ga z lahkoto obrnemo. Sam da niso preveč veliki. Lahko delate bolj tanke ali pa bolj debele. Kakor vam paše. Polpeti so pečeni v 10 minutah.
V službi imam enega vegetarjanca in mu je zadeva zlo všeč. Lahko kombinirate tudi z drugimi živili (malancani ali kaj podobnega). Sem jih pekla tudi že na pikniku in so bili vsi zadovoljni.
Rada jih imam tudi narezane na kolobarje, ki jih posoliš in nato popečeš na teflonu. Tik preden so pečeni, dam na eno stran malo sira in origano. Ali pa kak košček slanine. Mjami!
Pa dober tek!
Petra
Uh, Helena, tole je tako dobro, da sem naredila v četrtek in potem v soboto še enkrat (ja, meni so tudi še enkrat znorele bučke na vrtu). In to celo brez slanine.
KOMPOT IZ BUČ
2 Kg bučk nareži na kocke, namoči čez noč v vodo (toliko vode, da prekrije buče), ki ji dodaš 1,5 dcl vinskega kisa. To odcediš.
2 l vode
40 dkg sladkorja
3 cimetove palčke to vse zavri
2-3 nageljeve klinčke
sok 1-2 limone
Ko to zavre dodaj odcejene buče in kuhaj 15 min, da posteklenijo. Na koncu dodaš še 1 dcl ruma. Vroče naložiš v kozarce in zapreš!
Super kompot, podoben okus kot hruške.
Forum je zaprt za komentiranje.