Bučke Uchiki kuri
Letos sem kupila seme bučk Uchiki kuri, ki jih je kot novost prodaja Semenarna Ljubljana. Na zavojčku je pisalo, da jih enostavno prerežeš, položiš v pečico, spečeš in ješ. Toda: kdaj so primerne za pripravo??? Trenutno so oranžne pomarančne barve? Naj jih že potrgam? ČE IMA KDO IZKUŠNJE S TEMI BUČKAMI – PROSIM SVETUJ MI!!! V knjigi Ruth Podgornik Reš “Čarobni svet buč” tega podatka ne najdem.
Dobro jutro bučkarji.
Včeraj mi je pod roke prišla knjiga Čarobni svet buč, in za “hokaido” ali Uchiki Kuri bučko piše sledeče (citiram):
Čas od setve do pobiranja plodov: 95 dni
Oblika in velikost ploda: čebulasta, široka 11-20 cm
Lupina: intenzivno oranćno rdeča, siva ali zelena, mehka
Meso: oranžno, čvrsto, z veliko karotena, okus rahlo spopimnja na škampe
Teža ploda: 1 – 1,5 kg
Št. plodov na rastlino: 5 – 8 plodov
Tip rasti, dolžina vrež: dolgovrežna, 3 – 5 m
Poraba prostora: 3 m na kvadrat
Čas skladiščenja: 6 – 7 mesecev
Uporaba: za juhe, pireje, narastke, gratinirane jedi, kolače
Posebnosti: naročimo lahko “hokkaido mix” (oranžne, sive in zelene).
Gurman, mislim da je vaša buča druge sorte.
Lep pozdrav vsem.
Seveda, z veseljem. Upam, da bo tudi vam všeč
Bučna juha
SESTAVINE za 4 osebe
600 g buče
3 krompirji, srednje veliki
manjša čebula
3 stroki česna
vejica peteršilja
žlica kisle smetane
100 ml mleka
žlica oljčnega olja
Krompir olupimo, operemo, narežemo na koščke in ga damo kuhat. Čebulo in česen sesekljamo in opražimo na oljčnem olju. Buče olupimo, narežemo na koščke in pražimo skupaj s čebulo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo. V posodo damo kuhan krompir, bučke, čebulo in vse spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo 500 ml vode, še boljše pa jušne osnove in kuhamo 15 minut. Prilijemo mleko, dodamo kislo smetano in peteršilj.
Preden postrežemo lahko prepražimo bučna semena in jih potresemo po pripravljeni juhi in pokapljamo z nekaj kapljicami bučnega olja, kar doda okus in lepo dekoracijo.
Ko so buče zrele, jih je naenkrat veliko in jih ne moreš vseh porabiti. Takrat jih jaz razrežem na kocke ali naribam, spravim v vrečke in v skrinjo, pa lahko še pozimi kuham to juho.
lep dan želim
Se oproščam, ker tako dolgo nisem odgovorila – računalnik je bil zaradi težav z upravljanjem na servisu.
Bučke sem pobrala, čeprav je bilo na lupini še nekaj zelenih prog.
Pripravila pa sem bučno juho in pecivo z bučami in pehtranom. Rezultat je bil zelo okusen. Če koga zanimajo recepti, naj sporoči! Bridget, tvoj recept pa moram še preizkusiti. Hvala za pomoč!
Zdenka
Forum je zaprt za komentiranje.