bucke, melancani-v cem je fora priprave?
Zivjo!
Saj sem vas pred nekaj meseci ze sprasevala, pa vas bom, ker obe zelenjavi naravnost obozujem, zdaj se enkrat:
v cem je fora, da meni popecene bucke vedno “skupaj padejo” in so popolnoma mokre?
Kako jih pripravite vi, kako jih pecete?
Kaj pa recept za ocvrte? Prav tako pa recept za melancane, pecene in ocvrte?
Je fora v predhodnem soljenju? Morda narezem pretanke rezine?
Draga nasa Babi in pa seveda vsi ostali kuharski frajerji in frajerke, zelooo bom vesela vasih odgovorov!
Pozdravcek iz sluzbe (kjer ze razmisljam o kosilu, haha), Vesna
Bučke na sto načinov. Se hecam, ker letos smo se jih pa res prejedli.
Pripravljam jih kot zrezke, kot jabolčni zavitek ali pa cvrem v drobtinah.
Če bučke niso prevelike, jih samo olupim in narežem na kolute. Povaljam v moki, jajcu in drobtinah in cvrem kot meso. Solim jih šele, ko so pečene.
Pri bučnem zavitku je postopek enak kot pri jabolčnem. Pa še okus je podoben.
Za zrezke pa buče naribam, dodam na drobno sesekljano čebulu, malo česna, peteršilja, mlete paprike, poper, sol, jajce in moko.
Vse zmešam in z žlico polagam v ponev, kamor vlijem za prst debelo olja.
Naj te ne moti, ker je zmes bolj ko ne tekoča. Takoj ko daš v ponev, se
bo lepo zapeklo.
Lahko pa bučke narežeš na manjše kolute (jaz ponavadi vzamem cukine-
tako jim pravimo- tiste lepo zelene), jih samo z obeh strani zapečeš kar
v toasterju, položiš na krožnik, posuješ z drobno narezanim česnom,
posoliš, preliješ z olivnim oljem in malo kisa. Da bo še bolj okusno, na isti način spečeš melancane in jih pomešaš k bučkam. Super.
Lep pozdrav
Draga vesna!
To da ti bučke padejo skupaj in so mokre je bolj ali manj čisto prav. V bučkah je zelo veliko vode, kijo ob toplotni obdelavi pač spustijo. Morda se bolje kot ponev obnese žar plošča malce naoljena. Na rešetki nad ogljem (če jih nič ne namastiš) postanejo suhe in neužitne kot papir. Obe vrsti zelenjave vpijeta kar precej maščobe zato je treba biti pri doziranju kar previden. Tudi če jih zapečeš do zlatorjave barve, bodo potem še vedno oddale malo vode. Pečene potem mariniraš po okusu (olivc in acceto balsamico), česen, peteršilj, sol – podobno kot pečene paprike. Lahko odstoji tudi kak dan v hladilniku. Jaz se običajno melancanam izogibam, ker zaradi strukture svojega mesa vpijejo maščobo kot goba in lahko pride končni izdelek precej masten. Načelno se melancane soli v naprej zato, da se iz njih izluži morebiten grenak sok (zato se jih tudi splakne in popivna). Bučke pa lahko soliš šele na koncu, ker po soli še bolj izdatno spustijo vodo.
lp tinca
Hej,Vesna! Nisem ti takoj odpisala,ker je odgovor kar tezak.Zdaj ti je Tinca
ze skoraj vse razlozila.Zlasti,kar se vpijanja olja pri melancanih tice.
Jaz delam bucke(in drugo tako zelenjavo najraje v voku zelo na hitro,da je se malo hrustljavo.Na koncu primesam se petersilj in cesen in malo pokrijem,da se vse usopari,sokovi premesajo in sprostijo arome.
Bucke pa imam vcasih rada tudi malo bolj mokre.Dodam malo p.sgostega soka.Ves,nacinov je veliko.
Melancane imam pregresno rada v vseh oblikah.Najraje jih naredim na zaru,ker tam ne rabis veliko mascobe,pa tudi bucke naredim tako.Ce si pazljiva,se ne izsusijo kot papir.Pac malo prakse!Jih pa mariniram v olivnem olju,saj ni nujno,da se v njem utapljajo kot vidim na nekaterih delikatesnih pultih,ko mi je kar slabo.Malo jih poskropim in premesam,pa malo limoninega soka. Ocvrte v drobtinicah so pa moje prav hrustljave.
Vnuk jih je jedel rad ze pri enem letu.Morajo biti pa mlade,z nezno teksturo.ajboljse so domace podolgovate,ceprav malo zaokrozene.Rahlo popikajo,velika razlika od tistih uvozenih,ki zgledajo krasne,debele,pa razocaranje – vlaknate in brez okusa.
Ves,vcasih je tezko kaj razloziti,v zivo pokazati je lazje.
Za vzpodbudo ti posiljam krasen namaz iz melancan.Prav?
Cele melancane peces v pecici pri 180 stopinjah 1 uro.Malo ohladis,tanko olupis.meso narezes na kockice,ga das v multipraktik in dolijes malo olivnega olja.Dodas poper,sol,cesen,petersilj,kaksno narezano olivo,kaper-ne prevec,samo za zacimbo,malo lim.soka,to zmes zmiksas v homogeno maso.Verjetno bos morala se dodajati olje po kapljicah.Mora biti lepo mazivo.Lahko dodas tudi avokado.Dobro na toplih kruhkih,ali pa postrezeno v testenih pastetkah. Cimboljse so melancane,temboljsi je namaz.Ko kaj peces v pecici,izkoristi in dodaj se melancano ali dve,kolikor bos pac rabila.Za naju dva z mozem naredim iz dveh,neprevelikih.Stoji tudi v hladilniku,ce naredis za veckrat. Ciper,Grcija,Izrael…to je domovina tega.
Ti misli uhajajo k malcku? Moja deklica je ostala z varusko,ko je imela cela 2 meseca.Sem mislila,da me bo konec,prvi teden.Tako je bilo vcasih!
Tako sem vesela za vas,ko ste lahko toliko casa z otrockom.
Lep pozdrav in cimvec soncka v jesenskih dneh Babi
Probaj z gratiniranimi bučkami.
Bučke narežeš na koščke, jih skupaj z česnom čebulo in začimbami popražiš v ponvi, da spustijo sok. Medtem zavreš vodo (priblizno 0.5L)
Najprej ponev za gratiniranje namažeš z oljem, vanj vsuješ bučke z ponve, čez preliješ juho in potreseš z drobtinami.
Upam da nisem kaj spustila…
se pa splača poizkusiti
Forum je zaprt za komentiranje.