Najdi forum

buče

Lep pozdrav vsem!

Včeraj sem na vrtu odrezala prvo letošnjo bučo. To je tista podolgovata, temno zelena. Ker znam skuhati samo omako ali pa ocvreti narezano na rezine, me zanima, kaj iz nje še lahko pripravim. Vesela bom vsake ideje!
Hvala vnaprej!

Kako velika pa je?

Bučkine polpete:

Naribaj kot jabolka, posoli in pusti da da vodo. Nato jo ožami, dodaj sesekljan peteršilj, česen, poper, jajce in malo moke. Z žlico zajami in daj na razgreto maščobo. malo potlači, da bo kot polpeta. Zraven paše krompir, solata

IZ buče lahko narediš tudi zavitek. Namesto jabolk daš naribane bučke.

Dober tek

Polnjene bucke:
prerezes na pol, izdolbes, naredis maso s katero bucko napolnis in specec v pecici
masa:mleto meso, nasekljana zelenjava, skuta, disavnice,cesen, cebula, poper sol, bazilika… gobe itd. proti koncu cez das nariban parmezan ali mozzarelo, da se zapece, postrezes

lahko naredis tudi kremno juho: bucke narezes,preprazis na mali cebulici, dodas cesen, vse skupaj skuhas v vodi, ki ji dodas zelenjavno kocko, zmiksas, dodas smetano, na koncu lahko se zlicke stepene nesladkane sladke smetane.

ITD

Če ni prevelika, bo dobra tudi kot solata. Po dolgem narežeš na čisto tanke rezine. Popečeš na žar ponvi. Zlagaš v skledo rezino ob rezino, da se čimmanj dotikajo. Soliš, popraš, dodaš na drobno nasekljan česen, olivno olje in limonin sok. Jaz dodam tudi nekaj kapljic balzamika. Na koncu posuješ z meto. Lahko tudi s peteršiljem, ampak meta da eno tako fino svežino, ki v teh dneh nekako bolj paše. Fino je, če se zadeva kakšno uro marinira, ni pa nujno. Včasih dodam tudi nekaj kaper ali oliv.

Vsi zgornji recepti so super – preverjeni. Jaz jih porabim tudi:

– za otroke spečem palačinke, nato pa masi za palačinke dodam naribane in ožete bučke, peteršilj, česen, poper, sir…in spečem malo debelejšo palačinko – se mi zdi malo manj mastno kot polpeti

– na žaru – na zapečene bučke (ali jajčevce) dodam paradižnik, origano, sir in tržaško omako..

imam pa dve vprašanji glede bučk: letos imam sadiko, katere plodovi so svetlo zeleni, bolj v obliki rožice. Soseda mi zatrjuje, da so jedilne…ali so?
Ali se bučke lahko uživajo tudi surove? Jaz jih za solato blanširam oz. skuham da je še malo čvrsto, pa nisem prepričana, če delam prav. Včasih bi v mešano (npr.grško) solato narezala malo surovih bučk. Bi to šlo?

lep dan vsem skupaj!

Bučke v obliki rožice so uzitne . Imenujejo pa se Patison ( Tako nekako). Te lahko tudi vlagate kot kumarice. Morajo biti pa male.

Surove bučke so krasne. Morajo pa biti čimmanjše in čvrste. Lahko poskusiš takole. Bučke narežeš na kolobarčke in razporediš po krožniku. Soliš, popraš in pokapaš z olivnim oljem. Čez vse naribaš parmezan in pustiš stati par ur. Nekakšen carpaccio. Pri nas ga vedno hitro zmanjka.

Hojla!
Ravno včeraj sem naredila bučni narastek in je božansko dober še otroci, ki jim drugače niso preveč všeč so jedli kot za stavo.
3 bučke narežeš na tanke rezine in jih podušiš na olivnem olju, dodaš nasekljan česen in petešilj in ohladiš.
Medtem namočiš 10 dag drobtin z 1dcl mleka.
Dobro speniš 3 jajca, dodaš sol, poper, ohlajene bučke in namočene drobtine dobro premešaš, dodaš še nariban parmezan, streseš v pekač in pečeš približno 30 min.

Solata poleg pa jedi z žara mmmmmmm……..

Bučke olupim narežem na kolutke in prekuham v slani vodi jih ocedim in ohladim ter dodam česen, preteršilj , olivno olje ,kis,sol in poper.Postavim jih v hladilnik potem pa njam…njam

Bučo (če je večja, najprej odstranim seme) narežem na kocke, prav tako na koščke narežem eno papriko (lepo je, če je rdeča, ni pa nujno). Olivno olje v ponvi segrejem, nanj vržem sesekljan česen, takoj zatem dodam narezane bučo in papriko, in na vročem ognju pražim par minut. Dodam na kose narezan paradižnik in vse skupaj pražim še par minut. Seveda vse skupaj solim. Jed je gotova v ca. 10 minutah, zelenjava mora biti še malce trda.

Lahko pa namesto buč uporabiš malancane, ali pač kombiniraš. Dobrodošlja je tudi vsa ostala zelenjava (kolerabice, mlad stročji fižol, mlad grah, mlado korenje….), pač po okusu in glede na zalogo na vrtu oz. v hladilniku.

Poleg se odlično prileže mlad krompir, pečen v pečici (seveda obvezno v olupkih), ki pa se (žal) peče dlje od zgoraj omenjenih 10 minut. Če pa ne gre brez mesa, pa karkoli od mesa, v teh poletnih dneh bi priporočal kaj z žara (odlični so zrezki iz puranovega bedra).

Jaz mlade bučke kar naribam med mešano solato – tako kot korenček, pa nam je vsem dobro.

Seveda delas prav,ce jih blansiras,da so semalo trde.Mislim,da so majhne trde bucke dobre tudi surove narezane na tanko med srbsko solato.Stvar okusa.Morajo biti pa cimmanjse.Babi

vsem prav lepa hvala za ideje!
upam, da bom drugič tudi jaz vam lahko pomagala.

lep pozdrav!

Jaz jih delam tako kot MARINKA vendar namesto moke uporabim ovsene kosmiče, ki še dodatno popijejo vodo (v naribane buče za eno uro dodam kosmiče šele nato delam naprej). Jih pa naredim tudi za v skrinjo in še zmrznjene pečem na majhnem ognju)

Pa dober tek ob vseh teh receptih z bučami.
Heli

DA pristavim še jaz lonček, mož trenutno hujša oz. pazi na postavo, pa sem nama bučke narezala na cca. 3 mm kolutke in jih popekla brez maščobe v ponvi, potem dala v posodo in poporala in zelo malo posolila z vegeto. Te sem mu servirala še tople v polnozrnati žemlji in rezini sira…..za spremembo in še kdaj …..je bilo božansko…da za spremembo v sendviču ni kumar, paprike ali paradižnika….

Bučke narežeš na 1 cm debele rezine, posoliš, na vsako rezino položiš rezino sira in drobno narezanega česna, daš na pomaščen pekač in v pečico toliko, da se sir stopi in malce zarumeni. bUčke niso povsem mehke ampak še malo hrustljajo.

Buckin curry: zlico olivnega olja in zlico sesekljane pancete segrejem, gor cisto malo popecem 1 nasekljano cebulo. 1 vecjo bucko narezem na kolesca (nikoli ne lupim, ce so pa pecke ze velike, odstranim osemenje), dam k cebuli, dodam veliko zlico curryja in veliko sesekljanega cesna (ljubitelji cesna so navduseni, drugi pa malo manj). Premesam in dusim kakih 5-8 minut, da bucke ostanejo se malo trde. Na koncu svez zelen petersilj. Za spremembo lahko dodamo na vsak kroznik zlico kisle smetane ali malo naribanega sira.

buče so zelo dobre tudi vložene v kisu

pripraviš jih lahko na več okusov – kot kisle kumarice, gobe…

bučke olupiš, nareže na poljubne koščke, malo prevreš v pripravljenem kisu, jih naložiš v kozarce in še tople zapreš, zaviješ v deko, da se ohladijo.

Pozdravljene!

Mene pa malo čudi, da jih za solato skoraj vsi pokuhajo ali popečejo. Jaz naredim mešano solato iz vsega kar imam pri roki. Npr. paradižnik, kumare, paprika, bučke, čebula,….., vse na tanko narežem ali naribam in naredim solato z oljem ali pa s kislo smetano. Super! Res pa je, da za surove porabim samo čisto mlade bučke, ki jih niti ne olupim. Drugače pa obstoja super knjiga, o bučah kjer je polno tudi zelo dobrih receptov, lahko si jo sposodiš tudi v knjižnici, kot sem si jo jaz, naslov pa je Čarobni svet buč od avtorice Ruth Podgornik Reš. izdala pa jo je založba Kmečki glas. LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close