Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Buča kot priloga

Buča kot priloga

Imam nekaj buče, še sveže, včeraj načete. Buča je precej velika, lupina je močno oranžna, meso diši nekam “sladko” – če kdo iz tega opisa ve, za kakšno vrsto buče gre.
Rada bi jo nekako pripravila kot prilogo k puranjemu mesu in krompirju. Kaj bi bilo najboljše?
Razmišljam, da bi pripravila meso, pečen krompirček, pa neke vrste bučin pire. Mislim si, da bi bilo fajn bučo skuhati, pretlačiti, manjkajo mi pa ideje za ustrezne začimbe, ki bi sodile zraven (za kuhanje ali kasneje za pire). So začimbe sploh potrebne (no, razen soli seveda) ali je buča sama po sebi dovolj aromatična reč? Je sploh primerna za k puranjem mesu in krompirju?
Hvala za pomoč – do zdaj sem iz buče pripravljala samo muffine (sladke, s cimetom, klinčki, ingverjem…), “na slano” je pa še nisem pripravljala in bom pomoči vesela. Z iskalnikom nisem našla taprave reči – če pa kdo ve zanjo, bom pa tudi linka zelo vesela.

Pire iz buce po mojem ne gre k pecenemu krompirju, ker je oboje skrobna zadeva.

Buce (zimske in poletne) so svezega, ampak precej nevtralnega okusa, tako da odlicno poberejo domace in eksoticne zacimbe.

Pri nas gre zelo dobro v promet curryjeva omaka z buco, ce imate radi eksotiko – koscke buce poprazis na cebuli, potreses s curryjem, malo zalijes, zdusis in zacinis s cesnom in koriandrom ali petersiljem. To je tudi najpogostejsi nacin uporabe (curryjeve jedi so namrec na mizi vsaj enkrat na teden) v moji kuhinji.

Bucni narastek: priblizno kilogram buce speces v pecici ali skuhas na pari, pretlacis ali zmiksas, dodas sol, poper, muskatni orescek, 2-3 rumenjake, beljakov sneg, malo parmezana ali fete in malo kisle smetane, kake 3 zlice moke ali drobtin. Kolicine so priblizne, ni toliko vazno, ali je malo vec ali manj. Speces v pecici. Zelo dekorativna jed, ce jo peces v rebrastem modelu za narastek z luknjo in jo serviras na velikem krozniku z raznimi prilogami iz kuhane ali dusene zelenjave.

Kose buce lahko peces med krompirjem za prilogo, jaz vmes namecem cele stroke cesna in polovice cebule. Nasploh jo lahko uporabis tako kot krompir, le da vsebuje nekaj vec vode.

lp, proxima

Iz opisa se vidi, da gre za škrobno bučo, kot je rekla že Proxima. Od teh jaz poznam samo hokaido bučo, o tej lahko z iskalcem najdeš zelo veliko.

Iz hokaido buče je meni daleč najboljša juha. Na kocke narezano bučo (z lupino vred, četudi je še tako trda) samo skuhaš, zmiksaš s paličnim in soliš. Meni je to vse in dovolj, hokaido buča je sama po sebi dovolj aromatična. Mogoče malo popra. In kakšen ščepec sesekljanega peteršilja menda paše na vsako juho.

Drugače jo preprosto daš peč med krompir (ali namesto krompirja), kot je že tudi rekla Proxima. Razen malo soli jaz sploh ne bi dodajala drugih začimb. Poskusi najprej brez, potem boš videla…
Iz pireja menda delajo bučne njoke, polovico pretlačenega krompirja zamenjaš z bučnim pirejem.
In… iskalec.
LP Mimi

Ljubljančanka je 07-12-06 15:24
poslala en doooooolllllgggg post samo o bučah. Samo to imam prekopirano, a tako bo iskanje lažje, a ne?
LP Mimi

Tole je bilo mišljeno

Meni je pa nekaj najboljšega na svetu ta oranžna buča pečena v pečici, ravno včeraj jedla! 🙂 No, zdaj jeseni in pozimi, ko se še dobi, jo pečemo več ali manj vsak teden 1-2 krat.
Ni boljše (in bolj zdrave) sladice!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close