Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Bruto – prevoz na delo – malica – prispevki = neto?

Bruto – prevoz na delo – malica – prispevki = neto?

Prosim za razlago:
– delodajalčev bruto
– bruto

hvala.

A pa si ti čisto pri sebi?
Operiraš z enimi hipotetičnimi ciframi, v roki pa nimaš NIČ. Ne bi prej počakala na plačilno listo????

Kar se tiče prevoza, si pa morala sama sporočit, koliko km se voziš. Če je javni prevoz, ti plačajo javnega, drugače pa po km avto.

Ne pa že v naprej pizdit.

Imeli smo tako sodelavko ki se je ob najmanjši stvari razburila. Da nisi to ti? Na srečo je ni več z nami.

Bruto plača je plača pred odtegnitvijo prispevkov v breme delojemalca in akontacije dohodnine.

Neto plača je bruto plača zmanjšana za obračunane prispevke v breme delojemalca in akontacijo dohodnine.

Bruto strošek delodajalca je bruto plača povečana za prispevke v breme delodajalca in morebitnim davkom na izplačano plačo.

Osnova za izračun akontacije dohodnine je po novem bruto plača vključno z stimulacijami oz. bonitetami, zmanjšana za obračunane prispevke v breme delojemalca, zneske splošne, osebnih in posebnih olajšav.

Še zmeraj sem prepričana, da je v pogodbi zapisana tvoja bruto plača in ne bruto bruto plača (torej celoten strošek plače delodajalca).

Ko dobiš v roke plačilno listo in boš imela ob sebi še pogodbo o zaposlitvi, se še enkrat oglasi.

OK hvala zaenkrat!

lp

Še zmeraj sem prepričana, da je v pogodbi zapisana tvoja bruto plača in ne bruto bruto plača (torej celoten strošek plače delodajalca).

Ko dobiš v roke plačilno listo in boš imela ob sebi še pogodbo o zaposlitvi, se še enkrat oglasi.[/quote]

To itak.
Je pa zanimivo, da bi se izračun dejansko izšel, če bi 1500 vzeli kot bruto bruto.

[/quote]

Ne mešat prevoza in malice k plači! To ni noben svašta, ampak tebi nekaj ni jasno.
Ti na račun dobiš nakazano neto plačo plus nadomestilo za prevoz in malico. In seveda za večjo razdaljo dobiš večje stroške prevoza. Samo teh stroškov ne smeš prištevat k neto plači. Prevoz in malica tudi nista vključena v bruto, niti tvoj niti delodajalčev.[/quote

Samo ena pripomba:

Prevoz in malica je delodajalčev bruto.

Prazniki in dopusti so plačani.[/quote]

Praznike in dopust sem upoštevala pri prevozu in malici.

Lepo so me nasankali….v prejšni službi sem dobila 1.600,00 bruto in sem sedaj si mislila, da ni neka velika razlika v plači, če grem na 1.500,00 se pa vozim pol ure manj v eno smer…

Vsi ki menjavate službe – naj vam točno specificirajo kaj boste dobili izplačano![/quote]

Zato pa podpišeš pogodbo o zaposlitvi, kjer naj bi bilo vse točno specificirano, od bruto plače, nadomestila za prevoz in prehrano, dodatki…

ne, pa ni.
prevoz in malica so drugi stroški dela, ne pa bruto plača, ne od delojemalca in ne od delodajalca.

Ti dobiš neto plačo. Če dodaš še prispeveke s tvoje strani in akontacijo dohodnine, prideš na tvoj bruto, ki mora biti zapisan v pogodbi. Ta pa je sestavljen iz osnove, kjer se upošteva delovne dneve, pa dneve bolniške, prazniki in dopust. Potem pa se doda še dodatek na delovno dobo (0,5% na leto). Potem na ta znesek delodajelec plača še prispevke plus prevoz in prehrano.

Ne pozabi, da se se ti upošteva še splošna davčna olajšava plus morebiti olajšave za otroke. Morda ti od netop odštevajo tudi sindikalno članarino,…..

Ko boš dobila plačilno listo, se pa le oglasi s konkretnimi ciframi.

ne, pa ni.
prevoz in malica so drugi stroški dela, ne pa bruto plača, ne od delojemalca in ne od delodajalca.[/quote]

Res je – se pa reče bruto masa plač – to pomeni koliko mora za plače, prispevke in povračila zbrati na računu.

Barca!

Kaj pa če imajo malico plačano maksimalno 6,12 €?

Prazniki in dopusti so plačani.[/quote]

Praznike in dopust sem upoštevala pri prevozu in malici.

Lepo so me nasankali….v prejšni službi sem dobila 1.600,00 bruto in sem sedaj si mislila, da ni neka velika razlika v plači, če grem na 1.500,00 se pa vozim pol ure manj v eno smer…

Vsi ki menjavate službe – naj vam točno specificirajo kaj boste dobili izplačano![/quote]

V januarju ni bilo praznikov – so padli na soboto in nedeljo – fond ur je 168 ur – dva dni dopusta sta tudi 2x manj povračila prehrane in prevoza, se pravi 19 x prehrana in 19 x prevoz.

Meni nakažejo na isti dan dva zneska: posebej neto plačo, posebej pa prevoz in prehrano. Če bo tako pri tebi, ti bo štimalo. Mogoče prevoz in prehrana še nista bila nakazana (sta bila po 14uri)?

Takole:

neto plača
+ prispevki delojemalca
+ akontacija dohodnine
= bruto plača
(ta vsebuje tudi dodatke na delovno dobo, pogoje dela, stimulacije, bonitete…)

+ prispevki delodajalca
= bruto bruto plača

+ prevoz
+ prehrana (če je delodajalec ne zagotavlja v gost.obratu, menzi…)
= masa za izplačilo plače

Dodatni strošek delodajalca so še povračila dnevnic in potnih stroškov za službene poti.

Višina prehrane pa v gospodarstvu ni natančno določena, določen je splošni minimum (trenutno 3,73€) in pa z Uredbo o povračilu stroškov (UREDBA O DAVČNI OBRAVNAVI POVRAČIL STROŠKOV IN DRUGIH DOHODKOV IZ DELOVNEGA RAZMERJA http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591/uredba_o_povracilu_stroskov), lahko ga dodatno zviša še kaka Panožna kolektivna pogodba, določen pa je tudi maksimum, ki se še obravnava kot povračilo, trenutno 6,12€).

Podjetje lahko izplača za prehrano tudi 15€, če želi, le da je razlika nad 6,12€ davčno obravnavana na delavčevi strani kot del neto plače (torej je potrebno plačati prispevke in dohodnino kot pri plači), pri delodajalcu pa kot poslovno nepotreben strošek.

mene zanima za kaj jaz nimam placen prevoz a mam ze stalno pogodbo,,a je to dovoljeno al je krsitev zakona,,,,kjer se vozim iz velenja a delam v ljubljani,preselil sam se v velenje in mi zdaj nisu dali za prevoz,,,,prosim za odgovor,,v cem je fora ,a podjedje to dela v svojo prid al se ocitno igra z zakonom

mene zanima za kaj jaz nimam placen prevoz a mam ze stalno pogodbo,,a je to dovoljeno al je krsitev zakona,,,,kjer se vozim iz velenja a delam v ljubljani,preselil sam se v velenje in mi zdaj nisu dali za prevoz,prosim za odgovor,,v cem je fora ,a podjedje to dela v svojo prid al se ocitno igra z zakonom

mene zanima za kaj jaz nimam placen prevoz a mam ze stalno pogodbo,,a je to dovoljeno al je krsitev

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close