bruto= neto
Pozdravljeni,
Imam sp. Naročnik mi želi izplačevati 4 eur na uro neto za opravljeno delo. Zanima me koliko je to bruto, da podam pravilni znesek na računu in kaj bi bilo potrebno upoštevati pri bruto znesku, da mi čistega ostane 4 eure. Ali je možno kje dobiti kakšen vzorec kako se napiše račun.
Hvala in lep pozdrav
Za vzorec računa poglejte en prejeti račun, ki ste ga dobili.
Koliko opredeliti urno postavko, da vam ostane čisto 4€, je odvisno tudi od tega, koliko mesečnih stroškov prikažete, kakšna bo bilanca, saj je posledično od tega odvisno koliko boste konec leta plačali dohodnine, v kater razred se boste uvrstili za plačevanje prispevkov.
Če boste imeli veliko izdanih računov, to pomeni vaš prihodek in glede na stroške dobite osnovo za dohodnino.
Predlagam, da vaš računovodja pregleda vaše poslovanje in vam svetuje, saj je za tako oceno potrebno pogledati predvideno poslovanje.
Za netto izplačilo 4 €/h bo treba urno postavko ovrednotiti nekako 12 €/h bruto. Zakaj je temu tako, si poglejmo na primeru:
Leto ima 52 tednov po 5 delovnih dni + 1 dan, torej skupaj maksimalno 261 delovnih dni, kar znese 2088 delovnih ur – vendar zgolj v teoriji. Torej vaš zaslužek stoji na predpostavki, da želite zaslužiti 8.352,00 EUR na leto, oz. 696,00 EUR na mesec netto.
Vendar če pogledamo, bi verjetno bilo dobro upoštevati, da kak dan tudi ne boste delali, saj si boste privoščili tudi kak dan dopusta, pa tudi pol ure za malico na delovni dan bi bilo dobro šteti zraven, pa strošek malice.
Pa poglejmo… 20 dni dopusta predstavlja 160 delovnih ur. Pol ure za malico dnevno predstavlja na letni ravni 130,5 delovne ure. Skupaj torej 290 delovnih ur manj. Ostane jih še 1800 na leto. Od teh 1800 odpade še vsaj 20% na režijska opravila, če ste zelo učinkoviti, kar pomeni da zmorete efektivno delati cca. 1450 delovnih ur na leto, oz. mesečno cca. 120 delovnih ur v povprečju.
Če sedaj pogledate s tega zornega kota, morate 696,00 EUR razdeliti na teh 120 ur, kar vašo uro zviša na slabih 6 evrov.
Ne pozabite upoštevati, da lahko tudi zbolite in da si kot s.p. bolniško do 30 dni plačujete sami. To pa pomeni 1/8 leta, oz 12,5%. Če hočete to povprečiti na uro, pride nekako vaša ura že 7,25 evra.
Na koncu seveda ne gre pozabiti, da predstavljajo prispevki cca. 38,2% vsega podjetnikovega dohodka. Del dohodka pa vzame tudi dohodnina. Če upoštevaje zgolj prispevke lahko vidimo, da je treba netto uro množiti s približno 1,6 da pridemo do bruto ure, kar znese v tem primeru cca. 12 evrov za končno ceno ure.
Da, da … podjetniška ni lahka, zavedajte se tega…
Lep pozdrav,
P.J.
Če boš delal izključno za enega naročnika, je morda malo lažje, ker si lahko narediš izračun na mesečni ravni.
Za stroške verjetno veš, kakšne imaš. Prispevke tudi. Upoštevaj še malico in tako kot je napisano že zgoraj, tudi dopust, ko evrčkov ne bo. Bolniška odsotnost lahko je, lahko ne, a večinoma s.p. kar ne zbolevajo (seveda, saj bi v tem primeru obubožali).
No, jaz sem ti ob cirka 200 evrih stroškov (to sem dala kar eno cifro) plus 120 evrov malice plus 280 evrov prispevkov in ob upoštevanju letnega dopusta izračunala, da bi moral imeti urno postavko 8,5 evra bruto, da bi ven dobil čiste 4 evre na uro.
Poglejmo morda še iz drugega zornega kota, da bo bolj razumljivo. Vzemimo za primer minimalno plačo, ki je tam nekje okoli 562 evrov. Če zaposlenemu pripada še malica v višini npr. zgolj 3,75 EUR na dan, je to cca. 645 EUR na mesec.
Če pogledam zgornji znesek z očmi samostojnega podjetnika (torej delodajalca), iz njega izhaja, da mora plačati še cca. 162,50 evrov t.i. prispevkov iz plač in cca. 118,50 evrov t.i. prispevkov na plače, ter cca. 10 evrov akontacije dohodnine, kar znese cca. 936,00 evrov prometa na mesec, če si hoče podjetnik izplačati “minimalca” in malico vsak mesec.
Če sedaj pomislimo, da delavcu pripada še regres v višini cca. 750 evrov bruto, je to na letni ravni cca. 12 tisoč evrov bruto. Kot smo že ugotovili, pa je treba upoštevati tudi dopust, ki znese ravno nekje en delovni mesec na leto vse skupaj (saj tudi prazniki, ko se ne dela, s.p.-ju niso plačani).
Torej mora s.p. za “minimalca” in 3.75 evra – tukaj mislim realnega – stroška malice na leto ustvariti vsaj 1.100,00 evra prihodkov (iz svojega dela) na mesec. Iz tega izhaja, da za opisani dohodek mora podjetnik računati 6,35 evrov na uro bruto, da dobi cca. 3,25 evra na uro netto vsak mesec.
Če pogledamo torej sedaj netto urno postavko 4,00 evre, predstavlja to plačo v višini 696,00 evrov netto na mesec. Za takšno plačo (pojetnikov zaslužek) je treba plačati že dobrih 240 evro prispevkov iz plač in dobrih 170 evrov prispevkov na plače, ter slabih 100 evrov akontacije dohodnine. Skupaj z malico to nanese 1356,00 evra oz.16.272,00 evra letno.
Če k temu prištejmo še malico, enako kot zgoraj, torej cca. 862 evra na leto in še regres v višini 750 evrov bruto, pridemo na številko 17.844,00 evra na leto, ki jih mora naš podjetnik zaslužiti v 11-ih delovnih mesecih, kar pomeni 1625,82 evra na mesec, oz. 9,34 evra na uro.
Zakaj mi je prišlo slab evro več, kakor kolegici zgoraj pa bo videla, ko prejme odločbo o odmeri dohodnine. 😉
(Vedeti morate namreč, da boste tisto, kar ste “prišparali” pri manjših davkih in prispevkih čez leto dobili “poračunano” pri odmeri dohodnine – če si seveda te 4 evre netto dejansko prikazujete)
Hja, dohodnino je težko prištevati k brutu, ker ne poznamo celotne finančne situacije človeka: morebitne dodatne olajšave in morebitni drugi viri prihodkov. Lahko ima pet otrok in niti ne more izkoristiti celotne olajšave. Lahko ima pa toliko ostalih prihodkov, da pade v najvišji razred, in samo dodaten evro na uro ne bo dovolj.
Če vprašaš mene: dohodnina je “naš” problem.
Seveda, se popolnoma strinjam. Zgoraj sem podal kolikor toliko “čist” primer, za ilustracijo. Vsi pa se trudimo zadeve optimizirati, kolikor se le da.
Kar želim izpostaviti je, da se ne bi komu zgodilo kot meni, že leta nazaj, ko sem še kot “popoldan’c” delal za firmo, v kateri sem bil v službi in pozabil upoštevati, kako zadeve stojijo, potem pa me je pri dohodnini ob prejemu položnice “zabolela glava” (pa še želodec zraven).
Zaćeniki pogosto pozabimo kako malenkost, ki krat 12 kar nanese.
Forum je zaprt za komentiranje.