Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Bruto ali neto za izračun odpravnine

Bruto ali neto za izračun odpravnine

Spoštovani,

v podjetju se izvaja mehka upokojitev za katero sem dobil ponudbo tudi jaz, tako da bi bil 2 leti na zavodu vse do upokojitve. Star sem 58 let in imam leta 2014 pogoj za upokojitev, takrat bom napolnil 40 let delovne oz. pokojninske dobe. Dobil sem izračun odpravnine , kjer naj bi odpravnino računali iz neto plače. Nekje sem zasledil da se odpravnina obračuna iz bruto plače. .V priponki prilagam tud tabelo izračuna odpravnine.
Prosim vaš za pojasnilo če je ta izračun pravilen.

Spoštovani!

Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača delavca, ki jo je oz. bi jo prejel v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Upoštevati je potrebno bruto zneske plače.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Mogoče malce smešno vprašanje, vendar vseeno. Ali se tudi od odpravnine odbijejo prispevki in dohodnina?

Spoštovani,

odgovor na vaše vprašanje je odvisen od tega, iz katerega naslova boste prejeli odpravnino in v kakšni višini. V primeru plačila odpravnine zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi se odpravnina ne všteva v osnovo davka od dohodka iz delovnega razmerja – do višine 10 povprečnih mesečnih plač zaposlenih v RS. V primeru odpravnine zaradi upokojitve pa je tako: če presega znesek 3.443,00 EUR se v delu, ki je nad tem zneskom, obdavči z dohodnino in s prispevki za socialno varnost. Generalno pravilo je torej tako: načeloma se prispevki in dohodnina od odpravnin ne plačujejo.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Mene pa nekaj drugega zanima:

delal sem v isti firmi ampak najprej preko neke agencije, nato s.p-ja in na koncu me je firma zaposlila.

primer:

-agencija 2 leti
-s.p. 2 leti
-firma 10 let

Za izračun dohodnine vzamejo x14 let delovne dobe ali samo 10?

Se pravi: 1/4 x 14 ali x 10?

Spoštovani,

pri izračunu odpravinine ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi je osnova delovan doba pri delodajalcu, ki izplačuje odpravino – torej je gled ena vaše podatke osnova 10 let., odpravnina pa se izračuna tako, da se vzame ¼ povprečne mesečne plače , ki ste jo prejemali v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, za vsako leto dela pri tem delodajalcu.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni

Imam vprašanje v zvezi z izračunom odpravnine ob upokojitvi

Preko podjetja sem bil od 01.02. 2001 vključen v prostovoljno dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje, za kar mi je podjetje prispevalo fiksni znesek, ki je v zadnjem letu znašal 26,66 EUR, sam pa sem se odločil, da od svoje plače prispevam preostanek do zakonsko določenega maksimuma 5,844% plače. Oba zneska je podjetje nakazovalo na moj osebni račun pri izbrani pokojninski družbi ob vsakokratnem izplačilu plače.

S 01. Januarjem.2013 sem se upokojil.

V mesecu Januarju mi je bila z Decembersko plačo izplačana tudi odpravnina ob upokojitvi.

Odpravnina mi je bila odmerjena in izplačana v višini treh povprečnih plač za pretekle tri mesece (September, Oktober, November) zmanjšanih za zneske, ki sem jih od vsakokratne plače, mesečno sam prispeval za dodatno pokojninsko zavarovanje.

Zanima me ali je tak obračun pravilen?
Ali obstaja kakšna pravna podlaga na podlagi katere se pri izračunu odpravnine ob upokojitvi upošteva pretekle povprečne bruto plače zmanjšane za prispevek delavca za dodatno prostovoljno pokojninsko zavarovanje ?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem

lep pozdrav

franc mejač

Spoštovani!

Zakon o delovnih razmerjih opredeljuje odpravnino ob upokojitvi v 132.členu. V skladu z njim delavcu ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi zaradi upokojitve pripada odpravnina, in sicer:
– v višini dveh povprečnih mesečnih plač v RS za pretekle tri mesece oziroma
– v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to zanj ugodneje.

Kolektivne pogodbe dejavnosti pa lahko to pravico uredijo za delavca ugodneje, in sicer nekatere določajo, da delavcu pripadajo tri povprečne mesečne plače v RS za pretekle tri mesece oziroma tri povprečne mesečne plače v RS za pretekli mesec. Nekatere kolektivne pogodbe predvidevajo kot osnovo za izračun neto plačo.
Glede na to, da niste navedli v kateri dejavnosti ste bili zaposleni, vam točnega odgovora ne moremo dati.

S spoštovanjem!

pozdravljeni

Zaposlen sem bil v dejavnosti elektrokovinske industrije. Z ibrano pokojninsko družbo smo imeli sklenjeno dodatno prostovoljno kolektivno pokojninsko zavarovanje.

Moje vprašanje pa je bilo glede glede načina obračuna odpravnine:

Ali se pri obračunu odpravnine upošteva bruto plača zmanjšana za znesek, ki sem ga od vsakokratne bruto plače prispeval za dodatno pokojninsko zavarovanje?
Znesek je na moj račun pri izbrani pokojninski družbi skupaj s svojim prispevkom (cca 26,66 EUR v letu 2013) mesečno ob izplačilu plače nakazoval delodajalec

Zanima me ali je tak obračun pravilen?
Ali obstaja kakšna pravna podlaga na podlagi katere se pri izračunu odpravnine ob upokojitvi upošteva pretekle povprečne bruto plače zmanjšane za prispevek delavca za dodatno prostovoljno pokojninsko zavarovanje ?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem

lep pozdrav

M. franc

Spoštovani!

V skladu s 4. Odstavkom 42 člena katerekoli kolektivne pogodbe iz področja elektrokovinske industrije so vsi zneski določeni v teh kolektivnih pogodbah, ki zadevajo plače, nadomestila plač in drugih prejemkov (med katere po našem mnenju štejemo tudi odpravnino ob upokojitvi) v bruto zneskih.
Predlagamo vam, da se obrnete na vaš sindikat (SKEI), kjer za take primere nudijo tudi brezplačno pravno pomoč.

S spoštovanjem!

pozdravljeni

Po 22 letih dela mi je bila izplačana odpravnina v skladu z zakonom in dodatno po moji pogodbi o zaposlitvi, vse korektno, ampak je to zneslo skupno 20 mesecev in je višina seveda presegala zakonsko določen “brezdavčni” maksimum. Zato je podjejte plačalo dohodnino, vse socialne prispevke in drugi bruto so tudi plačali.

Ali mi ti plačani prispevki (nad brezdavčnim zneskom) pomenijo tudi upoštevanje pri izračunu pokojnine, torej podaljšan čas delovne dobe in časovno daljšo časovno osnovo pri izračunu pokojnine.

hvala.

Spoštovani,

navedeni davki in prispevki so predpisani v skladu z Zakonom o dohodnini in se ne upoštevajo pri izračunu pokojnine.

S spoštovanjem!

no nisem pravnik, samo poizkušam prebrati zakon o zpiz.
razumem da po zdoh2 izhajaobveznost plačila vseh dajatev, ampak v zakonu o zpiz2 v 131 in 133 členu pravi da se v pokojninsko dobo všteva čas ko so bili prispevki plačani. nikjer pa nisem zasledil, da čas, za katerega je bila obračunana odpravnina, ne sodi v pokojninsko dobo.

kje se motim ?
hvala

Spoštovani,

potemtakem vam predlagamo, da se za pojasnila obrnete na ZPIZ.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Sredi novembra odhajam v pokoj. Sem javna uslužbenka, šolstvo.

Prosim za odgovor, ali je izplačana odpravnina bruto ali neto moje povprečne 2 mesečne plače.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

v skladu s Kolektivno pogodbo za dejavnost vzgoje in izobraževanja delavcu ob upokojitvi pripada odpravnina v višini treh povprečnih mesečnih plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji oziroma treh njegovih zadnjih plač, če je to zanj ugodneje. V skladu s sodno prakso se izplačuje bruto znesek.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Stara sem 55 let in imam 55 let in dva meseca delovne dobe.
Tudi pri nam ponujajo odpravnine za manj kot pet let pred penzijo.
Mene skrbi, ali jaz sama lahko ker namreč na zavodu ko mi poteče mi bo še manjkalo nekaj let, sama vplačujem mesečno v pokojninski sklad da bi mi tekla naprej delovna doba in kolikšni znesek naj bi to bil.

Najlepša hvala za odgovor

Spoštovani,
da, prispevek si lahko plačujete tudi sami, informacije o točnem znesku pa lahko pridobite pri ZPIZ.
S spoštovanjem!

l.p.
pri firmi sem bil zaposlen 6 let prekinil sem pogodbo čez 2 meseca pa se ponovno zaposlil v tej isti firmi sedaj po 3 letih mi grozi odpoved iz poslovnih razlogov ali mi pripada odpravnina za vsa leta ali samo za zadnja 3 leta.

hvala

Spoštovani,

odpravnina vam pripada le za zadnja 3 leta.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close