Najdi forum

brokoli

A mi lahko pomagate kaj naj skuham iz brokolija.

Hvala

Brokoli je zelo uporabna zelenjava, saj lahko narediš kremno juho, daš ga lahko v zelenjavne juhe in mineštre, lahko ga samo skuhaš (najbolje v sopari) in zabeliš, odličen je kot priloga k mesnim jedem, meni je najboljši v kombinaciji s siri, dobra je pašta z brokolijem, pa narastek z brokolijem. Točnih receptov pa ti ne morem posredovati, saj delam vse “od oka” oz. po trenutnem navdihu in inspiraciji. Recimo kremno juho naredim tako, da v lonec vržem brokoli, malo čebule in česna, pa še kakšen krompir, posolim ali dodam jušno kocko. To kuham toliko časa, da se krompir (narezan na manjše kose) zmehča – največ 15 minut, zmiksam s paličnim mešalnikom in po želji dodam malo kisle smetane ali parmezana.
Kot prilogo skuham brokoli v sopari. Posebej pripravim omako iz smetane in sira (npr. gorgonzole) in to prelijem po kuhanem brokoliju. Isto omako z brokolijem lahko preliješ tudi po testeninah.
Pri brokoliju lahko uporabiš večino receptov za cvetačo.

Iz brokolija delam juho, podobno kot Andi, v kombinaciji s krompirjem; naredila sem že slan rižev narastek z brokolijem; z možem imava zelo rada brokoli v solati; seveda ga dodam tudi v zelenjavne enolončnice, rižote…
Prijeten večer!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Vse, kar je zgoraj, tudi sama delam.

Vnuk in moz ga imata rada kuhanega na pari, zabeljenega z na maslu preprazenimi drobtinicami.

Kombinacija s sirom- okusnooo!

Za slan rizev narastek sem lani napisala recept.

Zabeljen z olivnim oljem in kisom- kar precej nasekljanega cesna zraven.

Ko ga enkrat zacnes uporabljati, ga kar naprej. Osebno ga imam raje kot cvetaco.Pa debelo steblo lepo olupi in tudi skuhaj zraven.
Lp

jaz ga imam zelo rada v kombinaciji s porom. v ponvi prepražiš por, dodaš brokoli, ki si ga prej 5 minut kuhala. še malo popražiš, začiniš s soljo in poprom in daš čez (polnozrnate) špagete. čisto enostavno, pa ful dobro.

Babi, to pa je vprašanje zate, ker si primorka. Kaj je že brokoli? Kako mu mi rečemo? Zelju rečemo kapuz, kavoli mislim, da so cvetače, pol so vrzote, pa zele…saj niti ne vem kako se temu reče po slovensko, saj to vedno jem le iz lastnega vrta in potem niti ne rabim imena, a pri vseh teh dobrih receptih, me zanima kaj uporabim za ta brokoli.

Hej, Jzst!

Kot otrok sem poznala: kapus, kavolo iz cavolfiore ( teta v Trstu), vrzote , kar si imenitno poslovenila.

Kaj je tisti tvoj zele na koncu, pa ne vem.

O ja, tudi brokolo sem poznala. Oce je tako pravil cvetaci ( kavolo), ki ni naredila take lepe bele ” rozice” v sredini, bolj razvejano in zelenkasto.
Seveda je to svoje cenil bolj kot lep bel kavolo.
Ker sem ga zelo spostovala in imela rada, se danes nimam bele cvetace najraje. Bolj mi disi ta revnejsa sestra z domacega vrta.

V okolici Kopra imam prijateljico, ki mi kdaj prinese domac brokolo ali brokoli, ki ga ze od pamtiveka gojijo. Je prav tak, kot sem opisala iz mladosti.
Niti na trznici ga ne vidim vec.

Nenadoma se pa pojavi ta brokoli z velikim lepim cvetom. Ne vem, kako so ga ” naredili”.

Na domacih vrtovih je rasel samo meni poznan brokolo.

Ne se smejat ( s poudarkom na e , kot naglasujemo Primorci), kdor to moje pisanje bere.

Lep pozdrav Babi

Pa se nekaj cvetk, ki jih ne bom pozabila:

V prvrm razredu se jeseni ucimo o pridelkih; vse si ogledamo v zivo na trznici in v kosaricah, ki jih otroci prinesejo.

Zacne se ze pri branjevki: To je pa vrzota, kapus,…. Tam ne popravljam, da ne bi zamorila prijetnega sproscenega vzdusja.

V ucilnici ponavljamo in vse poimenujemo z lepimi slovenskimi izrazi: ohrovt, zelje….

Tini ta ohrovt dela preglavice; Matej jo popravlja in se obrgne vanj:

Ohrovt gor ali dol: Moja nona je pa vceraj nardila zelo dobre vrzote u tec’i
( kozici).

Nauciti jih moram tudi, kako kisamo repo in zelje. Za decka to raste:

Na eni lehi raste sladko zelje, na drugi lehi pa kislo. Z repo je prav tako.

Pa Urska dviga roko in komentira: Ne, ne bo tako. To ze ni prav.

Sem vesela, da je verjetno pri noni videla, kako ribamo in kisamo zelje in vsaj eno mestno dete to pozna 🙂

Pa Urska( danes novinarka) lepo razlozi:
Ne na eni lehi, na celi njivi raste sladko zelje, na drugi celi njivi pa kislo!

Lep pozdrav ( saj bi kar v solo sla) Babi

Jaz ga na hitro prepražim v voku (sezamovo olje, česen, malo ingverja), dodam sojino omako in oyster souce. V kombinaciji z rižem je to super kosilo/večerja.

Vedno ga dam tudi v zelenjavno juho: na olju dobro prepražim čebulo (kar veliko) in začimbe (suhe), dodam zelenjavo (obvezno korenček, zelena, koleraba, ostalo pa kar imam pri roki: brokoli, bučke, papriko) in stročnice (običajno kupim mešanico), zalijem z vodo in kuham. Ko je skuhano, polovico juhe zmiksam s paličnim mešalnikom. Tako dobim okusno kremno juho.

Odličem je v kombinaciji s cvetačo kot narastek. Blanširaš brokoli in cvetačo, daš v pekač, zaliješ z bešamelom in sirom in zapečeš. Tega sicer že dolgo nisem jedla, ker se izogibam jedem z bešamelom, je pa okusno, če že ni zdravo;))

Jaz ga pa skuham na tričetrt – da ostane čvrst. Položim ga v pekač, čez njega pa pire krompir in včasih še že prepraženo mleto meso, potresem s sirom in zapečem. Je zelo dobro!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close