brokoli
Brokoli lahko enostavno skuhaš, zabeliš s stopljenim maslom in ponudiš kot zelenjavno prilogo. Dober je kot ena od vrst zelenjave v zelenjavnih juhah, lahko pa pripraviš juho samo iz brokolija, kot kremno juho, ki jo na koncu spasiraš in postrežeš s popečenimi kockicami kruha. Lahko ga (najprej malo pokuhanega) prepražiš na olivnem olju in česnu in ga primešaš testeninam, sama pa sem nedavno storila takole: brokoli sem najprej malo pokuhala, ga naložila v pomaščen pekač, prelila z bešamelom in posipala z naribanim sirom ter popekla v pečici čisto na kratko. Mnjam!
Sploh pa je brokoli izredno zdrav, samo potrebno je paziti, da se ne prekuha(kot vsaka zelenjava) in ne izgubi čisto vseh vitaminov.
Naredi brokolijevo kremno juho. Čebulo prepraži na malo maščobe, dodaj napol kuhan brokoli in še nekaj časa praži. Zalij z vodo, dodaj nekaj na kolesce narezanega krompirja za zgostitev juhe in skuhaj do mehkega. Dodaj tudi nekaj strtega česna in eno zelenjavno jušno kocko. Ko je vse skupaj kuhano zmiksaj in po želji zakuhaj ribano kašo.
Preden serviraš lahko dodaš kislo smetano. Je zelo okusno.
Dober tek.
Najboljši je na hitro popražen na olivnem olju z malce česna. Zelo dober je pa tudi z na rezance narezano na hitro popraženo govedino, ki jo prej mariniraš v sojini omaki, ki ji lahko dodaš malo sezamovega olja. Najprej v voku popražiš meso, ki ga odložiš na toplo, potem popražiš brokoli (mora biti hrustljav, ne preveč skuhan), daš nazaj meso, lahko malo zaliješ z juho ali samo sojino omako po želji.
Zelo dobro!
Dober brokoli želim.
Forum je zaprt za komentiranje.