Brisanje sledi za sabo na računalniku
Živijo!
Uporabljam računalnik, ki ni moj, tako da ga uporabljajo še drugi … Zanima me, kako pobrišeš sledi za sabo. Sama napravim tako, da grem pod Internet explorer, nato orodja, nato briši piškotke in datoteke+zgodovino obiskanih spletnih mest. Zanima me, če je to v redu in če res nihče ne bo vedel, kaj sem delala na računalniku.
Pa še to: a so na ta način zbrisani tudi pogovori, če na primer chataš? A se ti chati shranjujejo na disk?
V naprej iskrena hvala in srečno.
Mislim, da bi bilo to dovolj, kar si napisala da zbrišeš. Lahko pa še ročno brišeš te datoteke, ki so v:
C:\Documents and Settings\XXX\Cookies
C:\Documents and Settings\XXX\Recent
C:\Documents and Settings\XXX\Local Settings\History
C:\Documents and Settings\XXX\Local Settings\Temp
C:\Documents and Settings\XXX\Local Settings\Temporary Internet Files
C:\WINDOWS\Temp
Za 99.9 % brisanje nezaželjenih datotek, pa lahko uporabiš kakšen program. Tukaj imaš link do enega, jih je na netu veliko:
Lp, Max
Kaj naj torej nardim? Odslej mislim mal chatat. Dozdaj sem bla bl po forumih … Fora je, da ima sestra tipa računalničarja in me je groza pomislit, kaj vse mi lahko gledata … Je možno, da ona celo kaj nastavi, npr. da naj rač. ne zbriše chatov?
In to, kar pišem v forume, tud lohk gleda? Kje pa sploh se da to pogledat?
Glede chatov je točno tako, kot je rekel hmmm (Pri nekaterih vrstah chatov si lahko nastaviš, naj pogovore zapisujejo v log datoteke. Te s takim brisanjem ne odstraniš). To boš morala pogledati pod nastavitve tvojega chat programa (IRC…). Mislim pa, da če nisi nič spreminjala po nastavitvah, ti chat ne bo shranjeval pogovorov.
Ročno zbrišeš tako, da greš enostavno v te direktorije:
C:\Documents and Settings\XXX\Cookies
C:\Documents and Settings\XXX\Recent
C:\Documents and Settings\XXX\Local Settings\History
C:\Documents and Settings\XXX\Local Settings\Temp
C:\Documents and Settings\XXX\Local Settings\Temporary Internet Files
C:\WINDOWS\Temp
in vse kar vidiš izbrišeš (vse označiš in tipka Delet in Yes).
“In to, kar pišem v forume, tud lohk gleda? Kje pa sploh se da to pogledat?” Ti forumi se ti bodo enako shranjevali v zgornje direktorije, tako da izbriši te direktorije in ne bo mogel videti kaj si pisala. Ampak fora je v tem, če ti nekaj napišeš v forum, tega iz foruma ne moreš izbrisati. Tako da tvoje besedilo seveda vidi vsak (verjetno te preko nicka ne bo prepoznal/a).
Če hočeš biti res nevidna po vsakem končanem delu na netu, si download-i ta program: in ga po vsakem končanem delu zaženi in spucaj za sabo tvojo sled.
Po moje bi bilo tudi tole dobro narediti za varnost, da ustvariš svoj račun v WIN XP, tako da bodo imeli vsi razen tebe omejen dostop do raznih programov. Ker fora je tudi v tem, da če bo kdo zagnal recimo tvoj IRC, tam vidi tvoje podatke (nick name, irc chanal…). In tako naprej. A ne?
Lp, Max
Oj, hvala ti ful, Max za izčrpen odgovor.
“Po moje bi bilo tudi tole dobro narediti za varnost, da ustvariš svoj račun v WIN XP, tako da bodo imeli vsi razen tebe omejen dostop do raznih programov. Ker fora je tudi v tem, da če bo kdo zagnal recimo tvoj IRC, tam vidi tvoje podatke (nick name, irc chanal…). In tako naprej.” Ravno to sem hotela vprašati. Ker ta računalnik uporabljamo jaz, sestra in mama. Sestra ima “vse pod ključem”; če hočeš pogledati njene dokumente, napiše: dostop zavrnjen. To bi si tudi sama rada naredila, pa ne vem kako.
Lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.