Brina Svit-Con BRIO in moj okus,moja mnenja,da bi lažje razumela?
Pozdravljeni!
Izredno rada pišem,eno knjigo sem napisala,vendar ker je bila prva,se nisem ukvarjala s kakšno objavo,bilo je bolj ogrevanje in seveda dolgoletni motiv. Sedaj delam na drugi knjigi,pravzaprav zbirki zgodb in pripovedi. Rišem tudi ilustracije po odlomkih zgodb.
In seveda,kdo r rad piše tudi rad bere. Prebrala sem že ogromno knjig in sem pravzaprav ugotovila,ob sedanji zadnji Con Brio Brine Svit,da najverjetneje spada med ljudi,ki nimajo okusa. Pa nič zato.
Namreč,vzela sem jo posebaj z zanimanjem,kakšna je knjiga,kakšna je zgodba in kakšno je pisanje,knjige ki je požela ovacije za nagrado Kresnik in izdajo v najbolj mondenih založbah kot so Gallimard in Vintage,pravtako izdana tudi v 4 jezikih po svetu.
Kar sem ugotovila,je seveda mnenje nekoga,ki ne ve kaj je dobro?Seveda,kaj pa.Sem zaprepadena,ker je zgodba popolnoma apatična.V celi pripovedi nisem občutila nobenih šokanmtnih odlomkov ali dogodkov,tudi povezovanje romana skozi celoto se mi je zdelo precej kot jara kača,čeprav moram rečt da njeno pripovedovanje je res zajemalo čudovite finese opisovanja občutkov,feeling za opis stanja in dogodka,opisi prostorov,na momente me je res potegnilo na nekakšno senaso na potovanje po Parizu in kot da bi sedela v tem retro-mondenem Tiborjevem stanovanju. Ampak vse ostalo.. skratka,zgodba se mi res ni zdela popolnoma nič posebna ali šokantna ali doživeta ali nič kar bi na meni pustilo pečat. Tudi konec je precej realen,dokaj počasen in nesunkovit. Pravzaprav bi lahko prenesla vzporednice na film Lepota po Ameriško,se pravi relaen,hiperealen in kot neka lekcija,nekaj kar se nam vsem dogaja v življenju. Skratka ta moški Tibor,ki je pisatelj,v svojih 60 letih tako kot tipični deci,ki lovijo mlado meso in mlade babe,pač pade na foro mlade kože in lepotice Grušenjke,in doživlja trenutke svoje slabosti ker je v letih od ljubosumja do očetovskega lika,kako skrbi za Grušenjko-Kati,kako jo na momente ko jo ne more obvladati smrkljo ga popade tipičen stari bes,bes penzionistov in jo nemalokrat vidi v očeh nevzgojene smrklje..da ne oemnjam osmeha in posmeha,ko je zbolela in si jo je želel,z njegovo prezgodnjo ejakulacijo samo ob njenem vročičnem mokrem telesu.. skratka zgodba se mi zdi edino poučna,dala bi jo nekemu mega jjebaču ali don juanu,ki preganja babe,da bi si lahko realno prebral kako v resnici svet stoji. To je pa vse zakar bi jaz dala aplavz temu romanu. Zdi se mi pač življenjska. To je vse. Res.
In potem se vprašam.. Madona ovacije za Kresnika?? Mondene založbe?? Tudi na Fbju so mi lajkali ko nori ko sem napisala da berem ta roman,ravno zato sem pričakovala wavvv kako bom presenečena in ga tudi zelo hitro brala.. ampak ne.
Enostavno očitno nimam okusa,ok stara sem 27 let,veliko mi še manjka da bom izpilila svoj okus. Ampak recimo po mojem mnenju romani,ki so mene dobesedno donesli izpod stola,ki sem jih brala cele noči in nisem niti jedla kosila,eden izmed takšnih defenitivno zasede prvo mesto od Ivana Tavčarja Visoška kronika ki sem ga prebrala že 3x.. enostavno mi je način pripovedovanja njegovega jezika izjemen in zgodba je tako.. sploh ne znam opisati. Drugo kar bi rekla je Amanda Quick-Prevara ,ki me je naravnost sezul. za spremebo je bil rahlo zgodovinski ampak sama je zgodba in roman je od poglavja do poglavja sezuval bralca z dogodki in scenami,tudi kako je Amanda opisovala in pričarala glavne like in njihove karakteristične na momente pa tako humoren da sem se smejala iz dna srca.In tretji po mojem naj izboru je Oscar Wilde -Slika Doriana Graya z deli v knjigi in stavki ki sem si jih prepisovala na papir,rahlo poetičen roman,filozofski in ob enem fantastičen.
In sedaj se vprašam. zakaj je ta roman con brio bil nominiran? Mi zna nekdo razložiti v čem je kvaliteta tega romana in zakaj je enostavno dober? Tisti,ki zgodbo poznate,kaj je sploh kvalitetna literatura?je kdo mogoče ki se z menoj strinja da sploh ni dober?
pravtako me zanima,če bi ga kdo malo bolje razložil,ker če je res TOP in seveda bil nominiran in vsi mu ploskajo,zakaj ga torej jaz razumem kot neko dolgočasno zgodbo o šestdesetletniku ki je pač navalil kot na mino na mlado smrkljo ki se je z njim igrala? Tako ga pač jaz razumem. In če je za nominacijo in skratka dober in odličen,torej kje sem jaz zamudila čar tega romana? česa ne vidim?
hvala in veliko dobrih knjig vam želim! :))
Redna, ne zameri, ampak, mi lahko razložiš, kako gre to tvoje današnje pisanje, skupaj s temle:
Močno priporočam tale roman. Dobila sem ga končno v roke,požiram ga besedo za besedo,nisem ga še prebrala,ampak sem čakala nanj,da ga je kolegica prebrala; 3 mesce. Ni debela knjiga,ga pa vsi po vrsti hvalijo. Že zdaj ko berem,odličen besedni zaklad,Pariz,ljubezen,partnerstvo..čudovit roman!
Roman pisateljice Brine svit CON BRIO,z žarom doživeta ljubezenska zgodba zrelih jet,ki je prinesla nominacijo za nagrado Kersnik preveden v štiri jezike in objavo v prestižnih uglednih založbah kot so Gallimard in Vintage.
Dobi se ga tudi v knjižnicah,vendar je potrebna rezervacija.
Toplo priporočam!
Kako pa lahko Amando Quick uvrstiš ob bok Oskarju Wildu, bi te pa prosila za eno daljšo obrazložitev:))
joj no,kaj čem razlagat,razočarana sem prebrala sem ga do konca in mi nič posebnega,na začetku sem bla pa navdušena misleč kaj sem v roke dobila.. dovolj jasno?
čakam če kdo razloži ta roman tako da bom videla kje se ta čar skriva za nomaninacijo toliko poma kako je dober..
no do takrat pa bye bye