Najdi forum

Brezžične komunikacije

A mi lahko kdo malo razloži, kako to deluje v praksi?

Npr. rada bi sprejemala e-maile na mobilni telefon ali na dlančnik. Na dlančniku bi rada imela tudi dostop do interneta.

Za mobilnik že vem, da je treba najprej imeti mobilni telefon ki to seveda omogoča, potem pa je potrebno tako storitev vklopiti pri ponudniku. Zaenkrat nimam še nobenih takšnih mobilnih nastavitev ali UMTSa. BTW: koliko pa to stane mesečno? Imam pa možnost, da telefon in dlančnik povežem z IR povezavo.

Na dlančniku za brežično komunikacijo rabim posebno kartico LAN. Sem že brskala po trgovinah, a bom morala izgleda posebej takšno za ta model dlančnika naročit,saj tista ki jo ponujajo zdaj pri Mobitelu je fizično prevelika in nekompatibilna.

Ali se potem tukaj direktno povežem brezžično s SIOLom in kje je potem “baza”, kamor gre moj signal? Ali moram vseeno imeti nastavitev za mobilne telefone? Do sedaj sem do interneta dostopala le z domačega računalnika in po navadni telefonski liniji, zdaj pa mi to ne zadostuje več.

jah – no, draga Teta Pehta.
Veš to so težje stvari, kot Kekeca preganjat po hribih, pa Mojčiko ugrabit.

Najprej napiši (ali nariši) naslednje:

– imam gsm telefon znamke:
– imam dlančnik znamke:

Običajno imajo dlančniki že kar vgrajen IR port, gsm aparati pa tudi.
Mogoče imaš celo Modri zob, kar je še bolje za povezavo.

No ko boš napisala pa kaj več.

lp

ps. ….

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Ej Grdoba, Grdoba jest sm čist prjazna….

Telefon bo kmalu (bo Božiček prnesu tanovo in talepo Nokio 6260, v bistvu najbolj rabim telefon, ki deluje na treh frekvenčnih območjih, lahko bo tudi kateri drugi za vsaj ene tri leta najmanj) z IR in modrim zobom, dlančnik (Sony) ima pa samo IR. Sem pri prodajalcu že preverila in IR povezava lepo deluje (yessss). IR povezava deluje na hitrosti nekaj čez 115.000k.

Na dlančniku imam NetFront v3.0 in ne znam naštimat Connections, kaj napisat v naslov in port, pa tudi, ali moram nujno imeti W-LAN kartico ali zadostuje IR povezava z mobilnikom? A more biti to mobilnik ali je lahko stacionaren (plus kartica) , nimam čist dobre predstave no…. In kaj potem pride tudi ceneje, ker nisem glih bogatašinja….

Tip v trgovini mi namreč ni znal nič povedat, le tisto preveliko kartico mi je hotel kar prodat 🙂

Pa UMTS ki stane celih 15.000 SIT mesečno, a se potem to sploh splača? Naj povem, da MMSov in videotelefonije ne uporabljam, rabim le dostopo do interneta in elektronske pošte.

Zdaj sem šele v fazi iskanja informacij, se vidi kajne 🙂

BTW: Kako si ti kaj zadovoljen z Nokio 6600? Al bi bilo bolje izbrati Nokio 6260? Al’ kaj tretjega?

Teta Pehta je sanjala:

Ej Grdoba, Grdoba jest sm čist prjazna….

ja pškotov pa še kr ni in ni :)))))

Telefon bo kmalu (bo Božiček prnesu tanovo in talepo Nokio 6260, v bistvu najbolj rabim telefon, ki deluje na treh frekvenčnih območjih, lahko bo tudi kateri drugi za vsaj ene tri leta najmanj) z IR in modrim zobom, dlančnik (Sony) ima pa samo IR. Sem pri prodajalcu že preverila in IR povezava lepo deluje (yessss). IR povezava deluje na hitrosti nekaj čez 115.000k.

Ja IR med telefonom in dlančnikom deluje s to hitrostjo, odkar imam na dlančniku modri zob, uporablam IR samo še za televizije štelat v kakih tv trgovinah :)))))

Na dlančniku imam NetFront v3.0 in ne znam naštimat Connections, kaj napisat v naslov in port, pa tudi,

heh, tega pa tudi jaz ne vem, bom pa pogledal v moji črni knjigici, če imam kaj napisano od NetFront-a

ali moram nujno imeti W-LAN kartico

Kje pa piše, da je nujno, je pa fino kadar si npr. na kakem letališču pa se lahko preko wi-fi-ja povežeš na net in preganjaš dolgčas :))

ali zadostuje IR povezava z mobilnikom?

Načeloma zadostuje čisto lepo IR povezava, meni je edinolele
moteče, ker če se malce premakne kakšna naprava pač izgubi povezavo z IR-om..

A more biti to mobilnik

ali je lahko stacionaren (plus kartica)

Kaj misliš pod besedo stacionaren + kartica ????

, nimam čist dobre predstave no…. In kaj potem pride tudi ceneje, ker nisem glih bogatašinja….

Najceneje je seveda uporabiti obstoječe zadeve, torej IR gsm – IR dlančnik

Tip v trgovini mi namreč ni znal nič povedat, le tisto preveliko kartico mi je hotel kar prodat 🙂

Itaq 🙂

Pa UMTS ki stane celih 15.000 SIT mesečno, a se potem to sploh splača?

Jaz ravno ta teden testiram UMTS podatkovne povezave od Mafne, pa moram reči da dela zelo zuper zadeva, samo kaj ko je trenutno še malce
draga stvar in v Šk. Loki ni dobro pokrit UMTS, pa moram iti na balkon, drugače pa v LJ in večjih mestih dela zeloooo dobro.. in predvsem presneto hitro – še malo pa bo čisto primerljiva stvar z npr. ADSL-om

Naj povem, da MMSov in videotelefonije ne uporabljam, rabim le dostopo do interneta in elektronske pošte.

Hmmmm, videotelefonija – bo kar v redu še posebej …..*******

Zdaj sem šele v fazi iskanja informacij, se vidi kajne 🙂

Vsi nekaj raziskujemo, samo ko one ne pustijo samo raziskovati :))

BTW: Kako si ti kaj zadovoljen z Nokio 6600?

Z N6600 pridem lepo na internet, pa preko nje z brskalnikom pridem tudi na svojo spletno stran kjer lahko za silo preberem emaile – brez da spreminjam kaj na svojih spletnih straneh, kar mi je bistvo …

Al bi bilo bolje izbrati Nokio 6260? Al’ kaj tretjega?

Odvisno od funkcionalnosti ki jo želiš, menim da meni še vednmo dovolj zadfostuje N6600, mogoče pa npr. SE P900 serija mi je tudi zelo všeč, sem jo imel 3 mesece, potem sem jo pa dal naprej, pa obdržal N6600

lp

Ha, si me spregledal…. :))) kakor vedno se lahko zanesem nate :))))

“Kar obljubim še ne pomeni, da nisem dal” je rad rekel moj bivši šef preden je šel v penzijo. Piškoti bodo, kdaj pa a žal ne vem. Zadnjič me je grda viroza zdelala. Če mi lahko zrihtaš kakšno varuško za moje razgrajače, da sploh pridem do pečice in potem do Kamna, bi pa mrbit šlo?

Nisem še poskušala TVje štelat, ideja je pa zanimiva 🙂 Kmalu se mi obeta obisk takšnih trgovin, ker moj pralni stroj počasi in zanesljivo crkuje.

No vidiš, to se sprašujem, ali res sploh rabim W-LAN kartico ali ne? Kaj je to wi-fi? In res je, ravno na letališčih je najbolj doooolgčas… zato pa sprašujem take neumnosti….

Lej, meni ni jasno, ali je must, da je dlačnik brezžično povezan z mobilcem ali je lahko tudi kako drugače izvedeno, brez kablov, zibelk in brez tavelikega računala v bližini. In berem na mobitelovi strani, da N6260 lahko deluje tudi kot zunanji modem, kaj pa zdaj to pomeni? A kaj veš, kako je s pokritostjo UMTSa na mojem koncu? In ali tebi tistih 200MB zadostuje?

Trenutno plačujem za analogno, počasno in nezadostno uporabo Siolu itaq že od 15.000- 17.000 SIT mesečno, ADSL na moji lokaciji še vedno ni mogoč (kabel pred hišo so že menjali, zdaj pa je baje problem v centrali, ki nima dost digitalnih nevemkaj). Kabelci pa hočjo skoraj 70.000 jurjev samo za tisto plastično škatlico, ne dam!

SE P900 sem tudi ogledovala, a mi tista tipkovnica pokrovček deluje hudo tenka plastika, pri mojih razgrajačih rado kaj leti po tleh 🙂 Glede tega bi bila 6600 boljša. Ampak 6260 je pa 20.000 cenejša v MPOju 🙂

Oprost, k’ ti težim. Ampak nakup WLAN kartice ali novega telefona ni poceni, pa prej preverjam, sprašujem,… najboljše informacije pa so tiste od konkretnih uporabnikov…

Ha, si me spregledal…. :))) kakor vedno se lahko zanesem nate :))))

Itaq :))

“Kar obljubim še ne pomeni, da nisem dal” je rad rekel moj bivši šef preden je šel v penzijo. Piškoti bodo, kdaj pa a žal ne vem. Zadnjič me je grda viroza zdelala. Če mi lahko zrihtaš kakšno varuško za moje razgrajače, da sploh pridem do pečice in potem do Kamna, bi pa mrbit šlo?

Mah ne se sekirat, boš že še prišla na vrsto, samo pred tabo je še unih 100 deklet, ki tudi obljubljajo (ene večkrat), pa se Dr.Mr.Fr Wega še ni odločil :)))

Nisem še poskušala TVje štelat, ideja je pa zanimiva 🙂 Kmalu se mi obeta obisk takšnih trgovin, ker moj pralni stroj počasi in zanesljivo crkuje.

hehe, je kr zanimivo, ko imaš gsm v žepu pa preko IR-a štelaš TV-je prodajalcem pa nič jasno hehe..

No vidiš, to se sprašujem, ali res sploh rabim W-LAN kartico ali ne? Kaj je to wi-fi? In res je, ravno na letališčih je najbolj doooolgčas… zato pa sprašujem take neumnosti….

WI-FI-ja ne potrebuješ če ga tvoj dlančnik ne omogoča programsko in strojno – škoda denarja :)), čeprav je pcmcia wi-fi kartica cca. 25.000 sit

Lej, meni ni jasno, ali je must, da je dlačnik brezžično povezan z mobilcem ali je lahko tudi kako drugače izvedeno, brez kablov, zibelk in brez tavelikega računala v bližini. In berem na mobitelovi strani, da N6260 lahko deluje tudi kot zunanji modem, kaj pa zdaj to pomeni? A kaj veš, kako je s pokritostjo UMTSa na mojem koncu? In ali tebi tistih 200MB zadostuje?

Glej, dlančnik je lahko povezan na internet preko:
– zibke – vendar potrebuješ npr. USB povezavo do tvojega računalnika, da potem dlančnik preko njega pride na itnernet
– IR porta preko GSM aparata
– Modri zob
– wi-fi (brezžična povezava) med GSM-om in dlančnikom (recimo nova Nokia
communicator že ima vgrajen wi-fi).

Trenutno plačujem za analogno, počasno in nezadostno uporabo Siolu itaq že od 15.000- 17.000 SIT mesečno, ADSL na moji lokaciji še vedno ni mogoč (kabel pred hišo so že menjali, zdaj pa je baje problem v centrali, ki nima dost digitalnih nevemkaj). Kabelci pa hočjo skoraj 70.000 jurjev samo za tisto plastično škatlico, ne dam!

Veš kaj potem naredi:
če imaš pri Mafni naročniško razmerje:
– omogoči si na kartici UMTS
– pri njih si sposodi UMTS GSM SE 1010 pa poizkusi kako ti bo kaj všeč (meni je zelo).
Potem se pa sama odloči..

SE P900 sem tudi ogledovala, a mi tista tipkovnica pokrovček deluje hudo tenka plastika, pri mojih razgrajačih rado kaj leti po tleh 🙂 Glede tega bi bila 6600 boljša. Ampak 6260 je pa 20.000 cenejša v MPOju 🙂

Oprost, k’ ti težim. Ampak nakup WLAN kartice ali novega telefona ni poceni, pa prej preverjam, sprašujem,… najboljše informacije pa so tiste od konkretnih uporabnikov…

lp

Danes si mi polepšal dan s hudomušnimi komentarji 🙂

Zdaj pa že resno razmišljam, da grem na UMTS, pa še za notebook bi tudi prišlo fajn ker v kuhinji nimam priključka za stacionarni telefon :))))

SE 1010 je meni zelo všečen ampak mi žal čez veliko lužo ne dela. Mi je pa SE zelo všeč tudi zato, ker ima isti memory stick kot dlančnik 🙂

Še zdaj ne vem, kaj pomeni WI-FI (Wireless kaj?)? Nimam časa za guglat, sem v službi….

Jah itaq Wi-FI – Brezžično omrežje po standardu:

802.11b = 10 MB
802.11g = 54 MB (?? zabu)
802.11n = nekaj čez 100 (menda)

lp

Kako pa je z varnostjo? Enkrat poleti sem brala, da je en tip izsiljeval z vdori v WI-FI omrežja…

Hja to je pa takolelelele, jaz po Ljubljani brez problemov srfam preko brezžičnih wifi omrežij (reciva temu vdor), čeprav je to samo posledica nepravilno konfiguriranih WIFI vstopnih točk, v stilu “Ejga a dela ??
Ja dela!! – No pol pa pustva pr ‘gmah :))

Uporablja se navadna enkripcija – torej uporabniško ime/geslo, lahko
pa uporabljaš tudi WPA enkripcijo, vendar tega še ne poznajo vsi odjemalci (dlančniki in podobno).
Lahko pa npr. svojo vstopnmo točko zaščitiš tako, da enostavno vpišeš kateri MAC naslovi imajo pravico gor hodit, pa seveda še kaj.

Če boš pa na letališču – tam imajo pa itaq odprt običajno samo port 80 (surfanje), na nekaterih več (recimov Frankfurt), ali pa London kjer sem bil prejšnji teden (al 10 dni nazaj).
No skratka preko wifija se povežeš – nekateri imajo zadevo docela odprto, drugi pa zopet zaščito z nekim uporabniškim imenom in geslom, katzerega dobiš na samem letališču (vsaj meni so tako dali).

Moram pa reči, da je zaščita WIFI-ja še bolj slaba proti prisluškovanju, sicer obetajo dosti boljšo, pa upam da bo temu tako.

Lahko ti bom sporočil kako je na Danskem – Copenhagen letim v pon.
lp

Ahaaaa, takolele je s tem? Zdaj pa ne vem, ali moj dlančnik to ima ali ne, nastavitev v njem je namreč cel kup, bom mogla it spet knjigco brat….

Ok, lepo se imej pri Dancih, dobro je, da so tvoje punce že zako velike, da ti ni treba več nosit Lego kock :))))

Srečno pot in čimmanj turbulenc!

T.P. (danes brez klobuka)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close