Brezposelnost in porodniška
Pozdravljeni,
Imam kar obsežno vprašanje. Trenutno sem zaposlena z pogodbo o nadomeščanju bolniške na kateri mi ne piše za koliko časa jo nadomeščam ampak samo dan z katerim sem nastopila na delovno mesto. Sedaj po 6ih mesecih se je ta oseba vrnila iz bolniške, meni pa so ponudili da bi se zaposlila preko s.p. Zanima me koliko zavoda mi pripada v primeru da se nebi zaposlila preko s.p. in če imam pravico do odpovednega roka gleda da v pogodbi tega ni navedeno.
Druga stvar katera pa me zanima je ta: z fantom razmišljava da bi dodali člana oziroma da bi zanosila, saj imam že 29 let in po eni strani se mi ne da več čakat na pravo službo ker je očitno s to krizo ne bo (sicer pa jo on ima in nam lahko zagotovi finančno varnost). V zadnjih 3 letih sem si nabrala 1 leto delovne dobe, vse skupaj pa je imam 2,6 let in me zanima koliko bi dobila porodniške če bi bila na zavodu oziroma če bi nadaljevala delo preko s.p. ( s tem da bi mi neto ostalo cca. 600eur na mesec oziroma bruto bi dobila 960eur) in ali bi morala pol ko zanosim nadaljevati z s.p. ali bi ga lahko zaprla. V glavnem kako je ta zadeva?
Hvala za odgovore.
Pogodba sklenjena za določen čas bi ti morala prenehati veljati z dnem, ko se je delavec, ki si ga nadomeščala, vrnil na delo.
Na zavodu ti pripada 3 mesece nadomestila, 80% povprečne plače v zadnjih 8 mesecih. Seveda, to velja, pod pogojem, da npr. nisi koristila teh 3 mesecev, preden si nastopila sedanjo službo. Sicer pa vprašaj na zavodu, pa bo najbolj točno.
Če si brezposelna, potem od trenutka rojstva otroka dalje eno leto prejemaš dobrih 250 EUR neto (starševski dodatek) plus otroški dodatek, ki pa je odvisen od prihodkov na družinskega člana, recimo od par deset do dobrih 100 EUR.
Če gledaš zgolj po finančni plati, se ti jasno bolj splača s.p., čeprav ti od mesečnega dohodka 960 EUR ne bo ostalo čistega 600 EUR, ampak nekoliko manj. Minimalni prispevki so cca. 320 EUR, potem še par deset EUR na račun dohodnine, potem pa še morda računovodkinja, ipd.
Forum je zaprt za komentiranje.