brezposelnost in porodniška
Trenutno sem brezposelna, sem pa v 10.tednu nosečnosti. Zanima me kaj mi lahko svetujete glede iskanja zaposlitve, podpisa pogodbe, povedati ali ne,…Vse to.
Sicer aktivno iščem službo, preden se mi bo poznalo in nimam namena povedati pred podpisom pogodbe, če bo do tega prišlo v kratkem.
Kako je s prodniškim nadomestilom, v primeru brezposelnosti bo to verjetno precej nizko? Če pa se zaposlim in načeloma lahko delam do konca leta, kako bo potem z mojo porodniško?
Hvala za odgovore!
Kar zadeva povedati ali ne povedati to ni vprašanje prava, ampak moralnih vrednot. Postavi se v kožo delodajalca: dal je ven razpis za prosto delovno mesto, rabi delavca, najde delavca, potem pa se čez nekaj tednov izkaže, da bo delavca izgubil (bolniška ali najkasneje porodniška) za dolgo časa. Pri čemer mu nihče ni nič rekel. Jaz bi se počutila ogoljufano in z mano potem ne bi bilo lahko delati naprej. Jaz bi seveda povedala.
Če si brezposelna in greš na porodniško, potem ti pripada le starševsko nadomestilo (nisem sigurna koliko je sedaj, ugibam, da okoli 170 EUR mesečno).
Če si v službi, pa ti pripada nadomestilo plače, ki se izračuna iz povprečja zadnjih 12 plač, če si manj časa prejemala plačo, se za tiste mesece vzame minimalna (ali nekaj podobnega). SEveda imaš nadomestila na ta način več. Delodajalec ti je tudi dolžan sorazmerni del regresa za letni dopust za letos in cel regres za prihodnje leto.
Mislim, da so o tovrstnih vprašanjih veliko pisale na forumu Nosečnost in tudi na Starševskem čveku, poišči z iskalnikom.
Moralnih vrednot nihče več ne upošteva. Še najmanj pa delodajalci.
Včasih je veliko bolje poskrbeti zase in za svojega še nerojenega otroka, kot za to, da boš ‘pravična’.
Delodajalec tudi veliko pridobi, saj bo imel od tebe 10 mesecev dobrega dela, nikar pa se ne slepit, da mu je potem ‘težko’ najt drugega za tvoje nadomeščanje.
Se strinjam. Glej nase in se ne oziraj na delodajalca, saj se on tudi ne bi nate. Boš vsaj dobivala 12 mesecev spodobno nadomestilo, ne pa nekaj fičnikov.
Ne poslušaj o moralnih vrednotah, saj moraš od česa živeti ti in otrok, kar pa od morale ne gre, a ne?
To lahko pišejo samo taki, ki s takimi primeri nimajo težav.
Forum je zaprt za komentiranje.