Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Brezposelna tik pred nastopom porodniške

Brezposelna tik pred nastopom porodniške

Po vsej verjetnosti se mi obeta, da bom ostala brezposelna tri mesece preden bi morala nastopit porodniško.
Trenutno pa delam in to vsega skupaj skoraj 4 leta.

Ali mogoče katera ve ali bom vseeno upravičena do porodniške ali le do starševskega nadomestila, verjetno slednje kajne? Takooo zamalo se mi zdi da sem bila vsa ta leta pridna, zdaj bom pa dobila tistih slabih 150 eur na mesec :(((

Po zaključeni karieri pojdi na bolniško oz. že kakšen dan pred zaključkom. Po prekinitvi pogodbe ti pripada še 30 dni bolniške, ki ti jo časti ZZZS.
Potem pa greš na Zavod za zaposlovanje, kjer boš dočakala porodniško, isto kot če bi v porodnipko prišla direktno iz službe – ker se ti zavarovanje nič ne prekine.
Bolniške boš na ZZZS dobila toliko, kot bijo, če bi bila zaposlena. Nazavodu za zaposlovanje pa dobiš ne vem koliko procentov tvoje plače. Morda pa greš celo že pred zavodom na porodniško? Porodniško pa ti izračunajo glede na zadnjih 12 mesecev.

Priporočam ti, da se vsaj teden pred nastopom porodniške zaposliš kot gospodinjska pomočnica (lahko tudi pri starših – preverjeno), tako se ti bo v izračun za porodniško štelo zadnjih 12 plač, za tiste mesece, ko pa nisi bila zaposlena se bo štelo 55% minimalne plače.

Aja, če si pa zaposlena boš itak po odpovedi prejemala denarno nadomestilo (najman 3 mesece) na zavodu za zaposlovanje, tako da boš direkt šla na porodniško.

Tista varjanta z ZZZS sicer drži, ampak ko sem bila jaz na istem kakor ti, si tistih 30 dni bolniške preko ZZZS-ja lahko koristil le, če si bil na bolniški pri delodajalcu že več kot 30 dni, oziroma ti je že tekla bolniška, ki ti jo je plačevala zavarovalnica in ne služba, se pravi si bila na bolniški preko odločbe.

Pozanimaj se

Na bolniško moraš iti vsaj en dan pred potekom pogodbe. Tako lahko koristiš bolniško 30 dni izven delovnega razmerja. Plača pa zavod za zdravstveno zavarovanje. Tako imam sedaj jaz. Potem grem pa direktno na porodniško. V tvojem primeru pa se potem prijavi na zavodu za zaposlovanje in če si upravičena do nadomestila, se ti bodo pa potem upoštevali ti dohodki. Preverjeno.

Hvala ženske, malo ste me potolažile, da ni vse tako črno. zdaj se bom pa na CSD-ju pozanimala, če pa ne drugače, se bom pa res zaposlila kot gospodinjska pomočnica, ker se mi res zamalo zdi, da bi čisto na koncu potegnila kratko.

Hvala vam še enkrat!

Mene pa zanima naslednje: Kako je s tem, če se zaposliš kot gospodinjska pomočnica? kdo vse te lahko zaposli? Kakšne stroške ima s tabo? Ima katera že izkušnje s tem?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close