brezpos.invalid 3kat.nadomest. ZPIZ za čakanje
Spoštovani.
Imam status invalida 3. kateg. (delovni invalid), s preostalo zmožnostjo dela 8 ur na drugem del. mestu. Doslej sem bil zaposlen in dobival plačo in še iz ZPIZ še cca 100 eur nadomestila za invalidnost.
Delodajalec me je zdaj odpustil.pristal sem na Zavodu, kjer mi pripadajo pač meseci nadomestila za brezp. V tem času ZPIZ ne izplačuje več “dodatka”, ki je kot nekakšno nadomestilo za invalidnost.
Kaj pa, ko mi poteče doba na ZRSZ? Menda mi pripada od ZPIZ nadomestilo za čas čakanja na ustrezno delo, ki bo znašalo 60 % od inval. pokojnine, ki bi jo prejemal na dan nastanka invalidnosti. Koliko približno bi to bilo, če sem prejemal več ali manj minimalno plačo?? Imam cca 25 let del. dobe in več kot 40 let sem star.
Poleg tega me zanima, ali sem po preteku pravice so nadomestila ZRSZ, ko preidem med prave brezposelne, dolžan sam plačevati zdravstveno in pokojninsko zavarovanje….ali morda gre kaj iz omeenjenega nadomestila, ki ga naj bi dobival od ZPIZ? Hvala
Nadomestilo se izračuna takole: tisto leto, ko je bila izdana odločba invalidnosti, se izračuna tudi pokojnina. In od le-tega izračuna dobiš 60%. Očitno si invalid postal po letu 1998, ker prej je še veljalo 80%. ( do sprejetja novega zakona 2004).Žal bo znesek zelo majhen. Sicer sem jaz postala invalid še po starem zakonu in delam praktično tudi celo življenje za minimalno plačo, pa bi dobivala, oz. sem kadar sem bila brez dela nekje cc. 350 evrov, in to 80% pokojnine. Žal bo po novem letu zopet nov zakon. Osnovnega zdravstvenega zavarovanja ne bo več plačevala občina, temveč ga boš moral sam. Okoli 15 evrov mesečno plus dodatno 25 evrov mesečno. Verjetno ne boš dobil veliko več ali pa žal celo manj kot je socialna podpora. In tukaj je ravno problem. Prejemniki socialne podpore imajo subvencije-plačano zavarovanje-mislim, da celo oba, ni treba plačevati RTV naročnine, prejemniki SPIZ pa nič od tega. Korist je le to, da se za ta denar država po smrti ne “vsede” na nepremičnino, v kolikor jo seveda imaš.
V kolikor se pa spet zaposliš, pa zopet prejemaš od SPIZ-a tistih cc. 100 evrov, ne glede na plačo, samo, da je delo ustrezno invalidnosti. Vsako spremembo se mora javiti SPIZ-u.
Vir?[/quote]
Pač tako so mi rekli na zavodu, pa tudi po medijih je bilo veliko rečenega. Da bodo upravičeni do plačila osnovnega zdravstvenega zavarovanja le prejemniki socialne podpore. Seveda, dokler dobivaš nadomestilo zavoda za zaposlovanje še ne plačuješ, šele potem ko greš na SPIZ. Tudi jaz upam, da ne bo tako. 🙁
Hja pikapolonica1 precej točno si tokrat napisala le da se višina prejemka odmeri od POKOJNINSKE OSNOVE in ne od POKOJNINE. To sta pač dva različna pojma, saj se tudi pokojnina odmeri od pokojninske osnove. Kako bo po novem ne vem, do sedaj si moral sam plačevat dodatno zdravstveno zavarovanje ter pokojninsko, če si želel, da je tekla delovna doba.
Forum je zaprt za komentiranje.