brezplačna pravna pomoč – osebni stečaj
Mlajšemu sinu sva z možem v preteklih 10 letih finančno veliko pomagala, mož mu je leta 2007 celo podaril parcelo, kjer je bil nekakšen stanovanjski objekt. Sin je leta 2009 odprl s.p., leta 2013 neslavno propadel, v plačilo so zapadli vsi dolgovi, ima kup izvržb. Ker sva videla, kam vse skupaj drvi, sva februarja lani zahtevala od njega, da nama za višino, v 10 letih mu posojenih sredstev 80 tisoč €, izroči pismo o zemljiškem dolgu na njegovi nepremičnini. Marca letos, ko izvršbe še niso prihajale se je odločil, da nama zavsaj delno poplačilo svojega dolga vrne podarjeno nepremičnino. Po nasvetu odvetnika smo opravili kupoprodajo, ker so bile davščine tako najnižje. Ker vrednost nepremičnine ne dosega niti 50% vrednosti zemlj. dolga, ga nismo ukinili. Sedaj je sin vložil predlog za OS, naju pa skrbijo posledice sinovih preteklih dejanj, tako vezano na zemljiški dolg kot prodajo nepremičnine, saj sta bili obe dejanji storjeno znotraj 3 let. Če bo izpodbijana prodaja nepremičnine, kaj se bo zgodilo z zemlj. dolgim in vsemi sredstvi danih mu posojil, ki dejansko stojijo za tem zem. dolgom in sva jih sinu v 10 letih posodila. Nimava namreč pisnega dokaza prenosa denarja nanj, ker sem ta sredstva posojala iz sredstev moje dediščine in, sinu seveda, v gotovini. Kako naj v dani situaciji zaščitiva najin interes in najina sredstva?
S spoštovanjem
Spoštovani,
da, upniki lahko to vaše pravno dejanje izpodbijajo.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Sem v osebnem stečaju. Po nekaj mesecih brezposelnosti sem končno dobil službo. Zanima me, kako je v času osebnega stečaja s povračili materialnih stroškov (prevoz, prehrana)? Ali se le ta prištevajo k plači in torej ostane na razpolago skupaj le slabih 600 eur? Ali so mogoče ločena od plače in predstavljajo resnično povračilo do višine dejanskih stroškov?
Hvala za odgovor in pojasnilo.
Lep pozdrav
Marko
Spoštovani,
v tem primeru vam svetujemo, da svojo terjatev prijavite v postopku osebnega stečaja. Glede na to, da nimate dokazil, bo stečajni upravitelj terjatev prerekal, kar pomeni, da boste morali v roku 30 dni vložiti tožbo, v kateri pa boste morali dokazati, da ste sredstva dali sinu npr. s pričami (navedeno lahko pove tudi vaš sin, morda celo sestavite posojilno pogodbo…)
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Že pred nekaj časa sem k vam poslala vprašanje in ker ni odgovora, ga pošiljam ponovno.
Sin je od meseca januarja letos v osebnem stečaju, od marca dalje pa mu teče tudi doba za odpust dolga. Do oktobra je bil aktivni iskalec zaposlitve in končno se mu je le nasmehnila sreča in je zaposlitev dobil, vendar precej daleč od doma. Stroške prevoza in prehrane bo dobil povrnjene, a tu se zastavlja vprašanje… Kako je s povračili materialnih stroškov v okviru dovoljenega zneska, ki mu lahko ostane na TRR. Ali je ta dovoljeni znesek fiksen in se vanj všteva celotni priliv (plača in povračila)? Če je temu tako, bi bil sin tu zelo prikrajšan, saj bi velik delež priliva predstavljal pokrivanjem materialnih stroškov v zvezi z delom, od plače bi mu tako ostal le majhen del. V takem primeru bi bil v podrejenem položaju z osebami, ki imajo delovno mesto v bližini in jim tako ostaja v večini le plača, s katero lahko razpolagajo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Helena
Spoštovani,
da, na razpolago ostane zgolj znesek v višini minimalne plače.
S spoštovanjem!
Posojilne pogodbe so bile tekom let 2001 do 2010 napisane in podpisane za vsako posojilo posebej, navedeno je bilo tudi za kaj je dano posijilo in datum zapadlosti. Konec leta 2012 smo se dogovrili, da zneske vseh posojil, skupaj s priračunanimi obrestmi, ki veljajo za posojila med povezanimi osebami, združimo v eno samo pogodbo. Podpisniki na tej “zbirni” pogodbi smo: jaz kot posojilodajalec, sin kot prejemnik, soprog in starejši sin kot sopodpisnika, ki sta bila s transakcijami seznanjena. Na podlagi tega je bilo potem izdajo pismo o zemljiškem dolgu.
S spoštovanjem
Spoštovani!
Zaradi razmer in spleta okoliščin se je naša družinica (žena, otrok, jaz) znašla v situaciji, ko sva morala z ženo oba poseči po institutu osebnega stečaja, ker ne-velikih dolgov vendarle nisva mogla, “vse naenkrat” odplačati, banka pa ni bila pripravljena na noben kompromis. Na spletu sem poskušal prebrati vse, kar je možno v zvezi z OS, vendar ljudje večinoma sprašujejo zase, mene pa zanima odgovor za mojo, konkretno situacijo. Moja žena in jaz morava peživljati še 5 letnega otroka. Oba z ženo imava sedaj zgolj minimalne plače in otroški dodatek, kar znatni zneski za povračilo prevoza in malice pa bodo šli v stečajno maso. Na vsakem sklepu sodišča piše, da nama, vsakemu zase, poleg sredstev minimalne plače – za posemeznika – pripada še znesek za preživetje otroka (okrog 200,00 EUR). Ampak ker imava zgolj minimalne plače, nama za “preživljanje” otroka potemtakem ne ostane NIČ. Kaj storiti v tem primeru? Če prav razumem zakonodajo – tudi če bi dodatno, honorarno delal, bi ves zaslužen denar šel v stečajno maso. Ali je res edina absurda rešitev, da bi nama zgolj v primeru, če bi vsak “prejemala” neto plačo 800,00 EUR potem “omogočili” oz. “dovolili ” zadržati sredstva še za preživljanje otroka, ali pa me država s tem naravnost sili v delo na črno, da bomo kot družina preživeli?
Hvala za odgvor in lep pozdrav,
Matic
Spoštovani,
vaš sin bo lahko razpolagal le z zneskom, ki ustreza višini minimalne plače.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
na podlagi teh pogodb boste svojo terjatev prijavili v stečaju. Ali vam jo bo stečajni upravitelj priznal ali pa vas bo napotil na pravdo, pa seveda ne moremo napovedati.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
menimo, da boste v tem primeru na račun prejeli minimalno plačo ter potne stroške in malico, s čimer bo upoštevan znesek za preživljanje otroka. Predlagamo vam, da se posvetujete s svojim stečajnim upraviteljem.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
Podjetje je šlo v stečaj. Do 15.10 sem bila tam zaposljna za določen čas in sedaj mi je ostalo 15 dni dopusta in ne vem kaj naj naredim, ker ne sodim v jamstveni sklad, da dobim 15 dni plačano in nad ure , ki jih še douguje podjetje
kake papirje ,poterdila morem dobit in kdo mi jih more izdat
hvala
Spoštovani,
svojo terjatev do podjetja morate prijaviti v stečaju. Potrdila, ki jih potrebujete naj vam izda stečajni upravitelj. Kolikor niste prava vešča oseba, vam svetujemo, da se za sestavo prijave terjatve čimprej obrnete na odvetnika po lastni izbiri, saj je prijavo potrebno vložiti v roku treh mesecev od objave oklica o začetku stečajnega postopka.
S spoštovanjem!
LP,
Pišem vam v upanju na odgovor. Zaposlena sem v javni upravi v eni izmed bolnišnic na Gorenjskem.Zaradi anevrizme leta 2012 sem bila v staležu leto in pol, nakar me je zdravniška komisija poslala delat. Čez približno pol leta sem bila obravnavana na invalidski komisiji, ki so precenili da zdravljenje še ni zaključeno in sem bila ponovno v staležu . V tem času sem hodila na nevrorehabilitacijo in po končani rehabilitaciji sem bila ponovno poslana nazaj na delovno mesto.Od aprila lansko leto sem delala na oddelku z bolniki, vmes sem bila predstavljena na invalidski komisiji kjer so presodili , da mi mora delodajalec zagotoviti delo , ki ne bi imelo pomembne izvršilne funkcije- nakar se je delodajalec pritozil, tudi sama sem poslala dopis da to v bolnišnici ni izvedljivo, ampak je bilo potrjeno izvedensko mnenje , ki so ga podali na predhodni invalidski komisiji. Tu nastopi problem, vsako delo ima pomembno izvrsilno funkcijo in komisija , ki je prišla v sluzbo ocenit moje delovno mesto je rekla da to delo , ki ga opravjlam ni v skladu z odločbo- ga ne smem opravljati. Poslali so me na koriščenje prostih ur in sedaj dopust. Ali je to zakonsko? Odgovor na zpizu je bil da me morajo dati na čakanje, da delodajalec nima pravice da mi sam odredi dopust,.Ali ga res lahko=?
Enostavno ne vem na koga naj se obrnem,
Spoštovani,
tudi mi se strinjamo s stališčem ZPIZ-a. Delodajalec bi vas moral napotiti na čakanje na delo in ne na dopust.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni, sem v postopku osebnega stecaja – na zacetku. In po danasnjem pogovoru s stecajnim upraviteljem, mi je dejal da moram avto ki ga imam na leasing vrniti leasing hisi, on pa mora razdreti pogodbo. Zanima me ce je kaksen, kakrsenkoli nacin da obdrzim tako leasing kot avto? Saj mi je nujni potreben za prevoz v sluzbo in prevoz otroka v vrtec….
Lp
Spoštovani,
brez soglasja stečajnega upravitelja takšnih poslov ne morete več sklepati.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.