Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti brezplačna pravna pomoč – osebni stečaj

brezplačna pravna pomoč – osebni stečaj

MOJ OČE JE NAPISAL OPOROKO KJER SKORAJ VSE ZAPUŠČA MOJI SESTRI MENI PA SAMO DESETINO STANOVANJA OD KATAREGA SE ODŠTEJE OBNOVA NA PODLAGI RAČUNOV.TAKO DA NE DOBIM NIČ ZATO SE OBRAČAM NA VAS DA MI POVESTE KAJ JE ZA NAREDITI KAJTI JAZ MISLIM DA ME PRIPADA ENA ČETRINA .ČEPRAV MOJA MAMA NIMA NIČ PRI STANOVANJU KER JE NAPISANO SAMO NA SESTRO,MORA JO PA VZDRŽEVATI TAKO JE NAPISAL.

HVALA ZA ODGOVOR.

LEP POZDRAV..

Spoštovani,

predlagamo, da zahtevate nujni delež, ki znaša polovico deleža, ki bi vam pripadal v primeru zakonitega dedovanja.

Kolikor je stanovanje skupno premoženje vaše mame in očeta, lahko vaša mama zahteva izločitev 1/2, preostala 1/2 pa bi se v primeru zakonitega dedovanja delila na tri dele. V tem primeru bi vam pripadala polovica 1/6, torej 1/12. V primeru, da vaša mati ne bo zahtevala polovico izločitve, bi vsaki pripadlo 1/3 stanovanja, vaš nujni delež pa bi znašal 1/6.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni, imam vprašanje glede OS stečaja.. in sicer moja situacija je takšna, moji skupni dolgovi presegajo 20000 evrov, sicer sem zaposlen vendar le za določen časa, prejemam minimalno plačo, nimam nikakršnega premoženja, kakšne so moje možnosti v tem primeru? ali mi bo pomagal OS s časom zaživeti na novo ? naj sploh to poskusim? namreč ne vidim nobene druge rešitve, hvala za odgovor

Spoštovani g. Koprivšek,

Prosil bi vas, za obrazložitev naslednjega vprašanja: kdo je dolžnik oziroma naslovnik za plačilo sorazmernega deleža obratovalnih stroškov večstanovanjskega objekta in vplačila v rezervni sklad, če je lastnik stanovanjske enote v osebnem stečaju, stanovanje se preko stečajnega upravitelja prodaja na dražbi, v stanovanju pa ne živi nihče.
Zakonodajalec upravniku v primeru stanovanj, ki niso v uporabi, predpisuje obračun skupnih stroškov na način, kot da v enoti biva ena oseba. Ravno tako je potrebno redno obračunavati višino sredstev plačil v RS.

Ker odgovora na to vprašanje praktično ne moremo dobiti nikjer, se obračam tudi na vas.

Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd Makarovič

Spoštovani,

v postopku osebnega stečaja ima dolžnik možnost zaprositi za odpust dolga, če seveda izpolnjuje
vse v ZFPPIPP navedene pogoje. V tem primeru sodišče določi preizkusno dobo od 2-5 let, po pretečeni dobi pa ste prosti dolgov.

V času postopka osebnega stečaja z vašim premoženjem upravlja stečajni upravitelj.

Ob tem je vredno opozoriti še na dejstvo, da odpust dolga določenih dolgov ne zajema (npr. preživninske obveznosti, globe, kazni).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

po našem mnenju se faktura izstavi na lastnika stanovanja, torej stečajnega dolžnika.

Res je, da ZFPPIPP omejuje poslovno sposobnost stečajnega dolžnika, tako da ta brez soglasja sodišča ne more najeti kredita ali posojila ali dati poroštva, odpreti novega transakcijskega računa ali drugega denarnega računa, se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam, vendar menimo, da obračun upravitelja ne spada v ničesar od naštetega.

Predlagamo pa, da fakturo pošljete tudi upravitelju v vednost.

S spoštovanjem!

Spoštovani g. Koprivšek,

najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Lepo vas pozdravljam in vam pri vašem delu želim veliko uspehov.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd Makarovič

Spoštovani

Obračam se na vas z vprašanjem in vas vljudno naprošam za odgovor. Žena je od lanskega leta v osebnem stečaju. Ima poskusno obdobje tri leta. Letos v februarju se je polila z vrelo vodo po obrazu, vratu, prsih in so ji presajala kožo iz nog na roke. žena je zaposlena v vrtcu kot spremljevalka gobalno oviranemu otroku. zanima me ali odškodnina ki jo bo prejela gre v stečajno maso ali ga bo lahko prejela. namreč, vsa mazila in povoje si mora plačevat, ničesar se ne dobi na recept. Moram omenit da je žena dipl.prof. likovne vzgoje , opečeno ima pa desno roko. ker bo do konca leta imela brazgotine in ker z dodatnimi lepotnimi operacijami lahko to nekako popravijo in z odškodnino od zavarovanja bi lahko nekako si plačala to. Povedal bi še rad da si žena mora po izpustu iz bolnice , vsa mazila, povoje…. mora kupovat sama .prosim vas za odgovor, hvala

lp Beno

Spoštovani,

V skladu s 389. členom ZFPPIPP so iz stečajne mase v postopku osebnega stečaja izvzeti prejemki, ki so izvzeti iz izvršbe po 101. členu ZIZ.

Iz izvršbe so v skladu s 101. členom izvzeti prejemki iz naslova odškodnine zaradi telesne poškodbe po predpisih o invalidskem zavarovanju, vendar pa ZFPPIPP v 390. členu določa, da prejemki na podlagi odškodnine zaradi izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, zaradi začasne brezposelnosti spadajo v stečajno maso razen zneska, ki je enak višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, in če stečajni dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, tudi: višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni, imela bi vprašanje glede bpp in OS, imam namreč kar nekaj dolgov in izvrzb z strani banke, vrtca in ostalih-skupno za 22.000e pa me zanima kako naj sprožim postopek OS glede na to da nimam os. premoženja ne jaz in ne moj mož, živiva v socialnem stanovanju, in mož je šele z tem mesecem podpisal pogodbo o zaposlitvi, do sedaj pa sva prejemala redno denarno pomoč, ki pa bo prenehala v 6. mesecu. če vložim prošnjo za BPP ali mislite da bi bila odobrena, in ali imam možnost-podlago za OS …??? moževa plača naj bi znašala 800e bruto… za vsak odgovor se vam lepo zahvaljujem

Spoštovani

Pred leti sem imel prometno nesrečo v kateri je sopotnik utrpel hude telesne poškodbe. Prav tako tudi jaz kot voznik…
Bil sem še mlad voznik. Sopotnik pa terja iz zavarovalne avtopolice odškodnino za poškodbe. Vozilo ni imelo dodatnega zavarovanja za mladega šoferja; torej sem jaz (kot voznik) dolžan poplačati 25% od celotnega zneska, ki ga sopotnik terja iz zavarovalnice. Sam sem še študent. Tega zneska ne bom moral poplačati, kajti vsote so v tem primeru zelo visoke. Je edina rešitev osebni stečaj? So tukaj kakšne olajševalne okoliščine? Sam nimam nikakršne lastnine.

Za pojasnila se vam že v naprej zahvaljujem.

Lem pozdrav

Spoštovani,

predlagamo, da prošnjo za BPP vložite čimprej, saj sodišče o njej odloča tudi po več mesecev.

Do brezplačne pravne pomoči je upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka, oziroma stroškov nudenja pravne pomoči.
Šteje se, da je socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki trenutno znaša 265,22 EUR, torej povprečni dohodek na člana družine ne sme presegati 530,44 EUR. Pri presojanju objektivnega pogoja za dodelitev BPP je Vrhovno sodišče RS sprejelo stališče, da sodišča ne smejo presojati le obstoja premoženja kot pogoja za dodelitev BPP v postopkih osebnega stečaja.

Ko boste prejeli odločbo morate vložiti predlog za osebni stečaj, v skladu z določili ZFPPIPP, k predlogu pa je obvezno potrebno priložiti odločbo BPP ter overjeno izjavo o premoženjskem stanju.

Obenem vas obveščamo, da novi ZFPPIPP v 6. odstavku 233. člena določa, da je dolžnik oproščen plačila predujma, vendar vam predlagamo, da sodišče v predlogu na to posebejk opozorite.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

predlagamo, da se z Zavarovalnico dogovorite o obročnem odplačilu vašega dolga.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni.

Veliko je vprasanj in odgovorov glede OS. Mene pa zanima kako je , ce si solastnik nepremicnine oz. lastnik parcele do 1/2. Seto morda tudi steje?
Namrec iz strani leasing hise sem dobil izvrsbo za 27.000 eur plus obresti.Moja placa je 1100 eur. Delodajalec mi je od place trgal 365 eur (niso mi trgali potnih ter malice, ker niso vedeli ce to lahko). Nakazano sem dobil 829 eur. Na banki sem lahko dvignil samo 599 eur. Ostalo so mi rekli da gre za sklep. Od teh 599 eurov bi moral se jaz pokrit se kredite, ki jih imam pri banki ( ze pred sklepu ), ki pa jih je za 200 eurov. Kako je glede tega, kaj ima prednost pred cim? Namrec prisiljen bom podati izredno odpoved v sluzbi…Saj mi za prezivetje ostane 400 eurov…Od tega zneska moram placat najemnino, stroske stanovanja, osbne stroske, prevoz na delo (cca 300 eur na mesec ), hrana…Naj povem, da na to parcelo sta v zemljiski knjigi ze vpisana dva upnika , ki imata prednost pred leasing hiso. Ali je moznost da to svojo polovico prepisem na enega od upnikov?

hvala za odgovore in pomoc

Spoštovani,

Polovica nepremičnine bi predstavljala stečajno maso.

Upniki se poplačajo po vrsti, kot so pridobili zastavno pravico.
Kolikor nameravate hišo prepisati na enega izmed upnikov lahko drugi upniki to uspešno izpodbijajo.

S spoštovanjem!

POZDRAVLJENI
Povejte mi prosim kaj lahko nardim da prijavim osebni stečaj za stanovanje imam še enajst tisoč dolga ter za atomobil osem tisoč vse je že na zavarovalnicah pa tud položnice niso plačane z vseh strani pritiskajo name leto dni sem že na borzi vse skupaj in zdaj res ne vem kaj naj nardim…lp- hvala..

spoštovani,

obstaja možnost osebnega stečaja, pri čemer pa boste ostali tako brez avtomobila kot stanovanja.
Vložiti je potrebno predlog za začetek stečajnega postopka.
Kolikor nimate potrebnega znanja se obrnite na odvetnika po lastni izbiri.

S spoštovanjem!

Sem v postopku in os in prestajam preizkusno dobo – 2 leti. Sodišče mi je odobrilo odpust obveznosti. Glede na dolgove so bo v stečajni masi nabralo relativno malo denarja/premoženja, zato predvidevam, da bo pravnomočen sklep o končanju osebnega stečaja s strani sodišča izdan hitro. Zanima me ali lahko po izdanem sklepu upniki na kakršenkoli način izpodbijajo odločitev sodišča o odpustu obveznosti?

Hvala in lp.

Spoštovani,

Vsak upnik ali upravitelj lahko vloži ugovor, da ni pogojev za odpust obveznosti:
– če obstaja ovira za odpust obveznosti
– če kršite svoje obveznosti določene z ZFPPIPP.

S spoštovanjem!

pozdrav!

tudi jaz vse bolj razmišljam o osebnem stečaju. moja situacija:
konec junija sem zaradi dolgov zaprt sp. skupni dolg znaša cca 15.000€.
v lasti imam avtomobil vreden cca 1.500e, sem 1/8 lastnik stanovanjske hiše, v kateri ne živim ter lastnik stanovanja na katerem je hipotekarni stanovanjski kredit ter moj oče kot porok (vrednost kredita za odplačati je še cca 25.000€), ter 1/8 lastnik parcele.

zanima me, ali lahko prepišem avtomobil na koga drugega – “prodam” avtomobil ter ali lahko prodam stanovanje, glede na to, da imam dolg tudi na dursu?
Avto, katerega lastnik sem pol leta sem pred toliko časa kupil od brata, svojega sem pa prodal njemu, saj je le ta nižje vrednosti.

kako je z porokom in odplačilom stanovanjskega kredita v primeru kredita in OS?

Pozdravljeni

Zanima me za osebni stečaj,ker sem dolžan desettisoč€ in ne morem plačati dolgov,ker sem izgubil službo pred petimi leti in sem delavni invalid tretje kategorije in ne morem dobiti dela,ker me delodajalci nočejo zaposliti,ker sem invalid in star 47 let.Zato sem zapadel v dolgove in jih ne morem rešiti.Nimam pa nikakršnega premoženja in me zanima če se za osebni stečaj kaj plača ali pa, ne morem zaprositi za osebni stečaj in zakaj ne?

prosim za odgovor.

lep pozdrav.

Spoštovani,

avtomobil in stanovanje lahko prodate kolikor nista “zarubljena”.

Zmanjšanje obveznosti glavnega dolžnika v stečajnem postopku ali v postopku prisilne poravnave ne pomeni tudi ustreznega zmanjšanja porokove obveznosti, zato odgovarja porok upniku za ves znesek svoje obveznosti.

Za več informacij se obrnite na odvetnika po lastni izbiri.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

če predlog za osebni stečaj vloži dolžnik, je oproščen plačila predujma za osebni stečaj.

Za več informacij glede postopka osebnega stečaja se obrnite na odvetnika po lastni izbiri.

S spoštovanjem!

kako je s prodajo stanovanja, če imam dulg na dursu preko sp-ja? lastnik sem pa kot fizična oseba…

Spoštovani,
načeloma je prodaja stanovanja možna, vendar je pred samo prodajo potrebno preveriti ali je na vašem stanovanju DURS ustanovila hipoteko. Vi kot s.p. namreč za svoje obveznosti osgovarjate z vsem svojim premoženjem.
S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close