Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti brezplačna pravna pomoč – osebni stečaj

brezplačna pravna pomoč – osebni stečaj

Spoštovani,

menimo, da se lahko zaposlite v tujini. Dovolj je, da imate v Sloveniji začasno prebivališče.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani

Najlepša hvala za odgovor. Torej za sprožitev osebnega steačaja imam lahko samo začasno prebivališče v Slo in se zaposlim v tujini.
Kaj pa če mi daje država v kateri se bom zaposlila priložnost samo tako, da imam pri njih stalno bivališče in brez začasnega kjerkoli drugje in da se zato istočasno odpovem Slovenskemu državljanjstvu in postanem druga državljanka?
Lahko še vedno vodim OS v Sloveniji, nimam veliko dolgov ( okrog 6.000 EUR), ki pa jih ne morem odplačati in bi rada zaživela na novo in brez dolgov za naprej?

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,

glede na določila ZFPPIPP menimo, da bi morali imeti v RS vsaj začasno prebivališče.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni

Zapadel sem v dolgove , ki jih naenkrat ne morem odplačati. Ker se nisem uspel dogovorit o obročnem odplačevanju so mi poslali izvržbo na celotni znesek (50,000€).
Trenutno poslujemo pozitivno vendar se bojim da nas bo tale izvržba pokopala.

Kaj storiti da obdržim podjetje in poplačam tale dolg ?

Hvala za vaš odgovor
Mitja

Pozdravljeni!

Sem brezposlena oseba, zaposlitev iščem že skoraj 1 leto in pol (neprekinjeno), skupni znesek dolga pa že presega 1.000 €, kar je pogoj za začetek OS. Prejemam tudi denarno socialno pomoč.

Predlog za začetek postopka OS bi podal pri sodišču na zapisnik in me zanima če je dovolj da imam sabo samo prošnjo za dodelitev BPP in Izjavo o premoženjskem stanju? ali so potrebna tudi potrdila dolgov oz. kaj še?

Hvala za odgovor in Lp.

pozdravljeni! sem zelo ubupana,in me zanima kam naj se obrnem, po moževi smrti ,ki nam je pustil samo dolgove,ki sem jih poplačala ,nekakor ,sedaj pa sem jaz zadolžena pri banki ,stanovanje je pot hipotekrno.plačujem,kredit ki sma ga prej skup plačevala,sedaj je vse na meni,delam 15 ur na teden in dobim na mesec za 1 uro dela dobim 4 eu,in to je komi 240 eu mesečno včasih še to ni ko ni dela,na banki imam dolg ki ga nemorem več plačevat,in to je še ostalo neki 5.000 eu pa me zanima ,kam naj se obrnem ,za BPP in osebni stečaj in kake imam šanse sploh ,ker sem obupala že nad vsem ,najlepša hvala za odgovor upam da ga dobim lp

Spoštovani,

predlagamo, da upniku pojasnite, da lahko dolg odplačate le obročno, sicer boste prisiljeni vložiti predlog za začetek stečajnega postopka.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

s sabo ni potrebno imeti sklepov o izvršbi in drugih dokazov o obstoju dolga. Opozarjamo pa vas, da mora biti podpis na izjavi o premoženjskem stanju overjen.

S spoštovanjem!

pozdravljeni! zanima me kako je s tem OS ker res nimam nic drugega kot cca 400 eur iz borze ter seveda okol 10000 eur dolga?lp

Spoštovani,

vlogo za brezplačno pravno pomoč izpolnite in oddate na pristojnem okrožnem sodišču. Ali jo boste dobili, je odvisno od vašega finančnega stanja, katerega pa ne poznamo zato vam ne moremo podati točnega odgovora.

Do brezplačne pravne pomoči je upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka, oziroma stroškov nudenja pravne pomoči.

Šteje se, da je socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, določenega z zakonom, ki ureja socialnovarstvene storitve, ta trenutno znaša 265,22 EUR, dvakratnik pa torej 530,44 EUR.

S spoštovanjem!

S spoštovanjem!

Spoštovani,

predlagamo vam, da zaprosite za BPP v obliki oprostitve plačila stroškov predujma za stečajni postopek. Kolikor boste predlog za začetek postopka osebnega stečaja podali na zapisnik na pristojnem okrožnem sodišču, lahko vlogo oddate tudi takrat. V primeru, da boste predlog oddajali kasneje skupaj z odločbo o bpp, pa le to priložite, obvezna priloga je tudi overjena izjava o premoženjskem stanju.

S spoštovanjem!

Pozdravjeni,

Pred leti sem se odločil za osebni stečaj, oddal vlogo za bpp in odpust obveznosti. Do izteka preizkusnega obdobja imam še približno pol leta, sedaj pa je nastopil “problem” in sicer imam neko zadevo, ki je šla na sodišče, sedaj pa ne vem ali mi lahko odpust obveznosti oz osebni stečaj ovržejo, ne glede ma to ali bom jaz obtožen tega dejanja ali ne (ker je zadeva na sodišču)? Ter kakšne posledice lahko nosim v primeru da me obtožijo?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,

ta postopek bi lahko vlogo igral le v primeru, če gre za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!
Zanima me,koliko časa traja preizkusno obdobje in če v tem času dobiš zaposlitev ali se ti po preteku preizkusnega obdobja popolnoma odpustijo dolgovi ali jih moraš še vedno poplačati?

Spoštovani,

preizkusno obdobje traja od dve do pet let.
S pravnomočnostjo sklepa o odpustu preneha upnikova pravica sodno uveljavljati plačilo terjatve.

S spoštovanjem!

Pozdrav,
resnično hvaležna bi bila za kakršno koli pomoč, oz. nasvet.
Moja zadeva je takšna…decembra 2003, sem se z bratom in z mojo mamo zapletla v spor, ki je prerasel v pretep. Dva moška, stara okrog 40 let, sta nas pred enim od mariborskih lokalov napadla, najprej z besedami, nato pa še verbalno. Jaz sem branila sebe in pred napadom obvarovala še svojo mamo in tako fizično ranila enega od teh dveh moških. V napadu sem bila poškodovana tudi sama (presekana ustnica, ter nekaj modric po zgornjem delu noge), za kar pa žal nisem obiskala zdravnika. Moški, ki sem ga med samoobrambo poškodovala je k zdravniku seveda šel, ter na podlagi tega, proti meni in moji mami vložil tožbo. Tožbo je seveda dobil, ker sva z mamo imeli neverjetno nesposobnega brezplačnega odvetnika, ki pa ne samo, da naju na obravnavi ni zagovarjal, med obravnavo je bil popolnoma tiho. Sodba je leta 2009 postala pravnomočna in ta moški, je bil upravičen do 11.000€ odškodnine z moje strani. No, ker sem brezposelna in mati samohranilka, mu tega denarja seveda nikakor ne morem izplačat. Naj poudarim, dne ko se je vsa drama odvijala, sem bila stara 14 let.
Kako je mogoče, da 14-letnici naložijo tolikšno plačilo odškodnine?
Je pravno gledano sploh mogoče, da 14-letnica denarno odgovarja za dejanja, ki jih je naredila v samoobrambi?
Vrhunec vsega sem doživela danes, ko v trgovini nisem mogla plačati nakupljenega in niti dvigniti gotovine na bankomatu. S pet let starim sinom živiva od denarne socialne pomoči in že tako ne zmoreva plačevati vseh računov….grozaa, kaj vse se v tej državi dovoli.
Ker z mamo nimava pravnega znanja in sploh ne veva kako se zagovarjat, me zanimajo vsi načini, na katere bi se lahko rešila tega finančnega brezna??
Je možno na kakršen koli način izpodbijat to sodbo, se rešit plačila tega denarja?

Iskreno prosim za pomoč!
Hvala!

Spoštovani,

zoper sodbo se je bilo mogoče v danem roku pritožiti, vendar je ta rok sedaj že zamujen, terjatev pa izvršljiva.

V postopku osebnega stečaja je moč zaprositi tudi za odpust dolga pod pogoji ki jih določa Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Odpust obveznosti ni dovoljen:

1. če je bil stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki še ni izbrisano,

2. če je stečajni dolžnik v zadnjih treh letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja dal neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, ki jih davčni organ potrebuje za pobiranje davkov, zaradi česar mu je pristojni davčni organ dodatno ali naknadno odmeril davek v znesku najmanj 4.000 evrov,

3. če so bile stečajnemu dolžniku njegove obveznosti že odpuščene in od pravnomočnosti sklepa o odpustu teh obveznosti še ni preteklo deset let,

4. če je stečajni dolžnik v zadnjih treh letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja prevzemal obveznosti, ki so nesorazmerne z njegovim premoženjskim položajem, ali če je razpolagal s svojim premoženjem neodplačno ali za neznatno plačilo ali če lahko glede na njegov premoženjski položaj v celoti izpolni svoje obveznosti.

Odpust obveznosti ne učinkuje za prednostno terjatev iz prvega odstavka 21. člena navedenega zakona ( terjatve delavcev) in prvega odstavka 390. člena tega zakona (odškodnine za škodo, nastalo zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti ali zmanjšanja ali izgube delovne zmožnosti ter odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal) in tudi ne za terjatev iz naslova:

1. denarne kazni ali odvzema premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, izrečenih v kazenskem postopku,

2. v pogojni obsodbi določenega pogoja vrnitve premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, oziroma povrnitve škode, povzročene s kaznivim dejanjem,

3. globe ali odvzema premoženjske koristi, pridobljene s prekrškom, izrečenih v postopku o prekršku, in

4. odvzema premoženja nezakonitega izvora.

Za odgovor, ki ga želite bi potrebovali pregled vseh listin, ki jih imate. Predlagamo vam, da nemudoma obiščete odvetnika po vaši izbiri, ki vam bo lahko pomagal z nasvetom.

S spoštovanjem!

Zdravo,

Poleg tega pa me zanima še nekaj.. Kot fizično osebo me čaka izvržba v vrednosti 40.000€..

Zanima me kdaj lahko zaprosim za OS? Ali lahko že med samim sodnim postopkom? V primeru da plačam prednujem, ali imam kaj več možnosti, da bo OS potrjen..

Hvala!

Spoštovani,

predlog za osebni stečaj lahko vložite, če ste postali insolventni. Šteje se, da je dolžnik, ki je insolventen: če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njegove plače, nadomestil ali drugih prejemkov, ki jih prejema redno v obdobjih, ki niso daljša od dveh mesecev ali če je nezaposlen in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 eurov.

Stečajni dolžnik lahko do izdaje sklepa o končanju postopka osebnega stečaja vloži predlog za odpust svojih obveznosti, ki so nastale do začetka postopka osebnega stečaja, v delu, v katerem v tem postopku ne bodo plačane (v nadaljnjem besedilu: predlog za odpust obveznosti). Odpustu obveznosti sodišče ugodi, če izpolnjujete z zakonom določene pogoje.

S plačilom predujma lahko dosežete le, da se stečajni postopek začne prej, kot če bi čakali na odločbo o BPP.

S spoštovanjem!

Torej iz tega lahko sklepam, da se je bolje kot OS, preseliti v tujino in tam začeti na novo… Imam prav?

Se opravičujem imam še eno vprašanje..

Trenutno sem brez kakršnegakoli premoženja in brez zaposlitve, in bi mi oče posodil denar za začetek OS… Torej v primeru, da plačam za začetek OS, ni nujno da bo le ta odobren in bom ob ta denar?

Hvala!

Pozdravljeni in hvala za odgovor

Pred enim tednom sem zaprl s.p.
Zaradi nesposobne računovodkinje sem zabredel v dolgove in zdaj imam namen iti v osebni stečaj ter zaprositi za brezplačno pravno pomoč in odpust dolgov.
Zaposlil sem se pri eni firmi ter imam 780€ plače bruto-
Je sploh možno,da grem v osebni stečaj ter da dobim brezplačno pravno pomoč,imam namreč v najemu stanovanje ki plačujem 480€ z stroški in preživnino za dva otroka 200€.Svojega premoženja nimam nič

Hvala za odgovor

Spoštovani,

Mene pa zanima, če lahko med OS migriram v tujino (Avstrija, Nemčija..) in si tam poiščem službo…

Kakšen je postopek ?
Kakšen znesek mi lahko trgajo ?

Hvala!

Spoštovani,

postopek osebnega stečaja se bo začel, vendar v primeru, da vam sodišče ne bo odpustilo obveznosti (v postopku odpusta obveznosti, katerega morate sprožiti znotraj postopka osebnega stečaja), ker morda ne izpolnjujete obveznosti, vas bodo lahko upniki terjali še naprej tudi po končanem postopku osebnega stečaja.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

sodišče se v novejši sodni praksi postavlja na stališče, da sam neobstoj premoženja ne sme biti razlog za zavračanje prošenj za BPP. Seveda pa morate izpolnjevati tudi socialne pogoje. Do brezplačne pravne pomoči je upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka, oziroma stroškov nudenja pravne pomoči.
Šteje se, da je socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka,

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close