Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev brezplačna pravna pomoč/celje

brezplačna pravna pomoč/celje

Mož je dobil seznam brezplačnih odvetnikov v Celju. Nobenega ne poznamo. Bi morebiti kdo od vas, ki se že poslužuje odvetnikove brezplačne pravne pomoči, povedal koga ima in kako je zadovoljen. Hvala in lep pozdrav. Odvetnik mora biti iz delovnega prava- in Celjan

Za delovno pravo sta dobra Cmok in Verstovšek.

hvala

Pozdravljeni! Živim ob cesti, na odseku, kjer se je zgodilo že ogromno prometnih nesreč, na srečo vse le z materialno škodo. V petek se je zgodila spet. Tovornjak s polnim kasonom odpadnega železa je zaradi neprilagojene hitrosti zgrmel v naš vrt, pri tem pa trčil v moj avto in ga od zadaj popolnoma zmečkal. Pri trku ga je porinil še v garažo, tako, da je poškodovan še s sprednje strani, uničena so garažna vrata in sama garaža.
Da pa je vse skupaj še bolj ironično, se je podobna nesreča zgodila pred dobrima dvema letoma. Takrat je pijan voznik prav tako zaradi neprilagojene hitrosti priletel v moj avto in mi ga totalno uničil. Takrat sem tudi sama utrpela lažje telesne poškodbe. Ker je bil povzročitelj prometne nesreče dobro situiran in na dobrem položaju, sva se dogovorila, da mi plača nov avto v zameno,da se odrečem tožbi. Za to sem se odločila zaradi preprostega razloga – delam v firmi na tekočem traku, plača je majhna, avto, ki je bil sedaj uničen pa sem plačevala na položnice ( mimogrede – ni še bil izplačan). Tako sem prišla do avta, katerega mi je sedaj sesul tovornjak.
Zanima me, kaj naj storim, kdo mi bo plačal nastalo škodo, saj mi zavarovalnica verjetno ne bo krila vsega. Ali naj grem v tožbo zoper voznika? Kako naj kupim avto z mojo plačo? Avto pa rabim. Verjemite,da sem z živci čisto na koncu…prosim pomagajte mi. HVALA

Pozdravljeni. Danes je minilo že 2 meseca, plače pa še zdaj nisem prejela. Zdaj sem pa še zbolela in se bojim iti k zdravniku, ker sem prepričana, da moj delodajalec ni uredil mojega osnovnega zdravstvenega zavarovanja, za samoplačništvo pa žal nimam denarja. A sploh še moram hoditi v službo, če mi delodajalec že 2. ni izplačal plače? Kaj moram storiti v tem primeru, da se lahko prijavim na zavod in da imam vsaj osnovno zdravstveno zavarovanje pokrito. Prosim pomagajte s pravim pravnim nasvetom, ker sem psihično že čisto na koncu. Od srca hvala že vnaprej.

Če ste prijavljeni, za vaše zavarovanje ni pomembno, ali so zdravstveni prispevki plačani ali ne; vi ne boste samoplačnik.

Po dveh mesecih neplačila plače žal še ne morete narediti nič:(

112.člen ZDR 2002
(1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
– mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo,
– mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
– delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
– ga je delodajalec žalil ali se nasilno vedel do njega ali če kljub njegovim opozorilom ni preprečil takega ravnanja s strani drugih delavcev,
– mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave glede na spol,
– delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim nadlegovanjem v skladu s 45. členom tega zakona.
(2) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prejšnjega odstavka upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.

sprememba v ZDR 2007 pa
47. člen
V 112. členu se črta šesta alineja prvega odstavka, sedma in osma alineja pa se spremenita tako, da se glasita:
»– mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave v skladu s 6. členom tega zakona,
– delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na delovnem mestu v skladu s 45. členom tega zakona.«
Doda se nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) 30-dnevni rok iz drugega odstavka 110. člena tega zakona začne teči, ko poteče osemdnevni rok iz prvega odstavka tega člena in delodajalec ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve.«.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close