Brezplačen ali brezplačni oglas
Merilo kakšen ali kateri ni najbolj odločujoče v tem primeru, ne nazadnje bi lahko pisali v določni obliki kakovostnega pridevnika (kakšen), pa bi obakrat imeli zapis brezplačni.
V nekaterih primerih kakovostni pridevnik sploh ni primeren, saj že njegova izhodiščna vprašalnica ali utemeljitev ne zdržita, npr. diplomiran človek. Zelo dobro pomagalo, kdaj kakovosten pridevnik ni primeren, je primerjava: bolj ali manj tak. Se pravi, če lahko rečem, da je nekdo/nekaj bolj ali manj diplomiran, zdrži, drugače ne. Tu ne gre, kajne? Torej je jasno, da je primeren samo vrstni pridevnik diplomirani človek. Tu niti ne moremo govoriti o zapisu določne oblike kakovostnega pridevnika (diplomirani), ker smo kakovostni pridevnik malce prej “izločili”.
Popolno nasprotje temu je npr. sončen dan, ta je lahko bolj ali manj sončen, srečen, lep ipd. Ko pa govorim o sončnem in deževnem dnevu, pa npr. pozneje poudarim, oh, ja, sončni se mi posebno dopadne, deževni mi gre pa na jetra (tu sem kakovostna pridevnika zapisala z določnima oblikama, kar je pa resda zelo blizu vrstnemu pridevniku (kateri je ta, ki se mi dopade)).
Pri brezplačnem oglasu je drugače. Spet, ne zdrži: bolj ali manj brezplačen, ali je brezplačen ali pa ni. Torej bi prevladoval zapis brezplačni oglas.
Ne spada v temo, ne upam sodit in svetovat, ker nisem niti slavistka niti Filip, ampak moram pripomnit, da nam je naša slovenistka zabičala, da je dopasti se nedopustno. Prihaja iz nemščine (gefallen), Slovencem pa je nekaj všeč ali pa ne. Sicer pa mi je Natašina razlaga všeč in njeno mnenje cenim, nisem hotela kritizirati, le ta izraz se mi res ne dopadne. Najbrž sem zato tako alergična nanj, ker sem se morala dolgo zavestno truditi, da sem ga črtala iz svojega imenika.