Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Brezovi listi

Brezovi listi

Ne paše ravno sem, a kjub temu!! Včeraj sem bila na pikniku (mimogrede- zelo dobro jedli) in tam so neke ženske nabirale mlado brezovo listje- za čaj!? Hotela sem jih vprašati čemu služi, a so že odhitele dalje. Ali mi katera ve kaj več povedati !? LP Maja

Moja svakinja uporablja brezovo listje za čaj, ki naj bi bil dober za ledvice, še posebej za čiščenje peska iz ledvic.

Breza je eno najbolj znanih dreves pri nas. Prepoznamo jo po značilnem belem lubju. Slovani in Germani so brezo častili kot sveto drevo in ji pripisovali številne zdravilne učinke. Danes se v zdravstvene namene uporablja brezovo listje, ki pospešuje izločanje seča, zato ga najdemo v pripravkih za preprečevanje blagih okužb ledvic in sečnika ter uravnavanje presnove. Brezovo listje je tudi sestavina šamponov in vodic za nego las.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Za čiščenje telesa (krvi in vode)…jaz sem med nosečnostjo imela zelo slabe izvide in ko sem začela pit ta čaj so bili fonomenalni.

za ciscenje krvi-kot pravi pikica. v bistvu za vse uroloske zadeve. menda se tega caja ne sme piti edino pri vnetju ledvic. zraven pa cisti se zolc, pomaga v zgodnjem stadiju /pri majhnih odstopanjih/ sladkorne bolezni. je pa tudi dobra za kozo- razne srbecice…itd. to verjetno ni caj, ampak kaksna tinktura…ne vem ali iz listov, ali iz lubja. sok /iz debla/ je proti plesavosti….
verjetno je se kaj……tega sem se sedaj spomnila. ce imas katero od asicevih knjig, si natancneje poglej. lp petra

Hvala vsem za pojasnila. Je pa stvar kar široko uporabna !! Ašičeve knjige ( zdi se mi, da celo 3 !? ) ima moja mama.Bom pogledala. LP Maja

Brezovi listi za caj ne smejo vreti, ker so strupeni.

Ojla, ne razumem, al so sedaj listi strupeni al ne? Pa še eno vprašanje, to da so tudi listi zdravilni, mislete liste, ta zalene, al tuste liste, ki so v bistvu cvetovi, dolg in tanek, na koncu cvetek in ni zelen. kaj je sedaj zdravilno?

Zdravilni deli rastline: Uporabljamo liste, listne popke, sok in lubje. Listne popke nabiramo zgodaj spomladi (marca), liste pa maja in junija. Za brezov sok je najprimernesa prva polovica maja. Prav tako lubje maja in junija.

Popke uporabimo lahko sveze ali pa posusene, susimo samo v senci.

Iz brezovih listov naredimo cajni preliv – listov ne smemo kuhati ! Pospesuje predvsem izlocanje seca. ugotovili so, da se poveca celo 5 do 6 krat nad povprecjem.

Ne smemo pa tega caja piti v nedogled.

Vec poglej v kaksno knjigo o zdravilnih rastlinah.

Knjiga dr. Vogla za vse zdravilne rastline.
Za ožilje so brezovi listi, tudi.

kako pa se naredi brezov sok

lp

mihana

Za pridobivanje brezovega soka je najprimernejsa prva polovica maja in sicer od dreves, ki imajo 1 meter od tal vsaj 2o cm premera.Nekako 20 do 30 cm nad tlemi navrtamo deblo 2 do 4 cm globoko. v luknjo potisnemo stekleno cev ali zleb in prestrezemo sok v stekleno – ne ploceninasto – posodo. Ko imamo soka dovolj, luknjo zamazemo s cepilno smolo. Ne jemljimo soka ravnim drevesom, ampak izbirajmo skrivljena in poskodovana.

Svezemu brezovemu soku so ze od davnih casov pripisovali zdravilno moc.
Pijemo ga po silcih veckrat na dan. Je zoper zlatenico, bolezni secil, lisajem, necisti kozi, vodenicnim oteklinam, cisti kri in krepi. Svezi sok nikakor ne sme vreti!
Pri zunanji rabi zdravi rane, vnetje dlesni in odpravlja pege, za rast in krepitev las, prhljaj in izpadanje las, razen, ce gre za globlje vzroke izpadanja.

Zanima me kako veš koliko šilcev brezovega soka na dan lahko popiješ, da si ne škoduješ …..in kako dolgo ostane užiten- uporaben…….oziroma kako ga shranimo, da ga imamo dlje časa…..
prosim če mi lahko kdo pove…….hvala

zanima me še koliko dni skupaj lahko ta brezov sok uživamo, da si sami sebi ne škoduje mo….ter skladiščenje le-tega…..

hvala za odgovor

lp funta

Aha… torej 30 cm nad tlemi in ne plezati na drevo in potem narediti luknjo na višini 3, 4 metrov?

Hvala in le pozdrav!

------------------------------------------------------------------ I'm webdesign ninja! ;) [url=http://www.spletis.eu]Izdelava spletnih strani[/url]

Sem preizkusila in moram reči, da je super stvar.

———————————————————————-
Vitka proizvodnja[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close