Brezglutenska pizza
Hja, žal brezglutensko testo ne more imeti enakega ali vsak zelo podobnega okusa kot pšenično. Čeprav se mi zdi, da je sveže pečeno testo čisto OK. Tudi svež kruh iz MIXa B je tak, da marsikdo ne opazi razlike.
Jaz testo za pizzo delam iz MIX B v kruhomatu in potem pečem v pečici, s tem, da pol vode nadomestim z mlekom. Je boljše. Elina ideja s česnom je pa tudi dobra. Bo treba sprobat. Pa pizza mora biti dobro obložena, tako, da testo niti ne pride preveč do izraza.
Možno, da bom zdajle čisto mimo udarila, ampak tale recept sem našla med picami, pa ti ga posredujem naprej:
Za kvasec: malo tople vode, 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini), žlička rjavega sladkorja in žlička tapiokine moke.
Za testo: 50 dag moke (polnozrnate ali pa v naslednji mešanici: 10 dag tapioke, 10 dag celiax moke, 20 dag Schar Mix-C moke in 12 dag riževe moke), sol, pol centimetra debela rezina rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov), topla voda, 1 žlička olivnega olja.
Za omako: 1 žlička zelenjavne juhe ali 1 žlička sojine omake, 1 žlička gorčice, 1 žlička olivnega olja in 3 žlice domačega ketchupa ali paradižnikove mezge, sol.
Za nadev: na pari kuhana razna zelenjava, po domišljiji.
Najprej pripravimo kvasec: v malo tople vode nadrobimo 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini) in dodamo žličko rjavega sladkorja in žličko moke. Pustimo na toplem, da vzhaja in se naredijo mehurčki. Natehtamo moke. Malce posolimo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. Na vse skupaj nadrobimo pol centimetra debelo rezino rastlinske masti ali margarine za peko (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov). Počasi dodajamo toplo vodo (približno 2 dcl ali po potrebi), tako da zamesimo gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem 45 minut do ene ure. V tem času namažemo veliki pekač z žličko olivnega olja. Omako pripravimo iz 1 žličke zelenjavne juhe ali sojine omake, 1 žličke gorčice, 1 žličke olivnega olja in 3 žlic domačega kečapa ali paradižnikove mezge. Lahko jo tudi malce posolimo. Vzhajano testo še enkrat premesimo in ga razdelimo po pekaču. To testo se težko valja, zato sama naredim takole: na sredo pekača dam kepo testa in ga počasi z dlanmi pritiskam proti robovom, tako, da je cel pekač pokrit s testom. Testo premažemo z omako in nato damo na vrh sestavine po domišljiji, z raznovrstno (na pari skuhano) zelenjavo. Zadnja pica, ki sem jo naredila je tako imela olive, grah, cvetačo, brokoli, ohrovt in baby (sladek) korenček. Začinimo z origanom in baziliko. Narejeno pico pustimo na toplem še kakšnih 15 minut, tako, da ogrejemo pečico na 230 stopinj in damo peč. Pečemo približno 15 minut.
Hvala vsem za recepte in nasvete.
Okus me ne bi motil, če ne bi enkrat jedel brezglutenske pizze v pizzeriji GREGORINO v Ljubljani. Tam je bil okus skorajda čisto podoben navadni pizzi. Upam, da mi niso dali navadne.
Kresnico bi pa vprašal, kakšna je to tapioki moka in kje jo lahko kupim.
Hvala,
Damjan
Pizzeria Gregorino ima odlične pizze, saj tja hodim že dolga leta in nikoli me niso razočarali Pizzeria Savlje je imela na začetku dobre pizze, nato pa so bile slabo obložene, skorajda si jedel samo testo in se nikakor ne more primerjati z dolgoletno prisotnostjo Greogorina na tem področju
Nikoli pa ne naročite pizze v Kavalu, tam dobiš dobesedno suho palačinko in ne pizzo.
ana
Jaz sem (danes prvič) naredila testo takole: 200g moke (mixc)
140ml vode
sol
2 žlici olja
2 žlički pecilnega
Pride testo kot za piškotno, trdo, sem razvaljala, zdaj bom pa videla, kako se bo speklo
Meni in mojim najboljši domači je pa narejen kot za kruh (mix B), a precej bolj redek, dodam malo mleka, včasih jogurt, včasih skuto. Tako, da testo vlijem v pekač (gostota biskvitnega testa), na peki papir, pustim malo vzhajat, pečem 10 min, da se zgoraj zapeče, potem šele naložim gor, kar pač je, in pečem še 10 – 15 min, treba mal sprobat, odvisno od debeline. Je rahel in precej bolj debel, bolj kruhast.
Forum je zaprt za komentiranje.