brezglutenska dieta – vprašanje
Jaz pa imam samo eno vprašanje o brezglutenski dieti…
S svojim malčkom hodim na terapijo z BICOM aparatom, ker ima ponavljajoče se bronhitise in laringitise. Gospa, ki dela tam ima hčerko, kateri so že pred leti ugotovili celiakijo in je imela tudi uradno diagnozo. Potem pa so jo zdravili s pomočjo tega aparata in danes se deklica prehranjuje normalno – torej je tudi gluten.
Sem spraševala zakaj potem več staršev ne pripelje otroke na to terapijo in je povedala, da enostavno ne vejo, da se to da pozdravit ali pa da nimajo sredstev za to.
Pa me zanima ali je katera pri svojem otroku s celiakijo vsaj poskusila z diagnostiko BICOM?
Tudi jaz prvič slišim, da bi bila celiakija ozdravljiva. Lahko, da otrok nima več simptomov celiakije – tudi jaz jih nimam, ampak to pomeni le, da se bolezen potuhne, dieto pa je treba vseeno držati, saj naj bi se posledice nediscipline kazale bolj daljnoročno. Ne vem, jaz ne bi tvegala.
Verjamem pa, da je z BICOM ozdravljiva alergija na pšenico.
Chiara,
ne bo čisto držalo. Tanko črevo nezdravljenih celiakašev je tako, kot ti opisuješ, torej brez resic, zglajeno. Ob dieti se stanje v nekaj mesecih (3-6) povsem normalizira in tudi drugih težav ne bi smelo biti.
Ko pa spet začnemo uživati gluten, grešimo, se zgodba ponovi, lahko v hujši obliki. Pa ne bi o tem, ker smo pridni in se držimo diete…
Natassa
Forum je zaprt za komentiranje.