Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika brez nasičenih maščob

brez nasičenih maščob

Oj!

Zanima me, če imate morda kakšne dobre recepte oz ideje za pripravo hrane brez nasičenih maščob in veliko enkrat oz. večkrat nasičenimi maščobami.
To me namreč zanima, ker ne morem nonstop jesti samo tune in piščanca z rižem in špageti (seveda z zelenjavo vred) pa samo eno in isto kombinacijo živil. Kar se tega tiče, mi idej precej manjka.
Sprašujem pa to zato, ker ne smem uživati nasičenih maščob.
Mleko in mlečni izdelki tako ali tako odpadejo…

Hvala!!
LP, 😉

Malo prej sem napisala en recept za piškote z imenom Canistrelli, poglej pod post Janež in canistrelli. Pripravljeni so z olivnim oljem in enim jajcem, drugače pa lahko jajce popolnoma izpustiš, tudi beljak, in dodaj žlico ali dve olivnega olja več. Preizušeno odlični piškoti! In narejeni so brez mlečnih izdelkov, ki se jih tudi mi izogibami zaradi holesterola….
LP, zala

Zala, ko si ravno omenila holesterol. Zadnjič mi je prišla pod roke knjiga dr. Franceta Cokana Eno življenje je premalo. V njej omenja način prehranjevanja po dr. Ornishu (nemenoma je ne imenuje dieta). Ta dr. Ornish se ukvarja z boleznimi srca in ožilja in je v neki raziskavi (dolgoletni) ugotovil, da se s prehrano da v bistvu proces zamašitve žil celo obrniti in ne samo ustaviti. Skratka spomnila sem se, da sem pred leti (po prebranem intervjuju z dr. Cokanom, mislim da v Nedelu) kupila na amazonu knjigo 150 receptov (dr. Ornish). Seveda jo bom sedaj privlekla ven in jo malo preštudirala, ampak mi prevajanje nekako ne diši preveč (bodo pa sive celice vesele). Hotela sem te vprašati če ti je takšen način prehranjevanja znan (nekaj malega je o tem napisano tudi na med.over.net nekje).

Zanimivo res koliko škode si naredimo s hrano ;-((. Pa tako dobra je….

Dr. Cokan je ob pisanju knjige napisal da se njegova mama že 30 let in več prehranjuje po tem načinu in je imela takrat 97 let. Tudi on pri svojih 70+ se še vedno udejstvuje tekmovanj Ironmen na Hawaiih…. Zanimiv je tudi njegov pogled na življenje (čim manj materialnih dobrin, ker več in boljše ko imaš, bolj te to bremeni – finančno in fizično in verjetno tudi psihično), tudi način pisanja je tak precej humoren, čeprav je imel kar nekaj grenkih izkušenj v “rdečem sistem” naše bivše države.

Zakaj pa ne smeš melka in mlečnih izdelkov? Razen zarad mlečnega sladkorja laktoze. Itak so nasičene maščobe v vsaki hrani živalskega izvora, tud v piščancu, sam da jih je velik velik manj…

Drugač pa če hočeš omega 3, pol losos… Ali pa greš na izključno vegetarijansko prehrano in dodajaš maščobe v obliki dodatkov, proteine pa tud (prah…). Pa oreščki, laneno seme itd… Kar je po mojem še bolj dolgočasno… sploh pa so ribe drage…

Npr. solata raznovrstna z dodatkom lanenega semena, pa keke severnomorske ribe…

Imaš pa res zelo enolično prehrano….Testenine in riz lahko nadomestiš z najrazličnejšimi kašami (prosena, ovsena, ržena, ječemnova…). Poleg tune in piščanca pridejo v upoštev še vse ribe (losos je naprimer vir zaželenih maaščobnih kislin omega 3) in drugo pusto meso pusta govedina je tudi (skoraj) brez maščob.

V bistvu lahko ješ vse, vključno z mlečnimi izdelki (imaš skuto z 0,5% maščob in jogurte ter mleko z 0, 5%), izogibaj se pač mastnemu mesu in rumenjakom ter “mastnim” mlečnim izdelkom.
Glede receptov pa: že iz purana narediti 1000 in eno zanimivo jed. Malce pobrskaj po netu (priporočam forum http://www.mojtrener.com), pa predsvem malce razširi izbor hrane.

Hej, morda je katera brala, mislim da v oktobru 2002 o ocvrti hrani, ki jo vse prevečkrat uživamo. Vsa ocvrta hrana vsebuje nasičene maščobne kisline. In zakaj, ker so maščobe obdelane na previsoki temperaturi. Maščobe spreminjajo svojo kemično sestavo že pri 120 stopinjah Celzija. Pojavijo se maščobne kisline z oznako 9, 11 in trinajst, ki so krive za razna obolenja želodca in jeter. V to vrsto hrane spadajo vsi čipsi in prigrizki, ki jim jaz pravim hrana za opice, ker ko jih pričnem grizljat, ne znam nehat. Jaz si vse meso spečem brez maščob in s takim načinom priprave zelo zmanjšam vnos pregretih maščob. Prav o teh pregretih maščobah je pisalo v časopisu. Povzročajo raka in še kako drugo hudo bolezen. Včasih so bile pohane piške sinonim bogato obložene mize, ki je bila na sporedu le ob največjih praznikih – Velika noč in Božič, morda še ob kaki veliki obletnici v družini ali ob uspešnem spravilu pridelkov. Danes pa se vsakodnevno prehranjujemo s tako hrano. Marsikdaj slišim: “Ko pa je tako dobro!”. Pa je že kdo pomislil, da bi si samo malo olja segrel in pomazal in zaužil – “ko je tako dobro”. Lep pozdra, Mica

Debeljak M.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close